Top 10 akcija u 2013.

Dragi prijatelji, članovi i podupiratelji,

pred vama se nalazi godišnji pregled naših top deset aktivnosti i postignuća u protekloj godini u posebnom AnimaList specijal izdanju.

Slobodno nam pišite ako se vama neke druge, od ovdje navedenih aktivnosti, više sviđaju – primjerice Znanstvenici za znanost bez korištenja životinja, Veganski dunavski valovi, Borba za prava potlačene većine, Biljnom prehranom pobijedimo dijabetes, Ispovijesti ekoterorista, Vege prehranom do smanjenja krvnog tlaka – smatrate ih značajnima i vrjednijima spomena. Očekujemo vaše komentare!

Još jednom vam svima hvala na potpori, praćenju i sudjelovanju u našim aktivnostima!

Svima sve najbolje,

Prijatelji životinja


Zakoni koji (ne) štite životinje

Dok je novi Kazneni zakon, na čijoj smo izradi sudjelovali našim prijedlozima, prošle godine učinio korak naprijed k zaštiti životinja proglasivši usmrćivanje životinja kaznenim djelom, Zakon o zaštiti životinja – nakon usklađivanja s EU zakonodavstvom – bio bi potpuno unazađen da nije bilo amandmana koje su na našu inicijativu poduprli i prihvatili saborski zastupnici.


I malo krzna jednako boli

Boris Novković podržao je kampanju ‘Za Hrvatsku bez krzna’ uključivši se u projekt “I malo krzna jednako boli”, slikajući se za plakate i snimivši kratki dokumentarni film u kojem je pozvao na suosjećajno odijevanje.


Svjetski dan bez mesa

Svjetski dan bez mesa (Meatout) prošle smo godine obilježili zanimljivom radionicom veganskih jela na zagrebačkome glavnom trgu, kao i uvijek u suradnji s FARM (Farm Animal Rights Movement).


Ekipa na broju

Poznati medijski dvojac Igor Mešin i Rene Bitorajac prošle su godine poduprli našu kampanju “Obitelj na more, a pas na ulicu?”, pozivajući s naših plakata i razglednica “Kod bake ili na moru, na jesen svi na broju!” da građani ne napuštaju svoje pse.


Willa Tuttlea ugostili u Hrvatskoj

Autora knjige Hrana za mir, Willa Tuttlea, ugostili smo u Zagrebu, organiziravši odlično posjećeno predavanje u Hotelu Esplanade Zagreb na kojem govorio je o društvenim i duhovnim posljedicama pogrešnih prehrambenih navika.


Veganski ručak s Predsjednikom

Uoči ZeGeVege festivala, u Uredu Predsjednika na Pantovčaku organizirali smo u suradnji s kuharskim timom iz Vegehopa veganski ručak za predsjednika Ivu Josipovića i njegove suradnike.


Rekordan ZeGeVege festival

6. ZeGeVege festival bio je rekordan sa 75 izlagača i 32 izvođača, pet zemalja sudionica, više od 80 medija, dva veganska restorana s hempurgerima i kebabom, tombolom s mnoštvom nagrada, besplatnim frizurama, degustacijama, predavanjima i radionicama, dječjim kutićem i dvadesetsatnom programu s pozornice te većim brojim posjetitelja nego ikad.


Napokon uselili u novi ured

Nakon višemjesečnih priprema, preseljenja iz Gajeve 47 u Jurišićevu 25 te dugotrajnih radova uz pomoć naših članova i volontera, naš novi ured napokon je profunkcionirao u rujnu prošle godine. Svi zainteresirani slobodni su nas posjetiti uz prethodnu najavu putem e-maila ili telefona.


Dani prijatelja životinja 2013.

U sklopu Dana prijatelja životinja 2013. obilježili smo Svjetski dan vegetarijanstva (1. listopada) izradom čak 15,20 m dugačkog veganskog sendviča i Svjetski dan životinja s farmi (2. listopada) projekcijom filma “60 milijardi životinja” u suradnji s FARM. Obilježili smo i Svjetski dan životinja (4. listopada) predstavljanjem 14 udruga na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i sudjelovali na događaju na Bundeku (5. listopada) organiziranom od strane Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.


Udomljavanje je fora

Tijekom čitave prošle godine sudjelovali smo i u svim akcijama “Udomljavanje je fora”, podržavši tako inicijativu Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Gradskog ured za poljoprivredu i šumarstvo, s kojima smo i prošle godine uspješno realizirali program besplatnih i povoljnijih kastracija.