AnimaList br. 38

‘Ne bi li bilo skladnije kad religiozna slavlja ne bismo povezivali izravno sa šunkom i drugim neduhovnim simbolima? Mora li doista toliko puno životinja umrijeti dok mi slavimo višu svjesnost i nastojimo razviti duhovnost? Odgovor je jasan: naravno da ne.’ – Slovenski predsjednik dr. Janez Drnovšek


Protiv pokolja tuljana u Kanadi

Kanada je i ove godine započela s komercijalnim lovom na tuljane. Kako bi izrazili svoje negodovanje ovom odlukom, Prijatelji životinja održali su 15. ožujka prosvjed protiv pokolja tuljana ispred Kanadskog veleposlanstva u Zagrebu. Tom prigodom Fani Stipković kanadskom je veleposlaniku uručila prosvjednu notu s apelom za obustavom lova na tuljane. Hrvatska je još prošle godine zabranila uvoz svih proizvoda od tuljana.
Pozivamo vas da se potpisivanjem peticije priključite brzo rastućoj zajednici aktivista u svijetu za tuljane. Najnovije snimke i izvješće o pokolju tuljana u Kanadi možete vidjeti na http://hsus.typepad.com/seals/.


Svjetski dan bez mesa

Povodom Svjetskog dana bez mesa Prijatelji životinja objavili su rezultate nezavisnog službenog istraživanja Spem komunikacijske skupine, prema kojem 86,5% građana Hrvatske podržava vegetarijanstvo. Od njih se 28,9% izjasnilo da bi mogli i postati vegetarijanci. U Hrvatskoj je čak 3,7% vegetarijanaca i broj je u stalnom porastu, a 73,2% građana smatra da treba poboljšati vegetarijansku ponudu u Hrvatskoj. Ipak, s obzirom na podatak da je u Njemačkoj svaki deseti građanin vegetarijanac, hrvatskim građanima očito treba ohrabrenja da se odreknu jedenja životinja.

Prijatelji životinja stoga su i ove godine obilježili Svjetski dan bez mesa u subotu, 24. ožujka, gdje su na informativnom štandu u Zagrebu pozvali građane da probaju raznovrsne bezmesne delicije. Ovogodišnji Svjetski dan bez mesa u svijetu se obilježavao s naglaskom na golem utjecaj mesne industrije na globalno zatopljenje i važnost prelaska na bezmesnu prehranu zbog tog gorućeg problema.


Trener Flippera u Hrvatskoj

Na poziv udruge Prijatelji životinja, Richard O’Barry, najugledniji stručnjak za morske sisavce u svijetu, koji je trenirao dupine za seriju Flipper, posjetio je Hrvatsku. Cilj njegova posjeta bio je upozoriti hrvatsku javnost da ne dopusti zatočavanje dupina u zemlji koja se diči prvim rezervatom za dupine na čitavom Mediteranu!

Gospodin O’Barry održao je press konferenciju 21. ožujka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu, da bi se dan kasnije sastao s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva kao i gradonačelnikom Vodnjana, kojem je uručio i otvoreno pismo Lori Marino, dr. neuroznanosti i bihevioralne biologije. Odluka gradonačelnika očekuje se tijekom ovoga tjedna.

Dan kasnije, 23. ožujka, Richard O’Barry sastao se i s predstavnicima Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture, da bi na kraju dana, nakon brojnih intervjua, održao i predavanje o dupinima u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu.

Prijatelji životinja ovom prigodom zahvaljuju NSK, KIC-u kao i svim udrugama koje su dale potporu glede dolaska gospodina O’Barryja u Hrvatsku. Posebnu zahvalu upućuju organizaciji WSPA, koja je i omogućila dolazak Richarda O’Barryja u Hrvatsku.


24 sata u kavezu

Kako bi iznijeli stravičnu istinu o uzgoju i postupanju prema kokošima te ubijanju pilića, 5. travnja u 12 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman zatvorio se u kavez na 24 sata iz kojeg je izašao 6. travnja u 12 sati. Ovom akcijom željelo se potaknuti građane da razmisle o kokošima koje čitav svoj život provedu u kavezu na prostoru veličine A4 papira i pozvati ih da se odreknu jedenja mesa i jaja. Na informativnom štandu, koji je bio postavljen uz kavez, 24 sata prikazivale su se video snimke uzgoja kokoši i dijelili informativni letci.


Svjetski dan zdravlja

Na redovnom informativnom štandu udruge, Prijatelji životinja su 7. travnja obilježili Svjetski dan zdravlja degustacijom francuske salate sa novom Zvijezdinom Omegol majonezom bez životinjskih sastojaka, u sklopu koje su se dijelili i uzorci Omegol majoneze bez jaja. Također su bili posluženi i veganski uskrsni kolači poput tradicionalne pince. Akcija se održala u Zagrebu i Splitu.

Sa zdravstvenim prednostima vegetarijanske prehrane već je upoznato skoro 60% stanovnika Hrvatske, koji, prema nezavisnom istraživanju javnog mnijenja Spem komunikacijske skupine, smatraju da je vegetarijanstvo zdrav način života. Prema istom istraživanju 72% građana Hrvatske je svjesno da treba jesti manje mesa i mesnih prerađevina.


Za zabranu zatočavanja dupina

Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture dala je negativno mišljenje Aqua Adori na upit za uvoz dupina za potrebe dupinarija u Vodnjanu. Zbog opetovanih pokušaja izgradnje dupinarija Prijatelji životinja zatražili su od Ministarstva kulture potpunu zakonsku zabranu zatočavanja dupina u Hrvatskoj. Donošenjem takve odredbe Hrvatska bi stekla ugled zemlje koja štiti dupine, drugim riječima postala bi ‘zemlja prijatelja dupina’. Zbog svoga mora i slobodnih i strogo zaštićenih dupina u rezervatu kod Malog Lošinja, Hrvatska bi trebala jasno odrediti svoj stav prema zatočavanju dupina i na tome graditi svoj ugled u čitavom svijetu.


Razno

– U sklopu kampanje protiv zatočavanja morskih sisavaca u Hrvatskoj, udruga Prijatelji životinja uputila je zahvalu općini Jasenice što se promptno odazvala apelu Udruge i jasno dala do znanja da ne želi zatočavati životinje niti će to podržavati. Uz udrugu Prijatelji životinja, zahvalu je u ime Earth Island Institutea uputio i gospodin Richard O’Barry.

– Predstavnice Udruge nazočile su sjednici Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama u Münchenu. Na sjednici je predloženo da Hrvatska započne provođenje Humane Cosmetics Standarda s hrvatskim proizvođačima kozmetike i sredstava za čišćenje.

– Prijatelji životinja na splitskoj su glavnoj tržnici prosvjedovali protiv nehumanog i okrutnog uskrsnog trgovanja pilićima, pačićima i zečevima koji nakon Uskrsa skončaju u kontejnerima ili na ulici, pozivajući građane da ne kupuju žive životinje.

– Na hrvatskoj bijeloj listi našle su se nove tvrtke: Damjana, Farmaceutici Dottor Ciccarelli, JADRAN Galenski laboratorij, Kozmetika Afrodita, L’Occitane, Logona Naturkosmetik und Heilmittel, Meteor, Olivella i Saxa. Prijatelji životinja najavljuju da će se obratiti posebna pozornost testiranju ne samo gotovih proizvoda već i njihovih sastojaka što će do kraja mjeseca rezultirati znatnim izmjenama.

– Da bi svojim građanima približili vegetarijanski način prehrane koji simbolizira vitalnost i suosjećanje, Prijatelji životinja, podružnica Varaždin, u ovo vrijeme proljetnog buđenja prirode organizirali su 10. travnja vegansku degustaciju i dijeljenje nove Omegol majoneze bez jaja.

– Od novosti na webu izdvajamo novi članak ‘Još jedna neugodna istina’ o povezanosti načina prehrane s globalnim zatopljenjem. Nakon posjeta Richarda O’Barrya predstavljamo dvije njegove knjige Behind the Dolphin Smile i To Free a Dolphin, kao i novi članak Terapijsko plivanje s dupinima.

– Osim redovitih štandova svake subote u Zagrebu i Splitu, od nedavno Riječani na Korzu mogu posjetiti informativni štand udruge Prijatelji životinja gdje mogu dobiti informacije o pravima i zaštiti životinja te vegetarijanstvu i potpisati aktualne peticije.


Zahvaljujemo svima koji su nas podržali u našim aktivnostima u proteklom razdoblju, bilo volontiranjem na informativnim štandovima, pomaganjem oko uredskih poslova ili nužnom finacijskom pomoći, te Vas pozivamo da ostanete uz nas i u našim budućim akcijama i istupanjima u javnosti.

Prijatelji životinja