AnimaList br. 141

Tribina ”Za bolji Zakon”

tribina
Organizirali smo tribinu ”Za bolji Zakon o zaštiti životinja” s ciljem informiranja javnostticanja na slanje komentara prije kraja javne rasprave o novom Zakonu. Neke od tema rasprave bile su zabrana uzgoja životinja za krzno, zabrana ubijanja životinja u skloništima i iskorištavanja konja za izvlačenje drva iz šume. Ministarstvo poljoprivrede podržalo je čuvanje postojeće odredbe o zabrani uzgoja životinja za krzno, no s prijedlogom da se odobri još godina dana dodatnog prijelaznog razdoblja. Pogledajte sve prijedloge izmjena Zakona o zaštiti životinja.


Završena javna rasprava o Zakonu o zaštiti životinja

javna-rasprava
Javna rasprava o Prijedlogu Zakona o zaštiti životinja završena je s više od 1200 komentara. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali te vjerujemo da će Ministarstvo poljoprivrede razmotriti sve prijedloge poboljšanja i uvrstiti u novi Zakon o zaštiti životinja dodatne odredbe koje štite životinje od mučenja i ubijanja.
x
x
x


ZeGeVege festival – Veganmania u punom sjaju

zgvg
Više od 100 domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoloških proizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama predstavilo se na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu 2. i 3. rujna. Bogat program radionica kuhanja i predavanja o različitim područjima veganstva i održivog življenja te brojni glazbenici i plesne skupine izmjenjivali su se tijekom oba dana na pozornici i cijelom Trgu bana Jelačića na kojem se održavao vrlo posjećeni ZeGeVege. Djelić odlične atmosfere možete vidjeti na www.zegevege.com i na Facebook-stranici Festivala.


Akcija “Udomljavanje je fora”

sklonista
Pozvali smo građane na odgovornu skrb o životinjama na akciji ”Udomljavanje je fora” Grada Zagreba i Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu, s temom zabrane držanja pasa na lancu. Grad Zagreb donio je 2015. godine odluku kojom je zabranjen ovakav način držanja pasa, a ovim izmjenama Zakona o zaštiti životinja zabrana držanja stalno vezanih pasa vrijedit će i za cijelu Hrvatsku. Pozvali smo sve da ne kupuju pse, već da ih udomljavaju.


Djeca – žrtve marketinga mliječne industrije

mlijeko
Predstavnici mliječne industrije na Bundeku su obilježili Dan školskog mlijeka. Ciljana skupina promidžbenog programa su djeca osnovnoškolske dobi koju nastoje potaknuti na obavezno konzumiranje mliječnog obroka. Životinjsko mlijeko nije nimalo nužno, nije prirodno, a ni zdravo za ljudsku djecu, a uz to je neekološko i nimalo etično. Kako bismo potaknuli na razmišljanje, reagirali smo dopisom te će nam biti drago da ga i vi pročitate.

x


Obilježen Svjetski dan vegetarijanstva

rostilj
Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se 1. listopada još od 1977. godine, s ciljem poticanja ljudi da razmisle o etičkim, ekološkim i zdravstvenim prednostima vegetarijanskog načina života. Naša aktivistica simbolički je pretvorila svoje tijelo u komad mesa na roštilju. Performansom se željelo prikazati da ničije tijelo nije za roštilj te da umjesto ruku, bokova i nogu možemo jesti obilje ukusnih biljnih namirnica koje su dobre za naše zdravlje i okoliš.
x


Svjetski dan životinja s farma

zivotinje-s-farmi
U organizaciji američke organizacije FARM 2. listopada obilježava se Svjetski dan životinja s farma, a brojne organizacije u svijetu skreću pozornost na patnju milijarda krava, svinja, pilića i drugih koji stradavaju na farmama i u klaonicama diljem svijeta. Želimo učiniti vidljivima patnju i potlačenost životinja koje se institucionalno najmasovnije zlostavljaju i ubijaju. Pogledajte film 60 milijarda i preporučite svima da se prijave na Vege izazov kojemu se ove godine pridružilo preko tisuću pojedinaca.

x


Najava obilježavanja Međunarodnog dana zaštite životinja

piknik
Održali smo informativni štand kojim smo najavili obilježavanje Međunarodnog dana zaštite životinja koji Grad Zagreb organizira 9. listopada od 10 do 18 sati na Bundeku. Sudjelovat će brojne udruge za zaštitu životinja, a tim povodom pomažemo u organizaciji Vege piknika te pozivamo sve na uživanje u bezmesnim gurmanskim delicijama i zanimljivom glazbenom programu, iz kojeg izdvajamo koncert Crvene jabuke.
x


Blic vijesti

 • Sudjelovali smo sa informativnim štandom u sklopu Dječjeg dana na Maksimiru, gdje smo najmlađima dijelili brošuru ”Život jedne kokoši”, a mogla se potpisati i peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije. Naši informativni štandovi razveseljavali su prolaznike i u Rijeci.
 • Održali smo sastanke na temu provođenja obveza lokalnih zajednica prema Zakonu o zaštiti životinja s gradonačelnicima Rijeke, Svetog Ivana Zeline, Zaprešića, Jastrebarskog i Karlovca. Na zadnjem održanom sastanku pokazala se velika spremnost te se čeka rješavanje problema tamo gdje je i nastao – u Karlovcu.
 • Ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja za Hrvatsku, Anita Euschen, sudjelovala je na međunarodnom sastanku ambasadora u Rimu te poziva sve da se priključe njegovu obilježavanju odlukom o nekom od dobrih djela za životinje.
 • Međunarodna konferencija o dobrobiti životinja održat će se od 11. do 13. listopada 2016. u Dubrovniku. Konferenciju organizira organizacija Dogs Trust, a sudjelovat će udruge za zaštitu životinja iz cijele Hrvatske te udruge iz Srbije i Crne Gore.
 • Nick Jukes iz organizacije InterNICHE održat će 24. listopada u Ministarstvu poljoprivrede za predstavnike znanstvene zajednice radionicu o alternativama pokusima na životinjama u obrazovanju i edukaciji. 26. listopada održat će u prostorijama udruge Prijatelji životinja zanimljivo predavanje o istoj temi za građane.
 • Izdvajamo novo na webu:
  a) Promjena na Top listi negativaca
  b) Objavljen Oglas za posao u Prijateljima životinja
  c) Intervju: Svijet održivog razvoja
  d) Novi recepti za veganski roštilj

Ako još niste, predbilježite se na newsletter Zeleni ponedjeljak preko kojega ćete svaki mjesec besplatno dobiti e-mail sa zanimljivim informacijama i receptima.

Hvala svima na ljubaznoj potpori, članstvu i redovitom praćenju te uključivanju u naše aktivnosti.

Vaši Prijatelji životinja