AnimaList br. 139

Intelektualci i veterinari daju podršku činčilama

Intelektualci_za_cincile
Bura reakcija u Hrvatskoj glede najavljene sramotne inicijative ponovnog uzgoja činčila za krzno nakon desetogodišnjeg prijelaznog razdoblja i dalje ne jenjava! Podršku definitivnoj zabrani dala je veterinarska struka, kao i neki od istaknutih hrvatskih intelektualaca. Veterinari iz Hrvatske, kao i njihovi kolege iz inozemstva, složni su u stavu da je uzgoj činčila neprihvatljiv sa stajališta dobrobiti životinja. S druge strane, kulturnjaci poput Dunje Vejzović, Darka Rundeka i Slobodana Šnajdera jasno su izrazili svoj stav o neetičnosti proizvodnje i kupovine krzna. Za kraj, i nizozemsko je ministarstvo ekonomije uputilo je dopis hrvatskoj Vladi izražavajući podršku zabrani uzgoja.


Deve u cirkusu

Cirkus_Berlin
Nadležnima smo uputili prijave povodom dolaska cirkusa Berlin s divljim životinjama poput deva u Čakovec, Varaždin i Jastrebarsko. Zakon o zaštiti životinja jasno navodi da je u Hrvatskoj zabranjeno držanje divljih životinja, bez obzira koristi li ih se u cirkuskom programu ili ne. Shodno tome, a i činjenici da i domaće životinje pate u cirkusima, logičan je korak da Zakon o zaštiti životinja zabrani držanje i divljih i domaćih životinja u cirkusu. Takvu odluku donijelo je već 30 hrvatskih gradova.
X


Kastracija je nužna pomoć mačkama

Kastracija_macka
U suradnji s američkom organizacijom Alley Cat Rescue Inc. obilježili smo Međunarodni dan kastracije uličnih mačaka. Na taj dan organizirali smo s veterinarima besplatne kastracije i sterilizacije uličnih mačaka. Također, još jednom pozivamo građane da tijekom cijele godine putem internetske prijavnice po povoljnijoj cijeni kastriraju životinje koje trebaju pomoć.

X


Zlostavljanje životinja treba ostati kažnjivo!

Zlostavljanje
Nakon što smo uputili primjedbe na novi Prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, iz kojeg se pokušava izuzeti odredba koja kažnjava zlostavljanje životinja na javnome mjestu, pozvali smo građane da se uključe svojim komentarima na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Nakon završetka savjetovanja, uputili smo MUP-u svoje dodatne primjedbe i argumente, s obzirom na to da je zlostavljanje životinja na javnome mjestu izravno kršenje javnog reda i mira i važno je da ta odredba ostane u zakonu.


Veganstvo i prava životinja uvrstiti u kurikulum

Kurikulum
Odazvali smo se pozivu na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Okvira nacionalnoga kurikuluma i poslali dopis Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Iznijeli smo svoje prijedloge za uvrštavanje tema poput zaštite životinja i veganske prehrane u nastavni program.

X

X


Za podršku činčilama i drugim životinjama

Podrska_cincilama
Glumac Goran Višnjić posjetio je našu udrugu kako bi ponovno izrazio podršku zabrani uzgoja životinja za krzno i zauzeo se za povećanje zakonske zaštite životinja općenito. U prijateljskojm okruženju, uz veganski domjenak, popričao je s predstavnicima medija o zaštiti životinja, a pridružila su mu se još dva ambasadora kampanje Činčile su zakon – Iva Šulentić i Luka Nižetić. Višnjić je iskoristio posjet i kako bi donio pismo koje je napisao ministru poljoprivrede Davoru Romiću, u kojemu je apelirao na obranu postojeće zakonske zabrane uzgoja činčila za krzno, neproduljivanje postojećeg prijelaznog razdoblja te na potrebu većeg zauzimanja za bolju zakonsku zaštitu pasa i drugih životinja.


Bečka i Hrvatska Veganmanija

veganmania
Sudjelovali smo svojim štandom i na bečkoj Veganmaniji najavljujući hrvatsku Veganmaniju – naš ZeGeVege festival koji će se održati 2. i 3. rujna na Trgu bana Jelačića. Pripreme za ZeGeVege već su naveliko u tijeku. Uz brojne podrške koje nam pristižu, izdvajamo pokroviteljstvo Grada Zagreba, Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskoga sabora, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva turizma.

X


Blic vijesti

 • Novom internetskom peticijom pozvali smo ljude da podrže zabranu uzgoja životinja za krzno u Flandriji, kojom će i Belgija dobiti zakonsku zabranu na državnoj razini.
 • Poslali smo zahtjev upravi Grada Hvara, Pazina i Raba te zatražili da poštuju svoje zakonske obaveze i riješe problem nezbrinutih životinja izgradnjom skloništa, edukacijom građana, programima oglašavanja i udomljavanja te ostalim zakonski propisanim obvezama.
 • U sklopu programa Erasmus+ sudjelovali smo na tečaju za usavršavanje sposobnosti organizacije odbora održanom u Den Haagu. Stečeno znanje primijenit ćemo u svojem radu.
 • Reagirali smo i kod gradonačelnika Požege i Slavonskog Broda povodom gostovanja cirkusa sa životinjama u tim gradovima. U Hrvatskoj su cirkusi s divljim životinjama protuzakoniti, a niti jedan grad ne bi trebao dopuštati mučenje životinja zbog zabave.
 • Sudjelovali smo na odličnom Vegefestu u Varaždinu gdje nam se pridružio i Bojan Jambrošić koji je s maskotom Činči pozvao građane da podrže kampanju za spas činčila.
 • Podržali smo otvorenje psećeg parka u Utrinama, kao i reviju udomljenih pasa, poručujući da je važno biti odgovoran skrbnik i ne kupovati, već udomljavati životinje.
 • Kroz cijeli lipanj u Varšavskoj ulici u Zagrebu informirali smo građane o pravima životinja i na našem štandu prikupljali potpise za peticije. Odaziv građana bio je velik, a vrijednim volonterima zahvaljujemo na pomoći!
 • Založili smo se za zaustavljanje ilegalne inicijative uklanjanja gnijezda vrana u Varaždinu u vrijeme gniježđenja. Zajedničkim trudom udruga, medija i građana, inicijativa je spriječena.
 • Reagirali smo zbog okrutnog natjecanja konja u povlačenju teških trupaca koje se održavalo u Ogulinu. Mediji su snimili i prenijeli mučne kadrove koji su zgrozili javnost.
 • Izdvajamo novo na webu:
  a) Novi blog na stranici Veganopolis.net.
  b) Novi recepti na stranici Zeleni ponedjeljak. Prijavite se i za dobivanje newslettera!
  c) Nadopunjeni popis restorana.
  d) Encijan i JĀSÖN Natural Cosmetics dodani na Bijelu listu tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama.
  e) Odgovor Europske komisije na problem žilet-žice na hrvatskim granicama.
  f) Video “Činčile su zakon” (skraćena verzija) na popisu videa na YouTubeu.
  g) Pas Ben dodan na top listu pozitivaca.
  h) David Haye na listi poznatih vegetarijanaca i vegana.
  i) Bode Miller dodan na popis sportaša vegana i vegetarijanaca.
 • Veganski proizvođač sirovih kolača i torti Sirova hrana pridružio se sve dužem popisu tvrtki koje koriste međunarodnu V-oznaku i time svoje biljne proizvode učinio još privlačnijima svim kupcima. Ako ste zainteresirani za uvođenje V-oznake na svoj proizvod, prijavite se ovdje.
 •  Popisu naših pravnih članova pridružuje se i OPG Peša Marija. Pridružite nam se i vi, budite dio promjene.
  Još jednom posebno zahvaljujemo svima koji nam omogućavaju daljnji rad svojim članarinama, donacijama, volonterstvom i na druge načine.

Do novih zajedničkih uspjeha,

vaši Prijatelji životinja