AnimaList br. 39

‘Još u srednjoj školi počela sam koristiti kozmetiku koja nije testirana na životinjama, a na to me potaknuo jedan dokumentarac koji me užasno šokirao i zbog kojeg sam postala svjesna načina na koji se ti pokusi na životinjama rade. Kao potrošač takvih proizvoda osjetila sam se odgovornom i odlučila promijeniti svoje navike, što je bilo jednostavno jer sam ih samo zamijenila proizvodima s bijele liste’, izjavila je Ivana Radovniković za kampanju ‘Ljepota izvire iz suosjećanja’.


Prehranom protiv globalnog zatopljenja

Povodom Dana planeta Zemlje, udruga Prijatelji životinja sudjelovala je na Eko-placu organiziranom od strane Zelene akcije koji se održao 21. i 22. travnja u Zagrebu. Na informativnom štandu aktivisti su informirali sugrađane o povezanosti globalnog zatopljenja i uzgoja životinja, dok je svim udrugama koje se bave ekologijom i zaštitom okoliša upućen dopis s pozivom da se zajedničkim snagama apelira na promjenu prehrane koja će rezultirati smanjenjem globalnog zatopljenja.


Hrvatski potrošači traže etičke proizvode

Udruga Prijatelji životinja povodom Svjetskog dana laboratorijskih životinja (24.04.) objavila je rezultate nezavisnog istraživanja SPEM komunikacijske skupine prema kojem se 83,3 posto građana slaže s tvrdnjom da bi kozmetički proizvodi i proizvodi namijenjeni čišćenju trebali imati oznaku jesu li testirani na životinjama, a 73,7 posto građana radije bi odabralo proizvode koji nisu testirani na životinjama.

Kao članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) udruga Prijatelji životinja objavila je i novu, znatno strožu, listu tvrtki koje testiraju ili ne testiraju svoje proizvode i njihove sastojke na životinjama. Nove tvrtke koje su se našle na hrvatskoj bijeloj listi jesu BioMelissa, L’Erbolario, Laboratorij Dr. Džanić, Paul Mitchell, TIGI Haircare i TITANIA Fabrik, dok se više informacija o novoj listi može naći na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=79.


Drama na ledu Kanade

Udruga Prijatelji životinja izvijestila je hrvatsku javnost o najnovijim zbivanjima koji su se tijekom mjeseca travnja dogodila vezano za pokolj tuljana u Kanadi. Naime, u borbu za spas tuljana uključila se i priroda, zarobivši u led Newfoundlanda oko 400 lovaca na tuljane. Zanimljivo je da je Desmond Adams, jedan od lovaca na tuljane, za medije izjavio ‘svi mi to radimo jer to volimo, a ne zbog novca, kojeg više niti nema u tom poslu’, što proturječi stavu kanadskog Ministarstva ribarstva i oceana da je lov na tuljane ekonomska potreba.

Otpor ovom besramnom pokolju sve više raste u Europi, tako da su nakon Belgije, Njemačke, Italije, Hrvatske i Slovenije, i Austrija i Nizozemska odlučile izglasati potporu potpunoj zabrani uvoza, prerade i prodaje svih vrsta proizvoda od tuljana.


Vodnjan odustaje od dupinarija

Nakon što je udruga Prijatelj životinja prije više od dva mjeseca pokrenula kampanju protiv izgradnje dupinarija, 10. svibnja Udruzi je stiglo službeno priopćenje gradonačelnika Vodnjana Klaudia Vitasovića kojim grad Vodnjan odustaje od dupinarija. Prijatelji životinja pozdravljaju ovu odluku te zahvaljuju gradonačelniku Vitasoviću i poglavarstvu Grada Vodnjana na donošenju ove etički ispravne odluke.

Prijatelji životinja još jednom zahvaljuju svim građanima, udrugama i medijima koji su do sada potpomogli kampanju koja se nastavlja u smjeru potpune zakonske zabrane zatočavanja dupina i još veće zaštite dupina u rezervatu kod Malog Lošinja. Udruga zhvaljuje i gospodinu Richardu O’Barryju koji je samo za ovu prigodu doputovao iz daleke Floride te World Society for the Protection of Animals koja je potpomogla realizaciju ove kampanje.


Ljepota izvire iz suosjećanja

Kako bi ukazali na nepotrebnost i surovost testiranja na životinjama, akciji Prijatelja životinja priključili su se i Ivana Radovniković i Damir Hoyka. Uz poruku ‘Ljepota izvire iz suosjećanja’ Ivana Radovniković je pozirala za jumbo plakate koji su postavljeni u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Dubrovniku. Snimanje se održalo u foto studiu Damira Hoyke, a za Ivanin make-up zaslužna je Ana Rajić.

Potporu ovoj akciji dali su i Adorea, Arto, Avon, Europlakat, Media, Lotusgraf, Oglasnik, Škola restaurant & lounge bar, Vector Design i Zale.


Zaštitimo prirodu, zaštitimo dupine

Na Dan zaštite prirode, 22. svibnja, udruga Prijatelji životinja postavila je informativni štand na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, na kojem je predstavljen novi promotivni letak ‘Hrvatska – zemlja prijatelja dupina’. Udruzi Prijatelji životinja točno u podne priključilo se dvadeset učenika grupe Prijatelji životinja iz OŠ Kralja Tomislava, koji su dijeljenjem letaka i prigodnim panoima upoznali građane o zaštiti dupina.


Na doživotnoj robiji

Prijatelji životinja održali su 26. svibnja prosvjed ispred Zoološkog vrta u parku Maksimir kako bi digli glas zbog izrazito loših uvjeta držanja divljih životinja u Hrvatskoj te protiv zatočavanja životinja u zoološkim vrtovima. Članovi Udruge i zainteresirani građani transparentima i letcima upozoravali su građane o patnjama životinja u zoološkim vrtovima, pozivajući ih da ne podržavaju doživotne zatvore za životinje – zootvore.


Vijesti i najave

– Prijatelji životinja u proteklih mjesec dana sudjelovali su na brojnim tribinama, događanjima i predavanjima, od kojih izdvajamo tribinu u Knjižnici Bogdan Ogrizović, predavanje u Zdravstvenom učilištu, I. tehničkoj školi Tesla i 10. gimnaziji, kao i gostovanje za vrijeme otvorenih vratiju OŠ Kralja Tomislava. Sljedeće predavanje pod nazivom ‘Etika u našim tanjurima’ održat će se 31. svibnja, u 18:30, u Dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, u Zagrebu.

– Predstavnici Udruge sudjelovali su od 26. travnja do 1. svibnja na kongresu Europske vegetarijanske unije koji se održao u Beču i na radionici za prava životinja 26. i 27. svibnja u Mariboru u sklopu kojeg je održan i prosvjed ispred McDonald’s-ovog restorana.

– 19. svibnja Prijatelji životinja sudjelovali su i na obilježavanju Dana dupina u Puli, u organizaciji Zelene Istre. Uz Prijatelje životinja, koji su održali izlaganje pod nazivom ‘Prema zakonskoj zabrani zatočavanja dupina’ i prikazali film ‘Projekt dupin’, sudjelovale su i udruge Plavi svijet i Pirana iz Velog Lošinja, Morigenos iz Slovenije i Marine Life Conservation iz Italije.

– Prijatelji životinja pozivaju na ovogodišnju Utrku golih u Pamploni. Više informacija o samoj utrci kao i pristupnica za sudjelovanje mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1073.

– Od mnogih novosti na web stranici izdvajamo članake ‘Osobni aktivizam’, ‘Kako udomiti napuštenu životinju’ i ‘Mliječni proizvodi i bolesti srca’, dok ostale novosti pogledajte na naslovnici u rubrici Novo na webu.

– Na web portalu Udruge naći ćete i link na revolucionarni film ‘Safer Medicines’ koji prikazuje najsuvremenije pristupe koji će osigurati da lijekovi u budućnosti budu sigurniji, namećući pitanje jesu li pokusi na životinjama najbolji način za postizanje sigurnosti lijekova u 21. stoljeću.

– U Hrvatskoj će se uskoro pojaviti i hrana za pse i mačke proizvođača AMI, koju možete osvojiti i na aktualnoj nagradnoj igri. U web katalogu se pojavila i nova majica, a uskoro se očekuje još zanimljivih rekvizita za promoviranje prava životinja.

– Nakon velike reakcije građana i udruga, RTL Televizija odobrila je zahtjev udruge Prijatelji životinja za neprikazivanjem reprize epizode emisije ‘Mijenjam ženu’, odnosno spornog skeča pranja mačke u perilici za rublje, ujedno uputivši javnosti isprike.

– Iz SAD-a stiže vijest da je predsjednik Bush potpisao zakon koji zabranjuje borbe životinja, koji će povećati kazne za borbe pasa i pijetlova. Borbe pasa su postale protuzakonite u svih 50 saveznih država, dok su borbe pijetlova zakonom dopuštene još samo u Louisani.

– PepsiCo – multimilijarderski prehrambeni konglomerat koji posjeduje Pepsi colu, Frito-lay, Tropicanu i Gatorade – obvezao se da će trenutno obustaviti pokuse na životinjama kao i prekinuti suradnju s partnerima koji će nastaviti testirati na životinjama. Ovo veliko postignuće rezultat je ustrajnih PETA-inih nastojanja da ova korporacija odustane od pokusa na životinjama

– Tvrtka Lush svim članovima udruge Prijatelji životinja koji su uplatili članarinu za 2007. godinu daje popust od jubilarnih 11% s obzirom da su upravo 11 godina proizvodi Lush dostupni građanima u Hrvatskoj. Članovi svoje iskaznice mogu očekivati kroz sljedeća dva tjedna, a uz znak zahvale svima koji uplaćuju članarinu planiramo i nove suradnje koje će rezultirati novim popustima.


Pozivamo vas da pratite novosti na web stranici glede aktivnosti Udruge, a u koje ste i sami srdačno pozvani da se priključite.

Vaši Prijatelji životinja