AnimaList br. 140

Zootvor ostaje zootvor?

Zootvor
Nakon postignute zabrane daljnjeg funkcioniranja zoološkog vrta u kojem su životinje bile u nedopustivo lošim uvjetima, nedavno je donesena odluka o otvaranju edukativnog centra s domaćim životinjama na Marjanu. U službenom dopisu Gradu istaknuli smo kako je loše divlje životinje u kavezima zamijeniti domaćima te istodobno upozorili da problem zbrinjavanja napuštenih životinja u Splitu osnivanjem gradskog skloništa još nije riješen, dok se novac izdvaja za ovakve projekte.

x


Deve u Đurđevcu

deve
Povodom saznanja o dovođenju deva u grad Đurđevac, obratili smo se gradonačelniku grada ističući kako Đurđevac ničime ne zadovoljava uvjete za život pustinjskih životinja niti to može čak i da ispuni sve zakonske propise. Osim što smo napomenuli da je zatočavanje životinja zbog zabave sramotno za Grad i loša promocija, predložili smo da se gradski novac iskoristi za izgradnju skloništa za napuštene životinje jer Đurđevac još nije ispunio sve svoje zakonske obveze.
x
x

Virtualna stvarnost i prava životinja

virtualna realnost
U suradnji s prvim hrvatskim studiom za virtualnu stvarnost pozvali smo građane da besplatno iskuse svijet virtualne stvarnosti, a to je ujedno bilo i premijerno korištenje ove tehnologije u Hrvatskoj u službi zaštite životinja. Pred gledatelje je postavljen izazov mogu li pogledati cijelu 10-minutnu snimku i izdržati pogled na ono što životinje svakodnevno trpe. Pogledajte galeriju događanja i reakcije građana koji su sudjelovali, a video koji se puštao pogledajte na YouTubeu.
x
x

Posjetite spektakularni 9. ZeGeVege festival!

zegevege
Pozivamo vas na ovogodišnji 9. ZeGeVege festival s više od 100 domaćih i inozemnih izlagača. Festival će se održati 2. i 3. rujna na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Posjetitelje očekuje bogat program veganskih radionica kuhanja, zanimljiva predavanja, brojni glazbenici i plesne skupine, veganski restorani, biljni sladoledi i sirovi kolači, veganski kebab, burgeri od konoplje, kozmetički proizvodi na biljnoj osnovi i netestirani na životinjama, i još mnogo toga!
x

Snaga je u bilju

snaga je u bilju
Trener fitnessa Mislav Skrepnik i nutricionistica biljne prehrane Ivana Rukavina najavili su ZeGeVege festival putem simpatičnih plakata s porukom ”Snaga je u bilju”. Na ZeGeVegeu će održati i predavanje o dobrobitima biljne prehrane za sportaše.
x
x
x
x

I Koki na hrvatskoj Veganmaniji

koki
Kao posebnu gošću na ZeGeVege najavljujemo i Kseniju V. Kutlačić iz Slovenije koja će održati predavanje o radu Utočišta Koki koje skrbi za životinje spašene iz uzgoja radi hrane.
x
x
x
x

Svojem psu možete reći sve… osim zbogom

reci psu
Podržali smo kampanju Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) i Ministarstva poljoprivrede ”Svojem psu možete reći sve… osim zbogom” kojom se promovira odgovorna briga za psa, odnosno obveza mikročipiranja i cijepljenja, ali se poziva i na nenapuštanje, to jest na cjeloživotnu brigu o psu. U sklopu kampanje tiskani su plakati i edukativni letci s korisnim informacijama za svakoga tko već skrbi ili želi udomiti psa.
x
x

Zvijezda ”Schindlerove liste” o veganstvu

svako srce
U suradnji s PETA-om preveli smo na hrvatski jezik i objavili dojmljivo viđenje budućnosti u kratkom videu ”Nada” s glumcem Jochenom Nickelom iz filma ”Schindlerova lista”.
x
x
x
x

Zakon o zaštiti životinja na javnoj raspravi

zakon
Otvoreno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću vezano uz nacrt Prijedloga Zakona o zaštiti životinja. Pogledajte naše prijedloge za pojedine zakonske odredbe i pošaljite na stranicu za javno savjetovanje do 12. rujna 2016. svoje primjedbe za poboljšanje Zakona. Pohvalno je za Ministarstvo poljoprivrede što je prihvaćena snažna argumentacija za zabranu uzgoja životinja za krzno. Ipak, Ministarstvo poljoprivrede u Prijedlogu Zakona određuje dodatno prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2018. za uzgajivače činčila koji nisu ispoštovali Zakon. O pozitivnim pomacima u Prijedlogu Zakona i onome što se još može poboljšati pročitajte ovdje.

Blic vijesti


Iskreno vam svima zahvaljujemo na podršci i na ljubavi prema životinjama,

vaši Prijatelji životinja