AnimaList br. 36

‘Gledajući svoje ljubimce, koji su ujedno i moji najbolji prijatelji, ne mogu shvatiti kako netko može podržavati nasilje nad životinjama. Razlika između njih i životinja koje ubijaju zbog krzna je samo u tome kako postupamo prema njima. Sve životinje osjećaju jednaku bol i jednako pate. Nema mi nikakvog smisla da životinje proživljavaju takvo mučenje zbog mode, pogotovo jer krzno nije nužno i potpuno je zamjenljivo. Zamislite da netko odere vašeg kućnog ljubimca i stavi ga kao modni dodatak. Moderni možete biti i bez ubijanja. Odbacite krzno i uključite čovječnost!’ – Fani Stipković


Blagdani bez nasilja

Prijatelji životinja su 23. prosinca 2006. povodom božićnih i novogodišnjih blagdana na Trgu Petra Preradovića organizirali akciju kojom su pozvali građane da svoju ljubav i suosjećanje prošire i na životinje osuđene da budu brutalno ubijene zbog njihova mesa. Na bogatom blagdanskom jelovniku, koji nije uključivao namirnice životinjskoga podrijetla, a kojim su Prijatelji životinja počastili Zagrepčane, našlo se pečenje, sarma, hladetina, pohani sojini odresci, francuska salata s majonezom bez jaja te orahnjača i makovnjača bez jaja i s biljnim mlijekom. Ovom degustacijom željelo se pokazati da blagdanski stol može biti bogat jelima, ali i jednako bogat suosjećajnošću onih koji ga pripremaju.


Djeca protiv napuštanja životinja

U suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo, Gradskim uredom za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport i sociopedagoškom službom Vladimir Nazor, Prijatelji životinja su 30. prosinca 2006. organizirali edukativni posjet osnovnoškolske djece Gradskom skloništu za napuštene životinje u Dumovcu. Posjet djece iz Grada Mladih i djece iz školske grupe Prijatelji životinja iz Osnovne škole kralja Tomislava Skloništu organiziran je u svrhu edukacije djece o problemu napuštanja i brige o napuštenim životinjama te poticanja građana na udomljavanje životinja.


Nacionalna kampanja ‘Za Hrvatsku bez krzna’

Postavljanjem jumbo plakata ‘Lijepa bez krzna’ s atraktivnom hrvatskom manekenkom Fani Stipković u Zagrebu i Splitu, Prijatelji životinja započeli su nacionalnu kampanju ‘Za Hrvatsku bez krzna’! Pod budnim okom direktora Cro-a-Portera Viktora Drage i fotografa Duška Vlaovića, Fani Stipković se potpuno razodjenula te, ovim odvažnim iskorakom, pomaknula granice u dosadašnjoj borbi za prava životinja u Hrvatskoj i postavila svojevrstan izazov osobama iz hrvatskog javnog života koje se još ne odriču mode kamenoga doba. Promocija i predstavljanje jumbo plakata ‘Lijepa bez krzna’ održala se 16. siječnja 2007. u hotelu The Regent Esplanade Zagreb, na kojoj je Fani nazočnim predstavnicima medija objasnila da ljepotu čini i suosjećanje prema svim živim bićima te time pokazala ne samo da je lijepa bez krzna već da je lijepa i s dušom.

Kampanja ‘Za Hrvatsku bez krzna’ nastavit će se velikim prosvjedom u Zagrebu 3. veljače, koji će započeti u 11 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta, prosvjedom protiv kineske industrije krzna ispred Kineske ambasade u Zagrebu 13. veljače s početkom u 12 sati, prosvjedom protiv pokolja tuljana ispred Kanadskog veleposlanstva 15. ožujka s početkom u 11 sati, performansima i akcijama te daljnjim javnim istupanjima poznatih osoba iz estradnog života Hrvatske. Potporu ovoj kampanji dali su i M-Ros, Arto, Media, Cro-a-Porter, Studio 2M, Adorea te hotel The Regent Esplanade Zagreb, kao i bend Hakuna Matata, koji je uoči promocije svoga albuma ‘Antigravitacija’ 16. siječnja, u zagrebačkom klubu Sax, aktivistima Prijatelja životinja dopustio da izvedu dojmljiv performans pod nazivom ‘Životinje ne mogu živjeti bez krzna, vi možete’.

Uspješnu realizaciju ove kampanje možete pomoći i novčanom donacijom ili davanjem usluga. Više informacija na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=857.


Vijesti i najave

– Još jednom vas podsjećamo: priključite se velikim međunarodnim prosvjedima protiv krzna u Zagrebu (3. veljače) i Ljubljani (17. veljače). Vaša nam je pomoć potrebna i u organiziranju prosvjeda, volontiranju, financijskoj potpori organizacije istih, kao i organiziranom odlasku na prvi međunarodni prosvjed u Sloveniji!

– Prijatelji životinja uputili su apel građanima Hrvatske da se zaštite životinje od novogodišnje pucnjave. I na kraju 2006. ljudi su, nažalost, svoje veselje iskazali petardama i drugim eksplozivnim sredstvima, ne misleći pri tom na životinje koje proživljavaju strah i traumu.

– Nakon nemilih događaja i sukoba sa stanarima te neučinkovitosti veterinarske inspekcije, udruga Bastet izbavila je tri mačke iz podrumskih prostorija stambenog objekta u Novom Zagrebu. Nažalost, još uvijek je ostalo zatočeno nekoliko mačaka, pa stoga s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo pozivamo građane na udomljavanje spašenih životinja. Informacije na telefon 060 446644.

– Prijatelji životinja pozivaju građane da doniraju Gradskom skloništu za napuštene životinje u Dumovcu stare ili nove deke i plahte za napuštene pse. Molimo građane da se odazovu ovom apelu, a svoje donacije u obliku deka i plahti mogu, osim u Skloništu, ostaviti i u uredu udruge Prijatelji životinja, Gundulićeva 21a te u Veterinarskoj stanici grada Zagreba, Heinzelova 68. Također, deke i plahte trebaju i životinje u ostalim skloništima u Hrvatskoj pa molimo sve građane da pomognu.

– Pozivamo zainteresirane vegetarijance, a i one koji se to tek spremaju postati, da se jave Jenny Gage iz Vegetarijanskog centra na Braču (www.vegpot.com), kojoj su potrebni dragovoljci za ispomoć u Centru od sredine mjeseca travnja do sredine svibnja.

– AquaSource je nova tvrtka na listi proizvođača koji ne testiraju svoje proizvode na životinjama. Na stranicama Udruge možete naći cijeli popis proizvođača, kao i nove članke o pravima i zaštiti životinja, a u Web katalogu uvrštene su majice dugih rukava, novi bedževi, magneti, torba i nova kuharica.

– Pročitajte posljednji broj Testing Timesa newslettera Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama kojeg Prijatelji životinja kao članovi Koalicije prevode, objavljuju i šalju hrvatskim znanstvenicima i zainteresiranim pojedincima.

– Prijatelji životinja i ovom prigodom zahvaljuju svima na mjesečnim donacijama i uplatama članarina, te još jednom pozivaju sve zainteresirane da svojim donacijama i uslugama prema svojim mogućnostima pomognu u što uspješnijoj zajedničkoj realizaciji velike dugotrajne kampanje ‘Za Hrvatsku bez krzna’.

Do skorog susreta na prosvjedima u Zagrebu, a potom i u Ljubljani, želimo vam puno razumijevanja, tolerancije, ljubavi i suosjećanja kako jednih prema drugima, tako i prema životinjama.

Vaši Prijatelji životinja