AnimaList newsletter specijal 2016.

Pregled aktivnosti u 2016.

U posebnom izdanju AnimaLista predstavljamo godišnji pregled naših aktivnosti i postignuća u 2016. godini.


Ajurvedske veganske delicije

ayurvedski dani
Zajedno s Indijskom ambasadom, u hotelu Sheraton organizirali smo veganski ajurvedski domjenak za državne dužnosnike i dužnosnice i diplomatski zbor kako bismo ih upoznali sa zdravom biljnom prehranom i principima ajurvede. Na domjenku su bila poslužena brojna ukusna jela poput juhe od mrkve i naranče, riže sa sezamom i kikirikijem, salate od bulgura, humusa od sezama, samosa i rižinog pudinga.

X


Činčile su zakon

Cincile su zakon
Istekom desetogodišnjeg prijelaznog razdoblja, u Hrvatskoj je 1. siječnja 2017. stupila na snagu dugo očekivana zabrana uzgoja životinja radi krzna. Tijekom cijele godine trudili smo se da zabrana stupi na snagu i to na različite načine: organizirali smo performans Život u kavezu, predstavili kampanju Činčile su zakon s Vannom, Ivom Šulentić, Ivicom Kostelićem, Lukom Nižetićem i Goranom Višnjićem koji nas je i posjetio u uredu, fotkali se za činčile na Cvjetnom trgu, uputili pismo poznate voditeljice Sharon Osbourne ministru itd.


Brošura Hrana i ekologija

Hrana i ekologija
Povodom Dana planeta Zemlje objavili smo i predstavili javnosti ekobrošuru Hrana i ekologija. U prepunoj dvorani Zelene akcije govorili su profesorica Mirela Holy, Jadranka Boban Pejić i Zlatko Pejić iz Makronove te Bernard Ivčić iz udruge Zelena akcija. Predstavljanje je bilo popraćeno i veganskom zakuskom. Brošura je stručna i namijenjena svima koji imaju prilike širiti alarmantne informacije koje se u njoj nalaze, a dostupna je i na internetu u PDF-u.

x


Kastracija je nužna pomoć

kastracije
Kako bismo potaknuli na kastraciju slobodnoživućih mačaka i napuštenih životinja te smanjili broj neželjenih i napuštenih životinja koje ljudi često truju, utapaju, dave te zlostavljaju i ubijaju na druge načine, radimo na projektu kastracija tijekom cijele godine te nudimo povoljnije ili besplatne kastracije mačaka i pasa. Samo u 2016. godini realizirano ih je više od 420. Od ove godine postoji mogućnost posudbe opreme za hvatanje i prijevoz mačaka – ručne i automatske hvatalice, transportera s pomičnom stranicom, zaštitnih rukavica te mogućnost posudbe zaštitnih okovratnika za pse. Prijaviti se možete putem prijavnice.


Kampanja ”Ugasimo neodgovornost”

Ugasimo neodgovornost
S Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i neodoljivim psima iz Azila Dumovec predstavili smo novu ljetnu kampanju ”Obitelj na more, a pas na ulicu?”. Vatrogasci i jedna vatrogaskinja pružili su svoju podršku u vizualnom predstavljanju kampanje pod sloganom ”Ugasimo neodgovornost”. Pozvali su na udomljavanje životinja umjesto kupnje, kao i na aktivno zalaganje protiv napuštanja i ubijanja životinja. Više informacija nalazi se ovdje.

x


Virtualna stvarnost i prava životinja

virtualna stvarnost
U suradnji s prvim hrvatskim studiom za virtualnu stvarnost pozvali smo sve da besplatno iskuse svijet virtualne stvarnosti, a to je ujedno bilo premijerno korištenje ove tehnologije u Hrvatskoj u službi zaštite životinja. Izazov za sve bio je mogu li pogledati cijelu 10-minutnu snimku i izdržati pogled na ono što životinje svakodnevno trpe. Pogledajte galeriju događanja i reakcije, a video koji se puštao pogledajte na YouTubeu.

x


ZeGeVege festival – Veganmania u punom sjaju

ZeGevege2016
Više od 100 domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoloških proizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama predstavilo se na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu 2. i 3. rujna. Bogat program radionica kuhanja i predavanja o različitim područjima veganstva i održivog življenja te brojni glazbenici i plesne skupine izmjenjivali su se tijekom oba dana na pozornici i cijelom Trgu bana Jelačića na kojemu se održavao vrlo posjećeni ZeGeVege. Djelić odlične atmosfere možete vidjeti na www.zegevege.com i na Facebook-stranici Festivala.


Međunarodna konferencija o dobrobiti životinja

Dubrovnik
Sudjelovali smo na Međunarodnoj konferenciju o dobrobiti životinja u Dubrovniku. Konferenciju je organizirala organizacija iz Velike Britanije, Dogs Trust, a Mreža za zaštitu životinja pomagala je u dijelu organizacije koja se odnosi na delegate iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

x

 


Modeli, lutke i simulatori umjesto životinja u obrazovanju!

Nick i pas
Nick Jukes, koordinator međunarodne organizacije InterNICHE koja se zalaže za alternativne metode umjesto pokusa na životinjama u obrazovanju, održao je radionicu u prostorijama Ministarstva poljoprivrede i predavanje u našem uredu. Predavanje je bilo obogaćeno demonstracijama te su istaknute pedagoške, etičke i ekonomske prednosti metoda zbog kojih ne stradavaju životinje. Saznajte više informacija o tome zašto u Hrvatskoj treba u potpunosti zabraniti testiranje na životinjama u svrhu edukacije.

x


Kuharica bez salmonele

8cdba39435d959edf28a9a46ee4a3326c320e06cade90ccc1apimgpsh_fullsize_distr
Protiv salmonele odlučili smo se boriti slasnim veganskim receptima. Iako UN savjetuje da počnemo jesti manje mesa kako bismo stali na kraj klimatskim promjenama koje izmiču kontroli, a Svjetska zdravstvena organizacija svrstava mesne prerađevine u istu kategoriju kao i kancerogene tvari plutonij, duhan i alkohol, najveći utjecaj na pojedinca i pad konzumacije mesa i jaja u Hrvatskoj u posljednje vrijeme imala je upravo afera sa salmonelom. Kuharica bez salmonele došla je u pravi trenutak! Stoga ju promovirajte te spasite živote životinja i ljudi.


”Iskustvo Zemljana”

Earthlings
Pozvali smo sve da povodom Međunarodnog dana prava životinja ne zatvaraju oči pred nasiljem nad životinjama i da pogledaju film Zemljani. U subotu, 10. 12., izveli smo performans ”Iskustvo Zemljana” na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Pogledajte fotografije s akcije i savjetujte svima da pogledaju film Zemljani.

x

x


Uz navedene aktivnosti, rado bismo se s vama prisjetili još nekih događaja i inicijativa koje su nam bile važne, oko kojih smo se angažirali, a neke od njih i dalje su aktualne:

– najslađa zagovornica prava životinja, svinja Super Ljilja, čiji Facebook ima već više od 9500 obožavatelja, pozvala je sve da se uključe u Vege izazov

– maskota Činči u javnom performansu predočila je osjećaj zatočeništva i straha, što činčile svakodnevno proživljavaju na farmama

– povodom Svjetskog dana bez mesa pozvali smo na pozitivnu odluku o promjeni prehrane, nudeći kao poticaj vege-paket s informativnim materijalima i ukusnim veganskim proizvodom

– održan je 12. sastanak Mreže za zaštitu životinja

– održana je Radionica o prehrani namirnicama biljnog podrijetla u trudnoći 

– poslali smo upit vezan za provedbu kontrole obveznog mikročipiranja pasa svim županijama, općinama i gradovima te objavili pojašnjenje vezano za njezinu provedbu

– nakon sudjelovanja u radu Povjerenstva za izmjene i dopune Zakona o zaštiti životinja, objavili smo sve naše prijedloge na webu, a posebno izdvajamo prijedlog za zabranu ubijanja životinja u skloništima po isteku roka od 60 dana

– reagirali smo vezano za problem držanja divljih i egzotičnih životinja predloživši  Pozitivnu listu

– na Trgu bana Jelačića organizirali smo za građane besplatnu degustaciju novih veganskih proizvoda s obzirom na to da smo predstavnici europske V-oznake za Hrvatsku

– uputili smo niz zahtjeva za zabranu cirkusa sa životinjskim točkama, kao i reakciju na dovođenje deva u Đurđevac

– uputili smo apel za zatvaranje zoološkoga vrta u Splitu

– kampanjom ”Udomljavanje je fora” upozorili smo na odluku o zabrani držanja pasa na lancu.


Još jednom hvala svima na potpori, praćenju i sudjelovanju u našim aktivnostima. Budite uz nas i ove godine, podržite nas članstvom, donacijom ili kako želite i možete, da zajedno ostvarimo mnoge nove uspjehe.

Vaši Prijatelji životinja