AnimaList br. 114

“Smatram da je najviši oblik humanosti dati glas onima koji ga nemaju. I zato je sudjelovanje u ovoj kampanji Prijatelja životinja za mene čast, ali i prirodni nastavak moje životne filozofije: ljubav i suosjećanje prema ljudima, životinjama i cijelom ovom našem malom plavom planetu.” – Darijo Brzoja, meteorolog


Darijo Brzoja protiv napuštanja životinja

Darijo Brzoja novo je zaštitno lice naše ljetne kampanje protiv napuštanja životinja. Sa psom Indijem iz Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba, popularni meteorolog i voditelj vremenske prognoze poručio je: Ljeto prolazi, prijatelji ostaju. Darijo je po svojoj životnoj opredijeljenosti vegan, a ujedno poziva na udomljavanje napuštenih životinja.


Kina prema prestanku pokusa na životinjama

Povodom obilježavanja Dana borbe protiv pokusa na životinjama 21. srpnja, obljetnice oslobođenja biglova od pokusa na Veterinarskom fakultetu, pozdravili smo prvi korak Kine prema potpunom prekidu testiranja na životinjama. Od ovoga mjeseca više nije zakonski obavezno testiranje na životinjama šminke, parfema te proizvoda za njegu kože, kose i noktiju koji se proizvode i prodaju u Kini. Bijelu listu tvrtki koje svoje proizvode ne testiraju na životinjama pogledajte ovdje.


Blic vijesti

– Objavili smo fotografije o groznom stanju životinja u konjičkom klubu Equus Cabalus, koje godinama pate, točnije još prije naše prijave veterinarskoj inspekciji početkom 2009.

– Gradonačelnici Koprivnice obratili smo se pismenim putem oko problema u Skloništu za pse “Ottova kućica”, a koje je u vlasništvu Veterinarske stanice Koprivnica. Koliko su loši uvjeti u kojima tamo žive psi možete i sami vidjeti na fotografijama ovdje.

– Gradonačelniku Rijeke obratili smo se glede zbrinjavanje napuštenih životinja u Rijeci, davši mu potporu u izgradnji “no-kill” skloništa.

– Putem medija osudili smo svirepost u vezi s obješenim psom na ogradi u Slavonskom Brodu i psom prerezana vrata u Mejašima, tražeći veće kazne za zlostavljanje i usmrćivanje životinja te istaknuvši da je najvažnije provođenje zakona.

– Reagirali smo i u vezi sa stalnim pritužbama na ubijanje napuštenih životinja u Pokupskom Cerju.

– Izabranim hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu uputili smo dopis, pozivajući ih na zalaganje za zaštitu životinja.

– Bilo nam je zadovoljstvo prisustvovati promociji veganske salame s maslinama, nova proizvoda Vegetariane, koji će na našem tržištu nositi V-oznaku.

– Sudjelovali smo i ove godine na Veganmanijama u Beču i Grazu, skupljajući iskustvo za Veganmaniju u Zagrebu – sedmi po redu veliki ZeGeVege festival. Organiziranje ZeGeVegea je u punom jeku pa vas pozivamo da pogledate popis već 40 dogovorenih izlagača, više od 20 izvođača, 15 medijskih pokrovitelja i 11 dobivenih potpora.

– Pozivamo vas da pročitate na stranici kampanje Zeleni ponedjeljak potpore koje smo dobili od nutricionista Branimira Dolibašića, Ivane Šimić, Donatelle Vrbanac, Nutristo.com te Irine Čulinović i Zrinke Babić.

– Program povoljnih i besplatnih kastracija uspješno se realizira te nastojimo pomoći što većem broju životinja. Ovim putem zahvaljujemo svim veterinarima koji podržavaju program.

– Izdvajamo novo na webu:
a) Institut za razvoj ljudskih vrijednosti, Ambulanta dr. Vesna Udiljak i Vege Lege u popustima za članove
b) Pseći vrtić Bruno u rubrici privremeno čuvanje i hoteli za pse
c) Prijedlog za dopunu kurikuluma građanskog odgoja
d) Razgovor s našim predsjednikom Lukom Omanom o veganstvu
e) Evo što je otkrila kineska studija o borbi protiv raka: Istina i laži na jednom mjestu!
f) 80 posto Zagrepčana podržava veganstvo, ali djeca u vrtićima nemaju pravo na vege obrok
g) CannaBio i Herbio Puls na Bijeloj listi tvrtki koje ne testiraju na životinjama
h) Vege Lege u Osijeku na popisu vege restorana
i) Greencajg na popisu trgovina zdrave hrane
j) Morrisseyjev video “The Bullfighter Dies” u video spotovima

– Ako još niste, pogledajte i fotogaleriju spašavanja životinja u Gunji, kao i predivne fotografije spašenih pilića, sada već kokoši, Saše i Vanje te praščića spašenog preko Udruge Pobjede.

– Od novosti na našem YouTube kanalu, pogledajte kratki video – “Paul Mitchell i organizacija Cruelty Free International o testiranju kozmetike na životinjama u Kini”.

– Provjerite novopristigle majice u web-katalogu, artikle na posebnoj akciji za članove (torbe od 19 kn, majice od 35 kn), kao i mirisni veganski ZeGeVege sapun koji je za nas proizvela Sapunoteka.


Na kraju ovog newslettera još jednom vas pozivamo na učlanjenje u Prijatelje životinja i zahvaljujemo svima vama koji nas vjerno pratite i pomažete na razne načine, ostvarujete pogodnosti i podmirujete svoju člansku obvezu (koja se može uplatiti u dva dijela) te donirate, odazivajući se na naše apele.