AnimaList br. 137

“Svinje, dolje na mjestu za klanje, znale su doći do mene i gurkati me njuškom poput psića. Dvije minute kasnije morao sam ih ubiti – zatući ih nasmrt pomoću cijevi. Ne smije mi biti stalo.” – iz isječka intervjua s radnikom iz klaonice, objavljenog u knjizi Karnizam autorice Melanie Joy


Vege pozdrav proljeću

Meatout2016
Povodom Svjetskog dana bez mesa na štandu na glavnom zagrebačkom trgu pozvali smo građane na pozitivnu odluku o promjeni prehrane, nudeći im kao poticaj vege-paket s informativnim materijalima i ukusnim veganskim proizvodom. Još jednom pozivamo sve da dijele i preporučuju proljetni Vege izazov.

X

X


Prijatelji kroz stoljeća

Prijatelji kroz stoljeca
Azil Dumovec pokrenuo je, u suradnji s nama, kampanju pod nazivom “Prijatelji kroz stoljeća“. S plakata kampanje članovi Reda čuvara grada Zagreba poput pravih vitezova, kojima je glavna zadaća štititi slabe i nevine, pozivaju na pomoć životinjama. Čuvari grada Zagreba za tu su prigodu organizirali i povorku kroz centar Zagreba te pročitali svoj proglas o nužnosti pomaganja životinjama. Pogledajte fotografije s događanja i galeriju plakata.
X


Okupljanje za činčile, pse i ostale životinje

Za bolji zakon
Pod geslom “Korak naprijed, a ne deset natrag!” organizirali smo javno okupljanje kako bismo predali premijeru Oreškoviću apel za Zakon o zaštiti životinja. Time smo uputili zamolbu da se spriječi zločin nad Zakonom o zaštiti životinja i činčilama. Usto, okupljanje i dopis premijeru iskoristili smo i kako bismo upozorili i na druge nezadovoljavajuće zakonske propise za dobrobit životinja u RH, poput Zakonom dopuštenog ubijanja napuštenih životinja u skloništima. Pogledajte fotografije s izvrsno posjećenog javnog okupljanja, proširite peticiju za bolji Zakon, pročitajte pismo premijeru i pogledajte popis od više od stotinu udruga koje su izrazile podršku za zabranu uzgoja životinja radi krzna.


Armani prestaje koristiti krzno!

Armani prestaje koristiti krzno
Dopisom smo obavijestili javnost o izuzetno važnom pomaku nabolje u modnoj industriji. Svjetski poznat dizajnerski brend Armani najavio je da prestaje koristiti krzno u svim svojim kolekcijama! Hoće li i Hrvatska slijediti ovakve pozitivne svjetske trendove?

X

X


Blic vijesti

 • Sa zadovoljstvom smo objavili vijest da je Belgija pred zabranom uzgoja životinja radi krzna, a obavijestili smo javnosti i o rezultatima istraživanja koje je ukazalo i na do osam puta veću koncentraciju opasnih tvari od dopuštene na odjeći sa životinjskim krznom.
 • Sudjelovali smo na radionici o informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, koja se održala u belgijskom gradu Gentu u sklopu programa Erasmus+.
 • Reagirali smo povodom dojave o izlaganju živih kunića u izlogu trgovine. Nakon reakcije medija, kunići su premješteni iz neprimjerenih uvjeta.
 • Studentima u Studentskom centru u Zagrebu približili smo prava životinja dijeleći edukativne letke. Potpisivala se Peticija za bolji Zakon, kao i prijave za Vege izazov kojih je bilo puno.
 • Na zagrebačkome Trgu kralja Tomislava puštali smo na našem večernjem štandu edukativne filmove o pravima životinja i veganstvu te razgovarali sa zainteresiranim građanima.
 • Reagirali smo nakon vijesti o izranjavanome psu zavezanom za lanac u Bjelovaru. Uz angažman građana i udruga, priča je dobila sretan kraj. Pas se već nalazi u novom domu, a rane su mu zaliječene.
 • Reagirali smo vezano za problem držanja divljih i egzotičnih životinja, naglašavajući kako Hrvatskoj treba regulacija poput tzv. Pozitivne liste, kao i da životinje ne smiju biti predmeti trgovine, već umjesto kupovine treba odabrati udomljavanje napuštenih životinja.
 • Ponovno smo se zauzeli i za konje koji se iskorištavaju za izvlačenje drva te napomenuli da je zakonski, nažalost, još uvijek dopušteno žigosanje konja.
 • Izdvajamo novo na webu:
  a) Novi recepti dodani na stranicu Zeleni ponedjeljak
  b) Novi restorani na Popisu restorana
  c) Novi komentar na webu
  d) Dostupan PDF brošure Zabrana uzgoja krznaša – zakonska odredba na ponos Hrvatske
  e) Nova fotografija mjeseca
  f) Mlijeko, meso i rak testisa
  g) Galerija: Meatout u Pobjedama.
 • Listi ponosnih nositelja V-oznake pridružio se i brend Oliveri. Informirajte se kako i vi možete učiniti vaš veganski proizvod prepoznatljivim na tržištu!
 • Tvrtka za proizvodnju veganske obuće Avesu i Sirova hrana pridružili su se popisu naših pravnih članova! Podržite nas i vi, mnogo ćete nam pomoći u daljnjem radu.

S ponosom vas obavještavamo da su počele pripreme za 9. po redu ZeGeVege festival održivog življenja koji je, kao dio europske Veganmanije, jedan od tri najveća veganska festivala u Europi. Datum održavanja ove godine bit će 2. i 3. rujna, na već tradicionalnome mjestu – Trgu Bana Jelačića. Ponovno očekujemo više od 40 000 posjetitelja. Ne riskirajte ostanak bez svojega štanda, već se prijavite što ranije, navala je velika!

Mnoge nas važne bitke za prava životinja i dalje očekuju. Budite aktivno uz nas i sve životinje članstvom, donacijom i volontiranjem. Budimo dio promjene. Hvala!

Vaši Prijatelji životinja