AnimaList br. 42

‘Mislim: dok čovjek ubija i muči životinje, ubijat će i mučiti i ljude, bit će ratova jer ubijanje se vježba i uči na malome, iznutra i izvana.’ – Edgar Kupfer-Koberwitz, Naša braća životinje


Welcome to Croatia – the Dolphin Friendly Country

Nastavljajući kampanju za zakonsku zabranu zatočavanja dupina u Hrvatskoj, koju podupire i organizacija WSPA, kod Rijeke i Splita postavljeni su jumbo plakati Welcome to Croatia – the Dolphin Friendly Country. te su tiskane prigodne razglednice. Plakati su postavljeni i u Zagrebu, a bit će postavljeni i Dubrovniku za vrijeme sastanka ACCOBAMS-a u listopadu.

Očekujemo da, uz predstavljanje rezervata kod Malog Lošinja, Hrvatska na sastanku u Dubrovniku istupi i sa zakonskom zabranom zatočavanja dupina, a time i titulom zemlje prijatelja dupina.


I turisti su vegetarijanci

Želeći ukazati na manjak vegetarijanske ponude za turiste koji dolaze u Hrvatsku, organizirali smo 18. i 19. kolovoza veganske degustacije u Puli, Poreču i Krku te uputili dopis Hrvatskoj turističkoj zajednici osvrćući se na ovu problematiku.

Prema nezavisnom istraživanju Spem komunikacijske skupine čak 73,2% građana Hrvatske smatra da bi trebalo poboljšati vegetarijansku ponudu koja znatno zaostaje za ponudom u europskim zemljama. Važno je naglasiti i da je u Hrvatskoj preko 160 tisuća ljudi na vegetarijanskoj prehrani (3,7%).


Kastracija spašava životinje

Akcijom u glavnom gradu Hrvatske, 25. kolovoza, informirali smo građane o nužnosti kastracije kućnih životinja. Informativni štand posjetili su i psi iz Skloništa za napuštene životinje u Dumovcu, a pse je građanima predstavila voditeljica Skloništa dr. vet med. Tatjana Zajec. Građani zainteresirani za povoljniju kastraciju s ulice udomljenih pasa i mačaka mogu se javiti na telefon 060 44 66 44 ili email udruge.


Mickey Mouse promovira paštete

Pokrenuta je akcija kojom želimo prekinuti suradnju Disneyja i PIK Vrbovca jer smatramo neprihvatljivim da Disneyjev crtani lik Mickey Mouse reklamira mesne paštete, hrenovke, salame i hamburgere.

S tim u svezi upućen je i dopis korporaciji Disney s priloženim video snimkama i fotografijama s PIK-ove farme svinja sa zahtjevom da što prije PIK Vrbovcu oduzme licenciju za korištenje lika Mickeyja Mousea, te time prekine svoje sudjelovanje u obmani djece i povezanost tvrtke s nezdravim mesnim proizvodima i patnjama svinja i krava. Na web portalu Udruge nalazi se i otvoreno pismo pa vas molimo da ga pošaljete i tako podržite ovu kampanju.

Ovoj kampanji priključili su se i javno je podržali Europska vegetarijanska unija, čija je članica i udruga Prijatelji životinja, austrijska udruga Vegan Society Austria i spisatelj Jeffrey Masson.


Čipiranjem protiv napuštanja

Budući da u Hrvatskoj postoji veliki problem napuštanja životinja i njihovog zbrinjavanja, a samo je oko 20% pasa mikročipirano, Prijatelji životinja zahtijevaju hitnu promjenu Pravilnika o označavanju pasa, odnosno zakonsku obvezu mikročipiranja svih pasa u Hrvatskoj, a ne samo novorođenih.

Iz tog razloga organizirali smo javno okupljanje ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, na kojem su sudjelovali i psi kako bi zastupali životinje koje mikročipiranje, kao identifikacijska oznaka, spašava od patnje i smrti. Pokrenuta je peticija koju molimo da potpišete na web portalu ili na informativnom štandu Udruge.


Antun Brkić ostaje nekažnjen!

Nakon što je prošlo dvije godine i dva mjeseca otkako su Prijatelji životinja uz pomoć drugih udruga, građana i medija oslobodili 32 psa od sigurne smrti na Veterinarskom fakultetu, Općinsko državno odvjetništvo oslobodilo je Antuna Brkića od krivičnog progona kojeg je Savez udruga za zaštitu životinja – SUZA pokrenuo podnijevši prijavu zbog kaznenog djela mučenja životinja. U Rješenju se odbacuju optužbe protiv vivisektora Brkića kao neosnovane.

Brkić je u međuvremenu podnio prijavu protiv predsjednika Udruge Luke Omana zbog tvrdnje da je policija upozorila Udrugu na moguću prisutnost tzv. antiprosvjednika te za uznemiravanje javnosti zbog tog policiji prijavljenog prosvjeda. Nakon što je prijava odbijena kao neutemeljena, Brkićev odvjetnik pokušava produžiti ovaj sudski proces.

‘Afera beagle’ nažalost nije usamljen primjer u kojem je ‘pravna država’ okrenula leđa zaštiti životinja. Brojni drugi slučajevi zlostavljanja životinja prolaze nekažnjeno svaki dan zbog inertnosti i nezainteresiranosti pravosudnih institucija.


Razno

– U lipnju smo se priključili međunarodnoj kampanji protiv prodaje krzna u GUESS-ovim prodavaonicama. GUESS je reagirao na ovu kampanju donijevši odluku da će nastaviti prodavati životinjsko krzno u sezoni jesen/zima 2007, ali da od rujna 2007. više neće nabavljati krzno te da će do travnja 2008. godine prestati prodavati krzno u svih svojih 800 prodavaonica. Uputili smo i javno pismo zahvale GUESS-u uz zamolbu da svoju odluku u djelo provedu što prije.

– Kontaktirali smo Europsku komisiju jer smatramo neoprostivim da su konji lipicanci na farmi u Novom Naselju i dalje izloženi izgladnjivanju i nebrizi, a da njihov povratak u Hrvatsku još nije realiziran. Sloboda za životinje izvijestila je da je od strane Srbije otkazan rad zajedničke komisije dogovoren na sastanku ministra te da su konji i dalje ugroženi.

– 2. rujna sudjelovali smo na vegetarijanskom pikniku u ljubljanskom Mostecu te ovim putem zahvaljuju udruzi Osvoboditev živali na pozivu i odličnoj organizaciji vegepiknika. Ovom prigodom zahvaljujemo i Udruzi prijatelja životinja dr. Ivan Rostaš što su nam 18. rujna omogućili sudjelovanje informativnim štandom na ‘Vinkovačkim jesenima’.

– Prema dojavi građana podnijeli smo prijavu protiv uzgajivača pasa namijenjenih i korištenih u borbama pasa. Kriminalistička obrada je u tijeku.

– Tri nove tvrtke na hrvatskoj bijeloj listi su Aubrey Organics, Too Faced Cosmetics i Wala, a čitav popis cruelty-free tvrtki može se vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=80.

– Sa žalošću prenosimo vijest o Felixovoj smrti, koji je ubijen na Sveučilištu Oxford nakon gotovo godinu dana mučenja u sklopu petogodišnjeg projekta koji je započeo prošle godine i tijekom kojeg bi svake godine trebala biti ubijena dva majmuna. Peticija za zabranu pokusa na primatima u Hrvatskoj potpišite na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1119.

– Molimo vas da podržite nastojanja udruge za prava životinja Animal i pošaljete važan dokument kojega kolege iz Portugala nastoje sprovesti u zakon kako bi zaštitile životinje u Portugalu. ‘Manifesto ANIMAL’ možete potpisati na www.manifestoanimal.org/index.php?option=com_wrapper&Itemid=41.

– Pomozite Nevzorovima u borbi za ukidanje konjičkog sporta kao okrutne i besmislene ljudske zabave, koji vlastitim radom pokazuju da se čovjek i konj mogu družiti bez uspostavljanja robovlasničkog odnosa, glasovanjem za fotografiju u Canononvom natjecanju konkurs.photonews.ru/work/show/60. Izvrstan Nevzorov film ‘Enciklopedija konja’ titlirali smo na hrvatski i možete ga naručiti. Više informacija zatražite na e-mail.

– Koje su još prednosti vegetarijanstva pročitajte u članku ‘Vegetarijanstvom do boljeg ljubavnog života’, a na web portalu pročitajte i novi intervju kao i neke od Vaših komentara koji nam svakodnevno pristižu na mail. Ostale novosti pogledajte u rubrici novo na webu.

– Novootvoreni vegetarijanski restoran Nishta iz Dubrovnika pridružio se restoranima koji daju popuste članovima koji uplate članarinu ili donatorima koji potpišu ugovor o namjenskoj donaciji. Uplate članarina i donacija mogu se ostvariti i on-line, putem kreditnih kartica.

– Uz nedavno izdanu knjigu ‘Kako postati, biti i ostati vegetarijanac ili vegan’ izdali smo i drugo hrvatsko izdanje knjige ‘Naša braća životinje’ autora Edgara Kupfera-Koberwitza, a preporučujemo i knjigu ‘From Dusk ’till Dawn’ Keitha Manna.

– Zbog nužnosti iseljenja, s početkom listopada ured Prijatelja životinja seli se na adresu Gajeva 47 od kuda ćemo dalje poslovati dok čekamo odluku o dodjeli prostora od strane Grada Zagreba.

– Kako bismo se kod prijava zlostavljanja životinja lakše izborili za njihova prava na sudu potrebna nam je pravna pomoć stoga pozivamo sve upućene u pravo da nam se jave.

– Već treću godinu za redom s veseljem najavljujemo već očekivani koncert povodom Svjetskog dana vegetarijanstva koji će se održati 1.10. u zagrebačkom Boogaloo klubu. Ovogodišnja tema je Vegetarijanstvom protiv globalnog zatopljenja, a svojom svirkom podržat će je Hakuna matata, Davorin i Bogovići, S.o.M, Things Fall Apart, Dead by Mistake, Plan B i October light.

– Projekt Socijalizacijom do udomljenja bliži se kraju, psi su puno toga naučili, no još ih troje čeka udomitelje, pa vas pozivamo da nam pomognete naći im najbolje skrbnike.


Uz zahvale svima koji nas podržavaju i zajedno s nama ustraju u borbi za bolju sutrašnjicu svim stanovnicima ovog planeta podsjećamo da se bliže Dani prijatelja životinja pa pozivamo sve zainteresirane za volontiranje da nam se pridruže u obilježavanju nadolazećih datuma.

Vaši Prijatelji životinja