AnimaList br. 13

‘Die Tieren haben Rechte, Fleisch ist Mord!’ odjekivalo je bečkim ulicama kada je povorka od preko 150 prosvjednika krenula iz St. Veit-Gasse 25, zviždeći, bubnjajući, trubeći i uzvikujući. No, prije nego što se detaljnije osvrnemo na Kongres za prava životinja, pogledajmo ukratko teme ovoga broja.


Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Potaknuti idejom članice Udruge Nine Ćorić, vegetarijanke i darivateljice krvi, pozvali smo sve vegetarijance, članove Udruge i ostale građane da se 9. rujna 2004. pridruže akciji dobrovoljnog darivanja krvi. Brojna istraživanja već dugi niz godina ukazuju na povezanost prehrane mesom i namirnicama životinjskoga porijekla s brojnim bolestima koje svakodnevno odnose živote ljudi. Vegetarijanci rjeđe obolijevaju, duže žive, ne opterećuju zdravstvene službe, čime se smanjuje i potreba za krvlju, a ujedno su i zdravi darivatelji krvi, koje uvijek nedostaje. Iako smo očekivali veći odaziv građana, osoblje Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu bilo je zadovoljno, a osim profesionalnosti i ljubaznosti, svaki darivatelj krvi dobio je i vegetarijanski obrok.


Mlijeko da, ali ne životinjsko!

Koliko je mit o zdravlju i nužnosti životinjskoga mlijeka sveprisutan i duboko ukorijenjen u živote naših sugrađana najbolje dokazuju reakcije na akciju Udruge koja se održala 18. rujna 2004. Kao što smo i očekivali, prolaznike je intrigirao tekst na transparentu koji je govorio o antibioticima, pesticidima, hormonima te krvi i gnoju u životinjskom mlijeku, kao i onaj na kojem je pisalo da mlijeko nije namijenjeno ljudima, što je bila odlična prilika da ih educiramo zašto je to tako. Neki od prolaznika komentirali su da je odlično što se govori o velikoj štetnosti kravljega mlijeka za zdravlje i okoliš, kao i da se spominju strahovite patnje krava i teladi zbog ljudske navike konzumiranja njihova mlijeka. Biljna mlijeka i biljni mliječni proizvodi poput sireva, namaza, vrhnja, jogurta te veganski kolači koje su naši članovi pripremili za ovu prigodu, naprosto su planuli s našega štanda, na kojem je podijeljeno i na tisuće letaka.

Sa zadovoljstvom možemo reći da se nitko od posjetitelja, koji su kušali proizvode na našem informativno-degustacijskom štandu, nije našao u opasnosti da dobije neke od bolesti koje mogu nastati konzumacijom životinjskoga mlijeka kao što su rak prostate i dojke, kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti, osteoporoza te kod djece akne, dijabetes, alergije, karijes, zarazne bolesti…

Mlijeko nije potrebno ljudskom organizmu, no ne moramo ga se odreći. Umjesto podržavanja laži jakog marketinga mliječne industrije, svatko od nas može okrenuti leđa po zdravlje nepotrebnim i štetnim životinjskim proizvodima te radije koristiti ukusno i zdravo rižino, sojino, zobeno ili neko drugo biljno mlijeko. Više o mlijeku na: www.vegekit.com, www.milksucks.com, www.notmilk.com.


Kongres za prava životinja u Beču

Od 16. do 19. rujna u glavnom gradu Austrije održao se Tierrechts Kongress Wien 2004. Na kongresu, koji je aktivistima iz njemačkog govornog područja – Austrije, Njemačke i Švicarske – te nekolicini posjetitelja iz Velike Britanije, SAD-a i Rusije nudio bogat i odličan program o pravima životinja i veganstvu, bilo je i troje predstavnika udruge Prijatelji životinja. Četrdesetak predavanja, više od 50 video projekcija te brojne radionice izmjenjivali su se kao na traci od 9 ujutro pa do gotovo 9 navečer svakoga dana, dok su se u predvorju nalazili štandovi s promo materijalima udruga sudionika, između ostalih i štand udruge Prijatelji životinja. Osim izvrsnih i korisnih predavanja i rasprava, sudjelovali smo i u dva prosvjeda, jedan protiv krzna koji se održao u kasnijim popodnevnim satima u petak te prosvjed protiv McDonald’sa koji je započeo točno u podne dan kasnije. U oba prosvjeda sudjelovala je međunarodna povorka aktivista, okićenih stotinama transparenata, koji su ponosno i bez srama skandirali i stvarali galamu od koje su odjekivale bečke ulice. Doslovce nije bilo prosvjednika koji nije nosio transparent, a među njima našla su se čak i četiri transparenta na hrvatskom jeziku koja su izazivala zbunjene poglede prolaznika! Gotovo je nemoguće dočarati ozračje koje je vladalo na ovim prosvjedima, kao i na čitavom kongresu, a mi samo možemo poželjeti da ovako nešto što ranije vidimo i na ulicama Zagreba i drugih hrvatskih gradova.

Djelić atmosfere s ovog izvrsnog kongresa kojeg su organizirale udruge Verein Gegen Tierfabriken (VGT) i Vegan Society možete vidjeti na video snimci na www.tierschutz-videoarchiv.de/wien. Kongres nam je omogućio da dođemo do mnogih informacija, kao i da upoznamo i uspostavimo kontakte s mnogim predanim aktivistima te nas potaknuo na još uporniji rad za životinje.


Vječna Treblinka uskoro i u Hrvatskoj

Kontroverzna knjiga Charlesa Pattersona, doktora filozofije i autora brojnih knjiga, uskoro će se, nakon engleskog, talijanskog, češkog, poljskog i njemačkog izdanja, pojaviti i na hrvatskom tržištu u izdanju nakladnika Genesis i udruge Prijatelji životinja. Vječna Treblinka: naše postupanje prema životinjama i holokaust nas upoznaje s korijenima nacističkog genocida te porobljavanja i pokolja neljudskih životinja u suvremenom društvu do najsitnijeg detalja, istodobno nam predočavajući obilne dokaze o duboko uznemiravajućoj vezi između iskorištavanja životinja u SAD-u i Hitlerovog konačnog rješenja. Upravo je ova knjiga pokrenula svjetski poznatu kampanju Holokaust na vašem tanjuru, u kojoj su početkom ove godine sudjelovali i Prijatelji životinja, o čemu možete više saznati na www.masovnoubijanje.com. Prema riječima dr. Karen Davis iz United Poultry Concerns, Vječna Treblinka ‘… obećava da će biti jedna od najutjecajnih knjiga 21. stoljeća’, dok Albert Kaplan iz Laidlaw Global Securities ističe, ‘Ova će knjiga promijeniti svijet’.

Svi zainteresirani za ovu knjigu mogu je nabaviti u pretprodaji po sniženoj cijeni tako da na žiro račun Udruge uplate minimalnu donaciju od 70,00 kn te nas e-mailom obavijeste o uplati i pošalju svoju adresu na koju im se može poslati primjerak knjige po njenom izlaženju iz tiska u studenom.


Vijesti i najave

🙂 Prijatelji životinja nastavljaju s predavanjima po obrazovnim ustanovama te je tako predstavljen rad Udruge i polaznicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, prigodom čega su bile puštene i dvije kraće video projekcije.

🙂 Aktivisti karlovačke podružnice Prijatelja životinja su na informativnom štandu 17. rujna 2004. informirali građane i zainteresirane medije o nužnosti kastracije kućnih i uličnih životinja. Njima su se pridružili i članovi udruge PCAP International.

🙂 Donošenje Zakona o zabrani lova na lisice s psima u Engleskoj, izazvalo je burne reakcije kod onih željnih ubijanja te rezultiralo desecima ozlijeđenih u sukobu londonskih policajaca i pristaša lova. Iako bi se Zakon trebao početi provoditi tek od 2006., riječ je o važnom koraku u daljnjem razvoju pokreta za prava životinja.

🙂 I ovaj put želimo vam skrenuti pozornost na dvije web stranice: potpuno novi dizajn PETA-ine web stranice www.peta.org i www.VegePets.info, web stranicu o vegetarijanskoj prehrani pasa i mačaka.

🙂 Engleskinja Jenny Gage želi otvoriti na otoku Braču vegetarijanski centar! Kako bi došlo do realizacije ovog hvale vrijednog projekta, potrebna joj je i vaša pomoć. Naime, dvjema osobama voljnima da pomognu nudi se boravak u prostranom stanu u okolici Supetra. Poželjno je znanje o uzgoju voća i povrća, a zainteresirani se mogu javiti na mail Udruge za dodatne informacije.

🙂 Pozivamo vas da s nama obilježite Dane prijatelja životinja od 1. do 4. listopada, na cjelodnevnim štandovima koji će se održati u petak i subotu ispred hotela Dubrovnik u Gajevoj ulici, u nedjelju u parku Maksimir, a u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića. Uz degustacije i performanse, aktivisti će promovirati vegetarijanstvo i prava svih životinja.

🙂 Također vas pozivamo na predavanje uz projekcije engleske aktivistice za prava životinja Anne Ashley koja će na Svjetski dan vegetarijanstva, 1. listopada 2004., u 17:30 sati u multimedijskom klubu Mama, Preradovićeva 18, Zagreb, govoriti na temu Prava životinja u Velikoj Britaniji – aktivizam ili terorizam?.

🙂 U subotu, 16. listopada 2004., pozivamo na prosvjed protiv McDonald’sa pod parolom McDonald’s sije smrt. Prosvjedna povorka krenut će u podne od Zdenca života ispred HNK u Zagrebu, a kretat će se rutom Frankopanska, Ilica, McDonald’sov restoran u Jurišićevoj ulici.


Za kraj vam darujemo slatki recept za bajadere kojima je naš aktivist Mato oduševljavao građane na akciji za mlijeko. Sastojci: 400 g šećera (ili manje po želji), 250 g oraha (badema, lješnjaka), 250 g suhog biskvit keksa (Paris, Speculas), 250 g stolnog margarina, 10 žlica vode, 100 g čokolade za kuhanje. Orahe samljeti u mlinu za orahe, a kekse izdrobiti. Vodu staviti na laganu vatru, dodati šećer i miješati dok se ne zagrije. Dodati margarin i kada se sve istopi umiješati orahe i kekse. Par minuta kuhati na laganoj vatri te pola smjese izliti u kalup i ravnomjerno razmazati. U preostalu polovicu smjese dodati pola rastopljene čokolade, a zatim i tu smjesu dodati ravnomjerno u kalup. Kada se kolač ohladi, preokrenuti ga i dodati glazuru od čokolade.

Svima zahvaljujemo na pozornosti i vremenu izdvojenom za rad za životinje na bilo kojem području, kao i na podršci našem zajedničkom radu za životinje.

Za životinje, Prijatelji životinja