AnimaList br. 40

‘Čovjek nema suosjećanja za ljude, za životinje, izgubio je kontakt sa svojim prirodnim okolišem. Stvara virtualni svijet gdje ne živi svoj vlastiti život, već život potrošačkog robota, i sve se više udaljava od svog istinskog ‘ja’. Polako i postupno prestat će biti biće koje osjeća i koje je povezano s drugima i s prirodom. I na kraju više neće biti stvarnog svijeta. Negdje usput jednostavno će nestati.’ – Janez Drnovšek, slovenski predsjednik


Socijalizacijom do udomljenja

Udruga Prijatelji životinja u suradnji s Gradskim skloništem za napuštene životinje Dumovec pokrenula je projekt u kojem će se tijekom tri mjeseca socijalizirati petero pasa poradi njihovog kasnijeg lakšeg udomljenja. Cilj je projekta omogućiti kvalitetno udomljenje i to bez obzira na dob, spol, izgled ili pak ponašanje, a fotografije pasa koji sudjeluju u projektu, uz njihov kratki opis, mogu se vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1105.


Napuštanje – kažnjivo do 15.000 kuna

Prijatelji životinja i ovoga ljeta nastavili su kampanju ‘Obitelj na more, a pas na ulicu’, u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo. Ove godine naglasak kampanje stavljen je na kažnjivost napuštanja životinja prema novom Zakonu o zaštiti životinja, a za što su predviđene kazne od 5000 do 15.000 kuna.

Kampanji se priključila Anđela Ramljak iz serije ‘Zabranjena ljubav’, koja se u policijskoj odori na jumbo plakatu i razglednici pojavljuje sa psom Curom. Art direktor akcije je Viktor Drago, dok je fotografije snimio Duško Vlaović. Potporu ovoj kampanji uz Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo dali su i Arto, Cro-a-Porter, Europlakat, Vector Design i Zale.


Okončajte testove na primatima u EU laboratorijima

Prijatelji životinja sudjelovali su u apelu europskim zastupnicima za okončanjem testova na primatima u Europskoj uniji. U akciji koja se održala 27. lipnja na stubama Europskog parlamenta u Bruxellesu, parlamentarni zastupnici simbolično su ‘oslobodili’ ‘primate’ iz njihovih kaveza, a među ‘oslobođenim’ ‘primatima’ bila je i koordinatorica udruge Prijatelji životinja Jasenka Tudor. Ovim događajem obilježava se pokretanje kampanje Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) koja bi trebala rezultirati zabranom korištenja ovih osjetljivih i inteligentnih bića u laboratorijima EU u nadolazećoj reviziji direktive o laboratorijskim životinjama 86/609.


Svjetski dan kitova i dupina

Povodom obilježavanja Svjetskog dana kitova i dupina, 30. lipnja, Prijatelji životinja poslali su Njegovoj Ekselenciji Tetsuhiseu Shirakaweu, veleposlaniku Japana u Republici Hrvatskoj, prosvjednu notu s apelom za zabranom klanja dupina od strane japanskih ribara kao i trgovinu živim dupinama za potrebe industrije zatočeništva u Japanu i drugim zemljama. Osim ove prosvjedne note, Prijatelji životinja uputili su i dopis Upravi za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture za što skorijom zabranom bilo kakvog zatočavanja i iskorištavanja dupina i ostalih morskih sisavaca iz reda Cetacea na teritoriju Republike Hrvatske.

Na informativnom štandu u Zagrebu potpisivala se peticija za zabranu pokolja dupina, a članovi Udruge uz prigodni letak i video projekciju davali su zainteresiranim posjetiteljima dodatne informacije o zaštiti kitova i dupina.


Iz Hrvatske na Utrku golih u Pamploni

Dok čitate ovaj broj AnimaLista, aktivisti iz Zagreba, Varaždina, Vukovara, Požege, Velike Gorice i Malog Lošinja, zajedno s mnogim aktivistima sa svih strana svijeta, pripremaju se za Utrku golih u Pamploni koja će se održati 5. srpnja. I ove godine, uz veliku medijsku pozornost, na ovaj specifičan način želi se ukazati na svu surovost utrka i borbi s bikovima te pokazati da se okrutnost nad životinjama može zamjeniti zanimljivijim i etičnim načinom zabave. Autobus iz Zagreba krenuo je 2. srpnja, a iz Španjolske se vraća 8. srpnja u večernjim satima.


Vijesti i najave

– Nakon što je PETA uspješno zaključila pregovore s PepsiCo što je rezultiralo objavom korporacije da više neće izvoditi niti financirati pokuse na životinjama, i Pepsijev rival Coca-Cola složila se da prestane testirati na životinjama. Odluka Coca-Cole da ne financira pokuse na životinjama – i njihova uputa svojim opskrbljivačima da koriste metode bez životinja – nada je za milijune životinja koje su prisiljene trpjeti okrutne i nepotrebne pokuse svake godine.

– 04.06. Prijatelji životinja prijavili su zlostavljanje krava na Bio Farmi d.o.o. u Cestici Križovljanskoj, vlasnika Ivana Hudoletnjaka, nakon što su u obilasku farme naišli na katastrofalno zdravstveno stanje životinja i uvjete u kojima se one drže. Prijava i fotografije zlostavljanih krava mogu se vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=589.

– Prijatelji životinja sudjelovali su u predavanju ‘Vegetarijanci ili vanzemaljci’ na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu te su održali predavanje pod nazivom ‘Etika u našim tanjurima’ u Matici hrvatskoj. Ako želite da u vašoj školi, fakultetu, udruzi ili na radnom mjestu Prijatelji životinja održe predavanje bilo koje tematike s područja prava i zaštite životinja kontaktirajte nas i rado ćemo se odazvati.

– 09.06. udruga Prijatelji životinja sudjelovala je cijelodnevnim štandom na Veganmaniji u Beču, i ovom prigodom zahvaljuje organizatorima na pozivu za sudjelovanjem.

– 15.06. Institut za etnologiju i folkloristiku i Hrvatska sveučilišna naklada predstavili su knjigu ‘Kulturni Bestijarij’, koja predstavlja opsežno, iscrpno i zanimljivo djelo kulturne animalistike u kojem je dat pregled hrvatske i ostale slavenske etnološke, mitske i literarne tradicije, ali i najsuvremenijih pristupa fenomenu životinjskog.

– Na Euro Dog showu, koji se ove godine održao u Zagrebu, dogodilo se najmanje šest žrtava. Neki od izlagača u anonimnim mailovima tvrdili su kako je broj mrtvih pasa veći od deset, te da je ‘put do slave pobjednika popločan leševima drugih pasa koji su umirali u agoniji’. Prijatelji životinja javno su osudili nebrigu pojedinaca, ali jednako i izložbe pasa odnosno nemilosrdnu industriju uzgoja, trgovine i iskorištavanja životinja zbog ljudske zabave i profita.

– 18.06. U sklopu kampanje ‘Za Hrvatsku bez krzna’, Prijatelji životinja priključili su se međunarodnoj kampanji protiv prodaje krzna u GUESS prodavaonicama, uputivši apel prodavaonicama GUESS Accessories u Zagrebu i Rijeci, kao i GUESS Italia europskom sjedištu u Firenzi te GUESS sjedištu u Los Angelesu, SAD u kojem se traži prestanak prodaje sve krznene odjeće i odjeće s krznenim dodacima.

– 30.06. udruga Prijatelji životinja uputila je namibijskim vlastima zahtjev za hitnim donašanjem moratorija na pokolj tuljana u Namibiji. Više o ovom pokolju na www.sealalert.org.

– Od 8. do 14. srpnja u Hrvatskoj gostuje svjetski priznati spisatelj i vegan Jeffrey Masson! Pozivamo vas da dođete na potpisivanje njegove knjige ‘Kad slonovi plaču’ u knjižare Algoritma: 9. srpnja u 17:00 sati u Zagrebu, Gajeva 1 i 12 srpnja u 19:30 sati u Dubrovniku, na Stradunu. Također ne propustite predavanje koje će Jeffrey Masson održati u Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, u Zagrebu, 9. srpnja u 18:30 sati, gdje će imati jedinstvenu priliku slušati o psihologiji farmskih životinja.

– Hrvatska crno-bijela lista i dalje se nadopunjuje i mijenja, tako da se na bijeloj listi našla i tvrtka Fran Wilson Cosmetics / Beauty Solutions Ltd.

– Članovi Udruge koji su uplatili ili uplate godišnju članarinu dobit će člansku iskaznicu s kojom, ostvaruju popust na određene proizvode ili usluge. Encian, hotel Korinjak, Vegehop i Vita samo su neki s popisa tvrtki koji nude ove popuste, pa vas pozivamo da podmirite vašu godišnju članarinu kako biste ostvarili ove prednosti.

– Udruga Prijatelji životinja uspješno je udomila kokoši, guske i patke koje je Komunalna inspekcija grada Zagreba oduzela zbog nedozvoljenog i neprikladnog držanja životinja na gradskom području. Ptice su smještene u dobre uvjete u domaćinstvo vegetarijanaca koji će se za njih brinuti do kraja njihova života.

– Prijatelji životinja organizirali su i ove godine piknik za aktiviste gdje su se svi članovi zainteresirani za volontiranje družili uz vegetarijanski roštilj u opuštenoj atmosferi jarunskog jezera.

– U Web katalogu pogledajte nove modele majica, bedževa ili vezica za mobitel. Na početku ljeta nažalost i dalje smo svjedoci napuštanja kućnih životinja te vam zato još jednom skrećemo pozornost na koristan članak ‘Kako udomiti životinju’. Sve ostale novosti na web portalu naći ćete u rubrici Novo na webu na naslovnici.

– Nakon 5 godina djelovanja iz prostorija u Gundulićevoj, ured Udruge mora preseliti. Molimo sve koji žele pomoći u traženju novih prostorija za rad ureda da nam se jave.

– Ne zaboravite da je i životinjama jednako teško za vrijeme ljetnih vrućina i posljedica klimatskih promjena pa stoga ostavite vodu za žedne mačke, pse, ptice i ostale životinje. Svoje kućne životinje ne ostavljajte u automobilu jer im visoke temperature u vrlo kratkom vremenu mogu opasno ugroziti život.


Pozivamo vas da i u narednom razdoblju ostanete s nama i pratite novosti na web stranici Udruge, nadajući se da ćete se nekim od budućih akcija i osobno priključiti.

Vaši Prijatelji životinja