AnimaList br. 112

Ako je ljuska jajeta slomljena iznutra – život počinje. Ako je ljuska jajeta slomljena izvana – život prestaje. – Vedran Romac, aktivist za prava životinja


Biljna vitaminska linija

Povodom Svjetskoga dana zdravlja predstavili smo novu nutricionističku brošuru Prehrana na biljnoj osnovi dr. Stephena Walsha, te je poslali hrvatskim nutricionistima, liječnicima, udrugama i ustanovama. U akciji u Zagrebu predstavili smo i šestmetarsku Vitaminsku liniju s namirnicama biljnog podrijetla, a liječnica Martina Miklić Bublić savjetovala je građane o zdravstvenom aspektu prehrane na biljnoj osnovi. Objavili smo i video s dr. Ellsworthom Warehamom te postavili obrazac za pitanja vezana uz vegansku prehranu i zdravlje. U odgovorima na njih pomoći će nam liječnice i nutricionistice Martina Miklić Bublić, Dubravka Novotni i Ivana Šimić.


270 km za one koji ne mogu govoriti za sebe

Vedran Romac krenuo je 14. travnja pješice od Osijeka do Zagreba kako bi na 270 km dugom putu, šiban vjetrom, kišom, tučom i ostalim vremenskim prilikama, na Uskrs stigao u Zagreb i javnosti prenio poruku suosjećanja prema životinjama i pozvao na veganstvo. Potpuno iscrpljen i s ranama na nogama, imao je snage na Uskrsni ponedjeljak u Esplanade Zagreb Hotelu s javnosti podijeliti svoje nezaboravno iskustvo. Vedranov dnevnik s fotografijama može se vidjeti na našoj web stranici i Facebooku, gdje možete pročitati intervju s Vedranom te priče Pilići, Selo sjena i Kamioni. Hvala ti, Vedrane!


Nevidljivi psi

Prva ovogodišnja akcija “Udomljavanje je fora” održana je 26. travnja s temom “Nevidljivi psi”. I ovoga puta rado smo se odazvali pozivu Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Gradskog ured za poljoprivredu i šumarstvo kako bismo zajedno skrenuli pozornost na pse “križance” tj. “nevidljive pse”, koji se najčešće zbog svoje crne boje, baš kao i mačke, najteže udomljuju, te pozvali sve da umjesto kupnje odaberu udomljavanje.


Blic vijesti

– Gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću uputili smo dopis sa zamolbom da se ne uvedu kočije kao turistička odnosno da konji ne dospiju na zagrebački kolnik.

– Gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću uputili smo reakciju vezano za objavu članka koji opravdava ubijanje pasa.

– Osim ovih reakcija, uputili smo i dopis Gradu Krku s pozivom na sastanak vezano za pravilno i zakonsko zbrinjavanje napuštenih životinja i izgradnju skloništa, a Ministarstvu poljoprivrede poslali smo dopis vezan za poticanje i razvoj neživotinjskih metoda.

– Na informativnom štandu na Dan planeta Zemlje prikazivali smo projekcije eko filmova, dok smo na našem YouTube kanalu objavili dirljivi film Carlos Chavira pod nazivom “Planet Zemlja si ti”.

– Održali smo i drugu radionicu kuhanja za osmero školaraca iz OŠ Kralja Tomislava koji su bili oduševljeni veganskim jelima koje su uz nadzor naših kuharica sami pripremili. Održala se i prva ovogodišnja radionica za odrasle, a radionice kuhanja za djecu i odrasle i dalje će se nastavljati. Prijaviti se možete ovdje.

– Sudjelovali smo na Danu preventive na Ribnjaku, a naši volonteri dijelili su na ovogodišnjem Croa A Porteru vizual kampanje s Hippy Gardenom “Moda može bez krzna, životinje ne”. Zahvaljujemo Viktoru Dragi na pomoći u širenju ove poruke suosjećanja.

– Izdvajamo novo na webu:
a) Članak “Ljudska inteligencija nije superiorna…”
b) Samuel L. Jackson na listi poznatih vegana
c) Damher, Paprena kuća, Orgona studio, Tehno 2000, Pet shop Vlaška 111, DJ Akademija i Le Prase u popustima za članove
d) Klub Supersoul i Vege restoran-klub “Chandra” u restoranima s vege ponudom
e) Izgled novog jumbo plakata “Za one koji ne mogu govoriti za sebe” u fotografijama plakata

– Od novosti u našem web katalogu možete naručiti piramidu Biljnom prehranom do zdravlja, brošuru Prehrana na biljnoj osnovi, film “Ispovijesti eko terorista” kao i druge naše artikle koje imamo u ponudi poput majica, knjiga i hrane za pse i mačke AMI.

– Predstavljamo vam posve novu stranicu Zeleni ponedjeljak! Posjetite je, proučite i pošaljite nam vaše veganske recepte s fotografijama ako želite da ih tamo objavimo. Provjerite na koje sve načine se možete priključiti kampanji te upišite i svoju e-mail adresu ako želite primati jednom tjedno nove recepte.

– Prijave za ZeGeVege festival već su u tijeku. Ove godine ZeGeVege bit će još ljepši, veći i zanimljiviji. Priključite se kao izlagač, izvođač, sponzor, medij ili volonter i družite se s nama 5. i 6. rujna na Trgu bana Jelačića!

– Posjetite nas 11. svibnja na Danima dječjih vrtića na Bundeku, gdje ćemo imati štand i organizirati druženje djece vegetarijanaca.

– Upotpunili smo popis tvrtki koji daju popuste članovima pa provjerite veliku listu zanimljivih podupiratelja i iskoristite pogodnosti. Postanite član Prijatelja životinja i uplatite godišnju članarinu. U tijeku je i nagradna igra, odnosno svaki novi član ima šansu osvojiti jedan od vrijednih veganskih bio&bio paketa.


Zahvaljujemo vam na ljubaznoj potpori i donacijama, vjerujući da ćete i dalje pratiti naše aktivnosti i tako nam pomoći da budemo što uspješniji u promociji prava životinja!