AnimaList br. 7

Čovjek u crnom, gologlav, obrijane glave, uzima zvonce i, privlačeći pozornost prolaznika, staje zvoniti ozbiljna lica. Napravivši nekoliko krugova oko bijele bunde rasprostrte na nekoliko stupnjeva ispod nule smrznutom kolniku on odlaže zvonce i uzima sjekiru. Zamahuje, udara po bundi iz koje šikne mlaz krvi. Sjekira se lomi, a on nastavlja udarati bundu drškom sjekire koja nanovo puca. Beton oko bunde crveni se od umjetne krvi, a gologlavi čovjek skida crni pulover, cipele i čarape te bosonog i samo u majici kratkih rukava obilazi bundu koračajući ledenim betonom i prosipajući sol, obilježavajući tako pročišćenje. Odsutna pogleda koji se gubi negdje iza zidova zgrada na suprotnoj strani ulice, on na trenutak zastaje iznad bunde prije nego što završava ulomak svojega performansa.

Ove uvodne rečenice nisu kadrovi iz nekog igranog filma, već se opisani performans dogodio u Sisku, 24. siječnja, u sklopu prosvjeda Prijatelja životinja protiv nošenja krzna i kože ubijenih životinja.


Radije goli nego u krznu – prosvjedi protiv krzna diljem Hrvatske!

Sve je počelo reakcijom Prijatelja životinja na članak u Večernjem listu pod nazivom Krzno grije najbolje, koji glorificiranjem nošenja krzna nikoga nije ostavio ravnodušnim. Od svih naših podružnica prvi su reagirali Varaždinci koji su 10. siječnja na Trgu kralja Tomislava portretirali krznenu industriju kao modu sramote i okrutnosti. Ubrzo su im se pridružili i Zagrepčani kada su pet dana kasnije skinuli svojih šestero aktivista i, pri temperaturi koja se opasno približila nuli, petnaestak minuta šetali glavnim zagrebačkim trgom ‘radije goli nego u krznu.’ Četiri djevojke i dvojica mladića, odjeveni samo u najnužnije, privlačili su pozornost prolaznika koji su ih obasipali svakojakim komentarima, šireći tako jasnu poruku da suosjećanje grije bolje od okrutnosti na koju ni mediji nisu ostali ravnodušni. Stoga nije ni čudo da su još istoga dana dospjeli u udarne televizijske termine, da bi sljedećega jutra osvanuli i u svim novinama,uključujući i naslovnicu najtiražnijeg hrvatskog dnevnog lista!

Ohrabreni uspjehom svojih kolega, dva dana kasnije priključili su im se i Karlovčani, koji su svoje neslaganje s industrijom krzna obilježili dostojanstvenom pogrebnom povorkom tijekom koje su pod motom Moje krzno pripada meni šutnjom i zapaljenim svijećama odali počast stradalima zbog okrutne mode. Točno tjedan dana kasnije, i Sisak se oglasio u uvodu spomenutim performansom kojim je aktivist Udruge i umjetnik Robert Franciszty, svojom porukom privukao objektive lokalnih medija.

Na sve to nije ostao gluh i nijem niti g’lamur:kafé, već je dobar dio emisije posvetio upravo patnjama životinja korištenih u industriji krzna. Već u subotu, 07. veljače pod nazivom Odbacimo primitivnost! nastavljena je lavina simultanih prosvjeda i to u Koprivnici, Rijeci, Splitu i Osijeku. Iako je najavljeno ružno vrijeme, aktivisti su izašli na ulice i trgove s transparentima, postavili informativne štandove i dijelili letke, a bilo je i bundi iz kojih je potekla krv! Odlučni da ukažu na svu okrutnost industrije krzna, pozvali su sve građane na bojkot primitivnog načina odijevanja. Sa zadovoljstvom možemo reći da ovoga puta Hrvatska nije ostala nijema na patnju životinja!


Kako razumijem zaštitu životinja dočekao svoj kraj

Nakon dva mjeseca trajanja natječaja za najbolji esej, 30. siječnja u klubu Mama u Zagrebu, službeno je okončan natječaj kojeg su Prijatelji životinja zajedno s bugarskom organizacijom Intimate With Nature Society a pod pokroviteljstvom Allavida-e uspješno priveli kraju! Uz čitanje pobjedničkih eseja Nine Ćorić iz Zagreba i Dessislave Petrove iz Sofije, te projekcije dokumentarnih filmova Animal Rights i (K)ein Herz für Lucie, došao je kraj i više nego ugodnom dvodnevnom druženju s bugarskim kolegama Galinom, Inom, Saschom, Martom, Veskom i Dessi, koji su nas posjetili u Zagrebu u sklopu ovoga projekta.

Ovaj natječaj doživio je dvije kulminacije: prva se dogodila u Virovitici, 22. siječnja, kada je petero naših aktivista posjetilo djecu sa specijalnim potrebama 8. razreda OŠ Virovitica te im tom prigodom uručilo simbolične nagrade izvan konkurencije. Druženje s njima i njihovom razrednicom Nevenom Gruban, koja nam je osobno pripremila nevjerojatno ukusan veganski ručak, bilo je iskustvo koje će nam svima dugo ostati u sjećanju, a ovih 11-oro učenika – zajedno s pobjednicom natječaja Ninom koja je postala aktivistica PŽ-a te se čak i skinula u donje rublje za akciju Radije goli nego u krznu – najveći su dobitak ovog natječaja za životinje. Druga kulminacije dogodila se u Mami, jer upravo ti trenuci provedeni s našim prijateljima iz Bugarske doprinijeli su tome da po povratku kući Dessi i Gal postanu vegetarijanke! Go, girls!


Nove podružnice i nova predavanja

U istom danu posjete djeci OŠ Virovitica, osnovana je i jedanaesta po redu podružnica Prijatelja životinja. Uz prikazivanje dokumentarnog filma 1994, Prijatelji životinja proširili su svoje članstvo za dvadesetak osoba, a podružnica je službeno krenula s radom. Ovom prigodom želimo čestitati i svima onima koji su nakon druženja odlučili priječi na vegetarijanski način života!

U sklopu projekta Zašto vegetarijanstvo? u organizaciji s FARM Sabina Fundom, Prijatelji životinja nastavili su s predavanjima i projekcijama dokumentarnih filmova o zlostavljanju farmskih životinja po školama, a i u Europskom domu u Zagrebu prigodom čega je održano i predstavljanje Udruge za širu javnost. Ovoj inicijativi priključili su se i ostali gradovi te pozivamo sve zainteresirane diljem Hrvatske da nas kontaktiraju ukoliko žele da se slična predavanja održe i u njihovoj sredini.


Uz kravlje ludilo širi se i ‘ljudsko ludilo’!

Naša dopisnica Susan Cava iz New Yorka i ovoga puta progovara o stanju životinja u SAD-u. Što nam u ovome broju ima za reći, pročitajte u nekoliko narednih redaka!

Usporedno s ponovnim strahom od kravljeg ludila, proširuje se i ‘ljudsko ludilo’. Naime, Američki ured za poljoprivredu (USDA), da bi suzbio problem kravljeg ludila, donio je u prosincu prošle godine zabranu klanja stoke koja je suviše bolesna da bi mogla stajati (oborene životinje). Zatim je počela bolest ‘ljudskog ludila’ jer su američki poljoprivrednici, i njihovi predstavnici u vladi, počeli lobirati za ukidanje te zabrane i traže da se bolesne krave i dalje kolju za hranu.

Ako želite USDA dati do znanja koliko ste šokirani i zgroženi činjenicom da Amerika dopušta korištenje oborenih životinja za hranu, pošaljite e-mail na: FSIS.Regulations@usda.gov.


Razno

🙁 Nakon što je lovac Franjo Koletić ubio rijetku bijelu srnu u okolici Samobora, javnost se s pravom zgrozila. Nadamo se da će javnost početi osuđivati i ubijanjeobičnih srna, kao i drugih životinja.

🙁 Trovanje kućnih životinja u Dubrovniku i ove godine uzima nove žrtve. Do sada je stradalo preko dvije stotine pasa i mačaka. Stoga naša podružnica u Dubrovniku poduzima sve kako bi se ubojicama napokon stalo na kraj.

🙁 Ptičja gripa i dalje hara Azijom, a pojavila se i u SAD-u. Bolest uzima i ljudske živote te stvara paniku, no opet nedovoljnu da bi se ljudi zamislili nad svojim načinom prehrane.

🙁 Pokolj klokana u Australiji se nažalost i dalje nastavlja. Svoj glas protiv ubijanja klokana možete dati potpisivanjem peticije na www.PetitionPetition.com/cgi/petition.cgi?id=6462.

😐 Organizacija Liječnici za odgovornu medicinu predala je izvješće njujorškog mrtvozornika medijima u kojem stoji da je dr. Atkins u travnju prošle godine umro bolestan od srca, tlaka i debljine, a s tom spoznajom, nadamo se, i njegova mesna dijeta koja je mnogima uzrokovala ozbiljne zdravstvene probleme.

🙂 Uistinu je pohvalno što i među našim javnim osobama postoje oni koji se ne srame osuditi okrutnost nad životinjama. Radijska voditeljica Sonja Šarunić je u g’lamuru osudila nošenje životinjskoga krzna i pozvala na odijevanje sa suosjećanjem.

🙂 Preporučujemo vam da svratite na www.veganoutreach.org/whyvegan i pregledate izvrsno novo on-line izdanje Why Vegan-a.

🙂 Šuška se da će uskoro biti organizirana prva hrvatska veganska kobasijada, nadamo se hrpi dobre klope!

🙂 Pridružio nam se i tisućiti član Udruge! Vjerujemo da će uživati u degustaciji ukusnih Annapurna (tel.: 01 3385533) proizvoda od tofua i seitana, kao i u čitanju knjige Juliet Gellatley Kako postati, biti i ostati vegetarijanac ili vegan?.

🙂 Potražite novosti na našoj i vašoj web stranici, a pozivamo vas da ispunite i novu anketu, vezanu uz upravo završeni natječaj Kako razumijem zaštitu životinja.


Uz uobičajene zahvale na kraju našeg AnimaLista i pozive da i nadalje ostanete uz nas i životinje, poklanjamo vam i jedan mali grafit: Eat beans – not beings!