AnimaList br. 37

‘Reći će vam da zabavni parkovi s dupinima imaju obrazovnu vrijednost, ali jedino što nekoga mogu naučiti jest kako prepoznati umjetnost ljudske okrutnosti.’ – Richard O’Barry, bivši trener dupina za seriju Flipper


Europa protiv pokusa na primatima

Nakon što su u srpnju prošle godine Prijatelji životinja pozvali hrvatsku javnost da ispuni upitnik Europske komisije, u prosincu 2006. konačno su objavljeni rezultati ispitivanja javnog mnijenja, koje je Europsko povjerenstvo provelo povodom revizije Direktive 86/609/EEC o ‘Zaštiti životinja koje se koriste za svrhe ispitivanja i druge znanstvene svrhe’. Tako 50% ispitanika vjeruje da je razina dobrobiti i zaštite životinja koje se koriste u ispitivanjima unutar Europske unije vrlo niska, a više od 70% ispitanika vjeruje da uporaba ne-ljudskih primata u ispitivanjima ‘nipošto nije’ prihvatljiva.


Kampanja ‘Za Hrvatsku bez krzna’

Nakon što je kampanja ‘Za Hrvatsku bez krzna’ započela postavljanjem jumbo plakata ‘Lijepa bez krzna’ s atraktivnom hrvatskom manekenkom Fani Stipković, uspješan nastavak kampanje nastavio se prosvjedom i performansom protiv krzna u Zagrebu i Rijeci te predstavom u zagrebačkom Teatru ITD.

– Glasno za Hrvatsku bez krzna

3. veljače uslijedio je treći po redu veliki prosvjed ‘Glasno za Hrvatsku bez krzna’ kojeg su, uz 250 glasnih prosvjednika, podržali i Fani Stipković, Lana Klingor, Ivana Radovniković, Maja Vučić, Minea i Davor Masle iz benda Hakuna Matata. Bučna prosvjedna povorka kretala se gotovo dva sata samim središtem Zagreba, a potporu prosvjednicima dali su i gosti iz Slovenije, Austrije i Poljske.

– EkS-scena za Hrvatsku bez krzna

Benefit izvedbom predstave ‘Stvarajući Eve’ koautorske inicijative OOUR, EkS-scena je također dala potporu kampanji ‘Za Hrvatsku bez krzna’. Predstava, koja se održala 5. veljače u Teatru ITD, bila je realizirana u suradnji s ‘Kulturom promjene’ SC-a.

– Prosvjed protiv kineske industrije krzna

U sklopu Međunarodnog dana prosvjeda protiv kineske industrije krzna, 13. veljače održao se prosvjed ispred Kineske ambasade u Zagrebu. Bio je to samo jedan u nizu prosvjeda koji se toga dana održao diljem svijeta protiv ubijanja pasa i mačaka zbog krzna. Prijatelji životinja traže da se u Hrvatskoj uvede zakonska zabrana uvoza i prodaje krzna od pasa i mačaka, te tako učini još jedan korak k stvaranju etički osviještene Hrvatske bez krzna.

– Krzno je mrtvo

Prijatelji životinja gostovali su u sklopu kampanje i u Rijeci, gdje su 2. ožujka na Trgu Republike Hrvatske održali performans protiv ubijanja životinja za krzno, upozorivši tako građane da i najmanji krzneni dodatak na odjeći skriva patnju i smrt životinja. Aktivisti Udruge prošli su Korzom vukući lancima ‘krvave’ bunde te prikazali video snimke životinja s farmi krzna.
Spasimo Wilburove prijatelje

Prigodom svečane premijere filma Garyja Winicka ‘Charlotteina mreža’ koja se održala 4. veljače u multipleksu CineStar Zagreb, članovi udruge Prijatelji životinja podijelili su uzvanicima letke i naljepnice kojima su pozivali na suosjećanje prema životinjama. Informativni štand Udruge posjetili su između ostalih i Zlatan Zuhrić Zuhra i Hamed Bangoura. Na web portalu Udruge www.prijatelji-zivotinja.hr postavljena je nagradna igra preko koje se mogu osvojiti 5×2 ulaznice za ovaj film.


Prijatelji životinja u pokladnoj povorci

Trideset i sedmero aktivista i simpatizera udruge Prijatelji životinja, zajedno s aktivistima iz Slovenije, Austrije i Italije, sudjelovali su na prvom međunarodnom prosvjedu protiv krzna u Sloveniji. Pokladni prosvjed održao se 17. veljače u Ljubljani. Više od 150 prosvjednika okupilo se na ovom povijesnom prosvjedu kojeg je, kao završni dio pokladne povorke, promatralo više od 1000 Ljubljančana te popratio velik broj slovenskih medija.


Aquapark da, dupinarij ne!

Temeljem plana izgradnje dupinarija, koji je protivan Zakonu o zaštiti životinja koji zabranjuje nastupe divljih životinja u predstavama i nastojanjima Hrvatske da zaštiti morske sisavce, Prijatelji životinja uputili su Gradskom poglavarstvu Vodnjana dopis u kojem traže da se iz projekta izgradnje aquaparka potpuno izostavi izgradnja dupinarija.

Budući da je izgradnja dupinarija, kao jednog od najokrutnijih načina iskorištavanja divljih životinja, za svaku osudu i na sramotu Hrvatske, Prijatelji životinja upućuju apel svim građanima da potpišu prosvjedno pismo protiv izgradnje dupinarija, koje se nalazi na http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1043 te proslijede svojim poznanicima mail koji se nalazi u prilogu.


Vijesti i najave

– 6. veljače, U sklopu festivala New Territories – Scotland’s International Festival of Live Arts (Glasgow), umjetnik i aktivist udruge Prijatelji životinja Robert Franciszty izveo je performans koji razmatra crnu listu proizvođača koji još uvijek vrše stravične pokuse na životinjama i bijelu listu etičkih proizvođača koji ne testiraju proizvode na životinjama.

– 8. veljače, Prijatelji životinja održali su predavanje uz video projekciju i vege degustaciju u Klubu mladih Perestrojka u Kutini. Na predavanju pod nazivom Kako biti prijatelj životinjama? govorilo se o pravima životinja i nenasilnoj prehrani te o prošlim i budućim akcijama i kampanjama.

– 2. ožujka, U sklopu Sajma nezavisnog izdavaštva u Rijeci, Prijatelji životinja održali su promociju knjige Charlesa Pattersona Vječna Treblinka: Naše postupanje prema životinjama i holokaust koja podastrijeva niz dokaza i povijesnih činjenica da zločin prema čovjeku svoje korijene nalazi u zločinu prema životinjama.

– 2. ožujka, U Lamparni u Labinu, Prijatelji životinja održali su predstavljanje rada Udruge na kojem je bilo riječi o Zakonu o zaštiti životinja i poticanju aktivizma za prava životinja i vegetarijanstvo. Pripremljena je veganska degustacija kako bi se građanima približio ovaj etički, ekološki i zdravstveno prihvatljivi način prehrane.

– Nemojte propustiti pročitati najnoviji broj Testing Timesa – newslettera Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama kojeg Prijatelji životinja kao članovi Koalicije prevode i objavljuju i šalju hrvatskim znanstvenicima i zainteresiranim pojedincima, a koji može stizati i na vašu mail adresu.

– Udruga Prijatelji životinja postala je partner udruga u potpisivanju međunarodne peticije za zaštitu grenlandskih pasa koji se koriste za vuču saonica. Pozivamo vas da vašim potpisom pridonesete ukidanju ove okrutne tradicije: http://www.ipetitions.com/petition/GreenlandSledDogs/.

– Prijatelji životinja poslali su dopis Veterinarskoj inspekciji grada Zagreba zbog nedjelotvornosti u slučaju zatočenih mačaka u podrumskim prostorijama stambene zgrade u Novom Zagrebu.

– U web oglasniku Prijatelja životinja možete sami poslati oglas za udomljavanje, traženje ili čuvanje kućne životinje, kao i oglase za traženje cimera ili stana te ponudu etičkih proizvoda.

– Novosti u obliku članaka, peticija, fotografija, itd. na web stranici Udruge su uistinu brojne pa vas pozivamo da ih pregledate u rubrici na naslovnici ‘Novo na webu’, a ne zaboravite posjetiti i Web katalog Prijatelja životinja.

– Udruga Prijatelji životinja traži osobu ili tvrtku za vođenje fundraising-a te volontere za projekt prikupljanja podataka za Vodič etičke kupnje.

– Kampanja ‘Za Hrvatsku bez krzna’ i dalje se nastavlja i to prosvjedom protiv masakra tuljana. Prosvjed u Zagrebu održat će se 15. ožujka ispred Kanadskog veleposlanstva u Zagrebu, Gjure Deželića 4, s početkom u 11 sati. Pozivamo vas da razglasite ovaj prosvjed i ne propustite na njemu sudjelovati.


Kao i uvijek na kraju našeg newslettera zadnje retke ostavljamo kako bismo uputili zahvalu svima koji su nas podržali u našim aktivnostima u proteklom razdoblju, bilo osobnim dolaskom na prosvjede, volontiranjem ili nužnom finacijskom pomoći te Vas pozivamo na daljnje zajedničko zalaganje za životinje i njihova prava.

Do skorog susreta,

Vaši Prijatelji životnja