AnimaList br. 41

‘Za 500 godina (možda i manje) ljudi će pogledati unatrag na današnje ljude i mnoge im stvari neće biti jasne. Bez sumnje će ponašanje koje danas smatramo normalnim pobuditi užas u našim prosvjećenijim potomcima.’ – Jeffrey Moussaieff Masson


Vege roštilj u Rijeci

Svim Riječanima koji su propustili proljetni poziv prema zdravoj i nenasilnoj prehrani, Prijatelji životinja priredili su 7. srpnja na Trgu Republike Hrvatske na Korzu vegetarijansku degustaciju kako bi ih potaknuli na odbacivanje jedenja životinja i kako bi počeli uživati u bogatstvu i raznolikosti vegetarijanske prehrane u kojoj ne nedostaju niti jela poput odrezaka i ćevapa. Na info štandu potpisivale su se aktualne peticije i dijelili recepti bezmesnih jela.


Jeffrey Masson u Hrvatskoj!

Osim što je sa svojom obitelji ljetovao na Jadranu, autor bestsellera ‘Kad slonovi plaču’ Jeffrey Moussaieff Masson održao je u sklopu svoga posjeta Hrvatskoj i dojmljivo predavanje na temu ‘Lice na vašem tanjuru: imaju li životinje osjećaje?’ u KIC-u u Zagrebu. Istoga dana, 9. srpnja, prije predavanja Jeffrey Masson potpisivao je svoju knjigu ‘Kad slonovi plaču’ u knjižari Algoritma u Zagrebu, dok je tri dana kasnije, 12. srpnja, njegov hrvatski nakladnik organizirao i potpisivanje knjige u Dubrovniku.


Stop pokusima na primatima

Akcijom ‘Stop pokusima na primatima’ koja se 21. srpnja održala u Zagrebu, Prijatelji životinja obilježili su ovogodišnji Dan borbe protiv pokusa na životinjama. Ovom akcijom, tijekom koje je na glavnom zagrebačkom trgu u ‘pokusu’ bio ‘razapet’ ‘primat’, Prijatelji životinja skrenuli su pozornost na patnje životinja u moralno neobranjivoj i znanstveno upitnoj praksi podvrgavanja primata bolnim i invazivnim pokusima te pozvali hrvatsku javnost, političare i nadležne organe vlasti da u skladu s nastojanjima unutar Europske unije donesu zabranu pokusa na svim primatima. Dan borbe protiv pokusa na životinjama obilježio se i u Rijeci i Splitu.


Riječani, ne napuštajte životinje!

Prijatelji životinja Rijeka 28. srpnja organizirali su informativni štand gdje su se građani mogli upoznati s kažnjivošću napuštanja i alternativama napuštanju kućnih životinja te dobiti kontakte ustanova u okolici Rijeke koje se bave privremenim čuvanjem kućnih životinja. Također, građani su se mogli informirati što da učine s nađenom životinjom i kako da je udome, o nužnosti kastracije te obveznog čipiranja svih pasa. Na štandu su se nakratko zadržali i neki od pronađenih pasa koji traže svoj dom.


Pomor ovaca na Kornatima

Zgroženi odlukom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva da kornatskim stočarima plati odštetu za pomrle ovce čiju su smrt skrivili sami stočari, budući da im zbog nebrige i nemara nisu osigurali vodu uslijed suše koja je izazvala elementarnu nepogodu u Hrvatskoj, Prijatelji životinja uputili su zahtjev ministru Petru Čobankoviću da sankcionira stočare prema Zakonu o zaštiti životinja umjesto da ih financijski ‘nagradi’ za kršenje Zakona. Prijatelji životinja također su uputili i prijave veterinarskoj inspekciji i Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku te o svemu obavijestili hrvatske medije.


Psi iz projekta ‘Socijalizacijom do udomljenja’

U subotu 11. kolovoza 2007. Prijatelji životinja organizirali su u Zagrebu tematski informativni štand vezan uz projekt ‘Socijalizacijom do udomljenja’. Na štandu su trenerica pasa Barbara Luter i pomoćna trenerica Jelena Šerić predstavili neke od pasa koji sudjeluju u projektu, a koji su pokazali što su do sada naučili. Potencijalne udomitelje čekaju Tula, Ara, Berta i Amon, dok je Žućo prvi udomljeni pas. Više informacija o psima na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1127.


Razno

– Prijatelji životinja podnijeli su kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Đurđevcu protiv djelatnika Poljoprivredne zadruge Đurđevac koji su prilikom ovrhe na gospodarstvu vlasnika Slavka Lukića u Molvama Gredama kod Đurđevca bez razloga i van standardne procedure namjerno, brutalno i dugotrajno mlatili krave drvenim palicama po glavama, slabinama i drugim dijelovima tijela.

– Prijatelji životinja objavili su rezultate izvješća Europske komisije o radu hrvatskih klaonica, čija je svrha bila procjena sustava kontrole i nadzora da se meso koje se izvozi u EU dobiva od životinja koje su ubijene pod uvjetima koji jamče humani tretman barem u skladu s onim propisanim Direktivom 93/119/EC. Dobiveno izvješće opisuje velike nepravilnosti u radu hrvatskih klaonica u kojima se životinje brutalno ubijaju, a ovakvim odstupanjima ne dobivaju niti minimum zaštite pri klanju – pravilno omamljivanje.

– Nakon što je izvučen jedan pas 2005., a dva psa 2006. godine te odluke Ministarstva kulture da se jama Jamurka u Kneževića ždrilu zatvori, 16. srpnja se donacijom udomitelja pasa koji su živi bačeni u jamu ta odluka počela i provoditi. Osim što su Prijatelji životinja ishodovali zatvaranje Jame, Lovorka Došen, članica Udruge, podnijela je i kaznenu prijavu za koju još nitko nije odgovarao.

– Pridruživši se inicijativi udruge Sloboda za životinje iz Beograda, Prijatelji životinja poslali su otvoreno pismo predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću s apelom da se zauzme za pomoć konjima lipicancima koji gladuju na imanju u Novom naselju u Novom Sadu. U pismu se zahtijeva da se, u cilju zaštite životinja, hitno prekine izgladnjivanje konja te omogući njihovo preseljenje u Hrvatsku gdje će im se pružiti trajna i odgovarajuća skrb. Dopis je upućen i hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva sa zamolbom da se uloži dodatni trud za pozitivno rješavanje slučaja i sprječavanja pogibelji konja.

– Hrvatska crno-bijela lista i dalje se nadopunjuje i mijenja, a nova tvrtka koja se našla na bijeloj listi je Eudermic.

– U srpnju o.g. u suradnji udruge Prijatelji životinja i nakladnika Vegan objavljeno je drugo, dopunjeno izdanje knjige ‘Kako postati, biti i ostati vegetarijanac ili vegan’ autorice Juliet Gellatley. U potpuno novoj opremi, ova tražena i vrijedna knjiga se može nabaviti i preko Prijatelja životinja po popularnoj cijeni od 70 kn.

– Od novosti na webu, čiji pregled možete vidjeti na naslovnici, izdvajamo zanimljive članke u rubrici Prehranom do zdravlja i kraće video zapise u rubrici Animacije i spotovi te majicu s novim motivom u web katalogu. Popisu tvrtki koje su dale popuste na svoje proizvode članovima koji su podmirili tekuću godišnju članarinu pridružile su se i Gea i Eurofutura, a cijeli popis može se vidjeti ovdje.

– Uz još uvijek aktualnu peticiju ‘Životinje su mi važne’, za koju su Prijatelji životinja do sada prikupili preko 20.000 potpisa, na web stranici Udruge nalazi se i nova peticija ‘Stop pokusima na primatima’. Potpisati je se može na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1119 i na redovitim info štandovima.


Zahvaljujemo svima koji su ostali u nas uz ove ljetne mjesece unatoč žegi, vrućini i godišnjim odmorima te se radujemo vašoj potpori i sudjelovanju u našim aktivnostima i u narednim mjesecima.

Vaši Prijatelji životinja