AnimaList br. 12

‘La grandeco de nacio kaj sia morala progreso povas esti mezuritaj lau la maniero trakti siajn bestojn.’ Prevedemo li s internacionalnog jezika esperanta na naš materinji jezik ovu Gandhijevu misao o veličini naroda i njegovog moralnog napretka, uvidjet ćemo da borba za prava životinja ne poznaje državne granice i da neljudske životinje ne poznaju nacionalnost. Osvrnimo se ukratko na akcije koje su Prijatelji životinja održali u proteklih mjesec dana…


Vegetarijanski roštilj privlačio građane!

Atraktivne aktivistice i aktivisti, ujedno i iskusni vegetarijanci, u hrvatskim su gradovima nudili građanima vegetarijanske poslastice izravno s roštilja. Mirisi s roštilja mamili su građane da doslovno razgrabe ražnjiće i vege sendviče, dok je bilo onih koji nisu odoljeli švercati se i po nekoliko puta. Osim što se čekalo u redu za vege delicije s roštilja, na informativnim štandovima se podijelilo mnoštvo informativnih materijala, a i skupilo se puno potpisa za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije. Prvi roštilj bio je održan u centru Zagreba, gdje su novinari svih televizijskih kuća salijetali naše atraktivne vegetarijanke Ninu i Željku i kuhara Matu, a svoja izvješća plasirali u udarnim vijestima. Još se priča o izvrsnom roštilju koji su aktivisti, predvođeni kuharom Sinišom, pripremili za Varaždince, dok se u uspjeh roštilja u Rijeci najbolje možete uvjeriti sami, pogledavši slike na web stranici te isprobavajući recept kojeg možete naći na kraju ovog newslettera.

Ovim akcijama, organiziranima po uzoru na našu i PETA-inu prošlogodišnju kampanju Lettuce Ladies, završen je i više nego uspješan projekt ‘Zašto vegetarijanstvo?’. Za vrijeme jednogodišnje kampanje, koju je udruga Prijatelji životinja radila u suradnji s organizacijom FARM (Farm Animal Reform Movement), podijeljeno je i više od 100.000 letaka, održano 50-tak informativnih štandova te 20-tak predavanja s video projekcijama o zlostavljanju životinja u mesnoj industriji.


Grčkoj olimpijsko zlato za sramotu!

Demonstracijama ispred grčkih ambasada u New Yorku, Barceloni, Bruxellesu, Londonu i drugim svjetskim gradovima, pridružili su se 12. kolovoza i Prijatelji životinja tražeći bojkot Olimpijskih igara i grčkog turizma. Prijatelji životinja već su u više navrata od rujna prošle godine upozoravali na ‘grčku tragediju’ koja je završila masovnim trovanjem i brutalnim ubijanjem pasa i mačaka na ulicama Atene, a sve u cilju šminkanja atenskih ulica na zahtjev Grčkog olimpijskog odbora. Pri kraju prosvjeda predsjednik Udruge pokušao je uručiti grčkom ambasadoru u Zagrebu prosvjednu notu, no nitko iz Grčke ambasade nije se udostojao niti otvoriti vrata, tako da je prosvjedna nota ostavljena u njihovom poštanskom sandučiću što su pak uredno zabilježili mediji i o tome izvijestili u svim udarnim TV vijestima!

Ovom gestom, kao i desecima tisuća leševa pobijenih pasa, Grčka je na Olimpijadi 2004. osvojila zlatnu medalju za sramotu i time čitavom svijetu pokazala kolika je veličina i moralni napredak grčkog naroda. Nekada kolijevka civilizacije tako se pretvorila u kolijevku barbarstva, a mi se nadamo da se ostale nacije neće povesti za tim sramotnim primjerom te da će svoju veličinu dokazivati humanijim postupcima prema svojim životinjama.


Kastrirati, a ne ubijati!

Da je bolje spriječiti nego liječiti poručile su i akcije Prijatelja životinja 19. kolovoza u Zagrebu i 21. kolovoza u Varaždinu. Edukativne akcije ukazivale su na nužnost kastracije pasa i mačaka kao humanog i nužnog rješenja za prekomjernu populaciju neželjenih kućnih životinja, a i na ostale prednosti kastracije. Na informativnim štandovima ‘gostovali’ su i kastrirani psi i mačke, koji su plijenili pozornost brojnih posjetitelja i novinara, a građani su mogli dobiti i savjete od prisutnih veterinara. Voditeljica Gradskog skloništa za napuštene životinje u Dumovcu, veterinarka Tatjana Zajec, govoreći o važnosti i svrsishodnosti kastracije kućnih životinja, napomenula je da su u skloništu svi psi cijepljeni, čipirani i kastrirani te takvi čekaju svoje udomitelje.

Na štandovima su se također dijelili informativni letci, upućivalo se građane na udomljavanje životinja iz azila, a zainteresirani su mogli potpisati i peticiju za potporu prijedlogu novog Zakona o dobrobiti životinja koji čeka saborsku raspravu.


Od svega pomalo

🙂 U ovom broju željeli bismo vam predstaviti četiri nove web stranice vezane uz vegetarijanstvo, farmski uzgoj, pokuse i prava životinja. Bogate izuzetno korisnim informacijama, zacijelo će vam se svidjeti: www.saveaheartbeat.com, www.liveexportshame.com, www.LearningWithoutKilling.info, www.AnimalConsultants.org.

🙂 Britanac David Hicks želi u Hrvatskoj otvoriti centar za organsku proizvodnju i pokrenuti mali izdavački pothvat koji bi se, između ostaloga, bavio organsko-veganskom održivom arhitekturom. Imate li informaciju o zemljištu uz obalu sa zgradom koja spada u kulturnu baštinu, javite mu se na mdhicks@wanadoo.fr.

🙂 Pozivamo vas na izvrsno predavanje Žane Čanađije iz Biovege pod nazivom ‘Mlijeko da, ali ne životinjsko’ na kojem će se govoriti o opasnosti životinjskog mlijeka za ljudsko zdravlje, povezanosti s uništavanjem okoliša te neetičkim postupanjem prema životinjama, kao i o različitim vrstama biljnih mlijeka i njihovom utjecaju na naše psihofizičko zdravlje. Predavanje će se održati 7. rujna u 19 sati u klubu Mama (Preradovićeva 18, Zagreb).

🙂 I ovim putem vas molimo da ne kupujete životinje, ponajmanje egzotične, već da razmislite o udomljavanju četveronožnog beskućnika. Posjetite Internet oglasnik Udruge, u kojem možete vidjeti i male štićenike Druge prilike.

🙂 Nadopunili smo crnu i bijelu listu proizvođača kozmetike i sredstava za čišćenje, a kao dobru vijest možemo izdvojiti pojavljivanje tvrtke Ismeg na hrvatskom tržištu kao još jedne etičke tvrtke koja ne testira svoje proizvode na životinjama.

🙂 Uz nove tekstove i slike na web stranici Udruge, izdvojili bismo izvanredan film ‘Chew on This’ PETA-ine produkcije, kojeg prati i nepobitnih trideset razloga za vegetarijanstvo.

🙂 Nakon što smo vas htjeli potaknuti na čitanje knjige ‘Sramota’ nobelovca J. M. Coetzeea, u nagradnoj igri dijelimo vitaminske dodatke kako bismo vas podsjetili na važnost vitamina i minerala u prehrani, a tu je i primamljivo tjedno izvlačenje dobitnika dvaju vegetarijanskih obroka.

🙂 Tenisice marke Vans izrađene bez životinjskih materijala, koje nose ime američkog skejtera vegana Geoffa Rowleyja, mogu se po sniženim cijenama naći i u prodavaonicama Sho Be Do-a u Zagrebu, što pokazuje sve veću popularnost etičke obuće i u Hrvatskoj.

🙂 Bilten je uspješno poslan na adrese svih članova Udruge – zahvaljujemo ovim putem na svim dobivenim pohvalama, kao i svoj podršci koju pružate Udruzi i životinjama.

🙂 Za vegetarijanske ražnjiće potrebni su: 1kg šampinjona, 250g sojinih komadića (ili sejtana), 1kg patlidžana, 1kg tikvica, 1/2kg paprike, 1kg luka, sojin umak, usitnjeni češnjak, maslinovo (ili neko drugo) ulje, sol i papar. Patlidžane operite i narežite na kocke, posolite i posipajte češnjakom. Sojine komadiće kratko prokuhajte u slanoj vodi, ocijedite i narežite, dodajte sojin umak i češnjak. Šampinjone, tikvice, luk i paprike također narežite. Na drvene štapiće nabadajte sve redom te posolite, popaprite i nauljite. Pecite na roštilju ili u pećnici.


I ne zaboravite: živite suosjećajno te neprestano radite na podizanju kolektivne svijesti o zaštiti, dobrobiti i pravima svih životinja, ma gdje god one bile.

For the animals,

Vaši Prijatelji životinja