AnimaList br. 14

Ima trenutaka kada se čovjek osjeća dobro, ‘nabrijan’ pozitivnom energijom i ispunjen zadovoljstvom zbog postignuća koja je ostvario upornim radom, predanošću i apsolutnim angažmanom. Sve izgleda izvedivo i moguće, i to je upravo ono kako se mi osjećamo u ovom ‘povijesnom’ mjesecu za našu udrugu i za životinje u Hrvatskoj. No, više o tome nakon kratkog sadržaja ovoga broja.


Dani prijatelja životinja

Prijatelji životinja su i ove godine organizirali Dane prijatelja životinja u Zagrebu i u drugim hrvatskim gradovima kako bi obilježili važne međunarodne dane i tako pozvali građane da odaberu vegetarijanstvo kao svoj stil života te ih upoznali s važnošću zaštite i prava životinja. Tijekom četverodnevnih događanja podijeljeno je nekoliko tisuća letaka, stotine veganskih poklon paketića, prikupljeno je preko tisuću potpisa na peticijama, a stotinjak sugrađana zainteresiralo se za dobivanje više informacija o radu Udruge i pravima životinja. Sve dane imali smo čast da s nama bude engleska aktivistkinja Anne Ashley, veteranka u pokretu za prava životinja, koja je s nama podijelila svoje 20-godišnje iskustvo u aktivizmu. Krenimo redom.


Svjetski dan vegetarijanstva

01. listopada 2004., Svjetski dan vegetarijanstva, obilježili smo cjelodnevnim informativnim štandom u Gajevoj ulici ispred hotela Dubrovnik. Prigodna degustacija raznovrsne veganske hrane privukla je brojne prolaznike i stvarala gužvu oko štanda, što je privuklo i medije, koji su, osim za događanja povodom Svjetskog dana vegetarijanstva, pokazali interes i za iskustva Anne Ashley.

Kasnije toga dana u klubu Mama u Preradovićevoj 18 Anne je održala dojmljivo i srčano izlaganje o aktivizmu u Velikoj Britaniji, popraćeno projekcijama snimke o Covance laboratoriju u Velikoj Britaniji u kojem se vrše pokusi na psima beaglovima i prosvjeda koji je održan ispred laboratorija te projekcijom najnovijeg filma Fronta za oslobođenje životinja (www.animalliberationfront.com). Anne je također odgovarala na brojna pitanja, a cijelo izlaganje pratila je odlična atmosfera, poticajna za daljnji aktivistički rad za životinje.


Svjetski dan farmskih životinja

Dan kasnije, na istom mjestu i u isto vrijeme, obilježili smo i Svjetski dan farmskih životinja u suradnji s organizacijom FARM (www.farmusa.org). Ponovno je nastala gužva, no ovoga puta zbog paketića sojinih medaljona s receptima i odličnih biljnih mlijeka, koje su građanima dijelili marljivi aktivisti. O važnosti ovoga dana govori i stravična brojka od preko 50 milijardi farmskih životinja godišnje ubijenih diljem svijeta zbog ljudske prehrane!!!


Svjetski dan laboratorijskih životinja

Nedjelju u parku Maksimir, gdje je Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo organizirao obilježavanje Svjetskog dana zaštite životinja, iskoristili smo kako bismo stavili naglasak na patnje životinja u desecima tisuća laboratorija, koliko ih ima u čitavom svijetu. Brojni posjetitelji zadržavali su se kako bi dobili više informacija preko info panoa i video projekcija mučenja i zlostavljanja životinja preko laptopa. I ovaj put podijeljeno je puno letaka te tiskanih bijelih i crnih lista proizvođača koji svoje proizvode (ne) testiraju na životinjama, a za koje uvijek postoji veliki interes.


Svjetski dan zaštite životinja

ove je godine protekao pod motom ‘Ukinimo suvremeno ropstvo!’, kada je tijekom performansa na Trgu bana Jelačića sedmero aktivista u crvenim kombinezonima, vezano lancima, usta zalijepljenih crvenom trakom te držeći fotografije zatočenih životinja dva sata obilazilo glavni zagrebački trg, a potom i preko medija slalo poruku hrvatskim građanima o važnosti zaštite svih životinja. Upravo ovom akcijom Prijatelji životinja htjeli su skrenuti pozornost ne samo na zaštitu i prava kućnih životinja, već i na milijarde životinja koje svake sekunde muče i ubijaju daleko od očiju javnosti.

Obilježavanjem Dana prijatelja životinja završio je i projekt Prijatelja životinja vezan za edukaciju javnosti o velikim problemima neodgovornog ponašanja, napuštanja, zbrinjavanja i kastriranja kućnih životinja. No, i dalje nastavljamo s edukacijom kako bismo naglasili da probleme treba rješavati prvenstveno sprječavanjem uzroka, a ne samo saniranjem posljedica.

Na kraju, željeli bismo zahvaliti i pohvaliti sve aktiviste, koji su predano i odgovorno pomagali oko organiziranja štandova, performansa, predavanja i svega ostaloga i tako omogućili da obilježavanjem ovih važnih dana učinimo vidljivijima svakodnevne patnje milijardi životinja.


Najbezobzirniji cirkus u Hrvatskoj!

Zacijelo najbezobzirniji i najprimitivniji cirkus dosad stigao je prije nekoliko tjedana u Hrvatsku. Prvi susret sa cirkusantima iz austrijskog cirkusa Gärtner, koji sa sobom na svojoj robovlasničkoj misiji vuče čak 40 životinjskih vrsta, dogodio se 8. listopada u Križevcima, kada je prosvjedovalo preko trideset aktivista Udruge i savjesnih Križevčana. Uz transparente na hrvatskom, engleskom i njemačkom, neumornim uzvikivanjem parola te uz pomoć letaka i megafona aktivisti su željeli upozoriti na patnje dresure, držanja u kavezima i stalnih putovanja kojima su izložene životinje u cirkusu. Zaposlenici cirkusa pokušali su prostotama i uvredama pa i bacanjem kamenja otjerati prosvjednike, no čak nas ni njihov razglas, kojeg su protupropisno uključili, nije uspio ušutkati. Između prosvjeda iskoristili smo vrijeme za video projekcije o životinjama u zatočeništvu cirkusa i zooloških vrtova organizacije Captive Animals Protection Society (www.captiveanimals.org).

Pet dana kasnije cirkus se seli u Dugo Selo, a za njim i naši prosvjedi. Ovaj put morala se umiješati i policija, jer je nakon prvog prosvjeda vlasnik cirkusa fizički napao jednu aktivisticu, zbog čega je dobio prekršajnu prijavu. No, to ga nije zaustavilo da na drugom prosvjedu nastavi s vrijeđanjem i jasno pokaže kako tek postupa prema životinjama, izjavivši kako i žene treba tući kada ne slušaju.

Boravak cirkusa u Sisku također je popraćen glasnim i uspješnim prosvjedima, a nisu nas ni ovaj put obeshrabrile uvrede i prijetnje djelatnika cirkusa Gärtner, kojeg mediji povezuju i s ubojstvom čovjeka, već se pitamo što su sve spremni učiniti životinjama. Upravo zbog toga uputili smo prijavu Veterinarskoj inspekciji te ćemo nastaviti s prosvjedima, a sve molimo da nam se pridruže u borbi protiv okrutnosti i jave ukoliko cirkus sa životinjskim točkama dođe u njihov grad. Nadamo se da će rezultat naše zajedničke borbe biti zabrana cirkusa sa životinjskim točkama, kao što je to slučaj u mnogim gradovima i zemljama diljem svijeta.


Dobrobit životinja u Hrvatskom saboru!

13. listopad 2004. zacijelo će ući u povijest pokreta za prava životinja u Hrvatskoj. Naime, kao prva točka dnevnog reda zasjedanja Sabora našao se Prijedlog zakona o dobrobiti životinja kojeg je izradila udruga Prijatelji životinja, a u saborsku raspravu stavio dr. sc. Ivo Banac.

S obzirom da je mišljenje Vlade bilo da do rasprave ne treba ni doći, izuzetno smo zadovoljni što se u Saboru preko dva sata odvijala burna rasprava o dobrobiti životinja. Iako je prijedlog Zakona odbijen, dobio je potporu SDP-a, HNS-a, SDS-a te mnogih zastupnika, a najvažnije je što su gotovo svi shvatili kako se postojeći Zakon o dobrobiti životinja mora mijenjati.

Činjenice da je obrazloženje Vlade zašto neće podržati prijedlog novog Zakona ispisano na čak šest stranica dokumenta, što je apsolutan rekord kada su u pitanju odgovori Vlade na prijedloge upućene od strane oporbe, te da ga je oporba velikom većinom podržala i tako ozbiljno dovela u pitanje sudbinu postojećeg neshvatljivo lošeg Zakona o dobrobiti životinja, govore koliko je prijedlog ovog Zakona ozbiljno shvaćen u svim krugovima.

Prijatelji životinja kao udruga koja se zalaže za zaštitu i prava svih životinja ne samo da žele Hrvatsku u kojoj će, između ostaloga, postojati moderna utočišta za napuštene životinje i u kojoj se neće ubijati psi ni nakon 30 dana, odnosno uopće, već također žele Hrvatsku u kojoj se misli na prava svih i u kojoj se štite sve životinjske vrste, kako one koje svakodnevno srećemo na našim ulicama tako i one koje su skrivene daleko od očiju javnosti.

Žalosti nas nedovoljna medijska pozornost ovako bitnom događaju za životinje Hrvatske, no kampanja za promjenu postojećeg Zakona o dobrobiti životinja se nastavlja te vjerujemo da će do njegove promjene doći iduće godine.

Podsjećamo, Udruga je na sastavljanju Prijedloga novog zakona o dobrobiti životinja radila 18 mjeseci po uzoru na suvremene zakone zapadnih zemalja Europske unije i prateći zakonodavne promjene u zemljama svijeta, a čitav Prijedlog zakona, zajedno s njegovim Nadopunama, može se naći na web stranici Udruge www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon.


McDonald’s požnjeo najbučniji prosvjed do sada!

Očito je troje aktivista, koji su od 17. do 19. rujna 2004. sudjelovali na Kongresu za prava životinja u Beču dobro usvojilo gradivo, jer niti mjesec dana nakon toga u Zagrebu je održan jednako atraktivan i bučan prosvjed koji ni po čem nije zaostajao za onime u Beču! Naravno, i ovoga puta na udaru se našao McDonald’s, najstariji i najjači lanac brze hrane.

16. listopada 2004., preko 60 aktivista i građana glasno je prosvjedovalo zagrebačkim ulicama na Svjetski dan borbe protiv McDonald’sa, koji se ujedno poklapa sa Svjetskim danom hrane. Povorka prosvjednika s megafonom, zviždaljkama, stotinjak Super Size Me balona i četrdesetak transparenata, bučno je krenula u subotu u podne ispred HNK te se nastavila kretati Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana Jelačića do svojeg odredišta u Jurišićevoj ulici, prvog McDonald’sovog restorana u Hrvatskoj.

Prolaznici, nenavikli na ovakav način prosvjedovanja aktivista za prava životinja, okretali su se za glasnom povorkom koja je uzvikivala ‘McDonald’s sije smrt!’, ‘McDonald’s znači bolest, McDonald’s znači smrt!’ i slično.

Ovim prosvjedom podsjetili smo javnost na zločine nad životinjama, ogromne ekološke štete, izrabljivanje djece i radnika, manipulacije djecom, posluživanje nezdrave hrane i podržavanje gladi u svijetu, koji se pripisuju McDonald’su. Prosvjedi protiv ove multinacionalne kompanije održali su se i pred drugim McDonald’sovim restoranima u Zagrebu, kao i u drugim gradovima Hrvatske.

Dan ranije u prepunoj dvorani kina Studentski Centar održana je pretpremijera zaista izvrsnog dokumentarnog filma Morgana Spurlocka Super Size Me (www.supersizeme.com), kojeg svakako preporučamo da pogledate.

Fotografije s dosad najvećeg i najbučnijeg prosvjeda protiv McDonald’sa u Hrvatskoj već su obišle svijet, a mi zahvaljujemo svima koji su došli na ovaj prosvjed izvrsne atmosfere te se nadamo da će nas na idućem biti još više.


Vijesti

🙂 Na Zagreb film festivalu, odnosno Festivalu prvih, Prijatelji životinja sudjelovali su izložbom, kratkim predstavljanjem uz video projekciju te dojmljivim performansom Roberta Francisztyja ‘GMO – Hrana za gladne i siromašne 2’ za kojeg je glazbu pripremio Igor Bogdanić.

🙂 Osnovana je nova podružnica Udruge u Križevcima i već je krenula s aktivnostima! Uključite se svi u rad podružnica kako bismo što uspješnije djelovali za životinje u cijeloj Hrvatskoj.

🙂 I protekli mjesec održali smo više predavanja, od kojih bismo izdvojili ona u Učeničkom domu Marije Jambrišak, u križevačkoj gimnaziji te predavanje na engleskom jeziku u XV. gimnaziji tijekom kojih su bili prikazani filmovi Meet Your Meat, Inside Biosearch i Huntingdon Life Sciences.

🙂 Promocija knjige Bernarda Jana Potraži me ispod duge održala se i u Karlovcu u Knjižnici za mlade, prilikom čega je bilo govora i o problemu industrije krzna u Hrvatskoj te je najavljeno skoro izlaženje revolucionarne knjige Charlesa Pattersona Vječna Treblinka – Naše postupanje prema životinjama i holokaust.

🙂 I u drugim zemljama sve je više udruga i nesebičnih ljudi koji su svoje vrijeme odlučili posvetiti spašavanju životinja. Ovdje bismo vam željeli predstaviti udrugu ‘Pro Animals’ iz Tg-Jiua u Rumunjskoj, a sve koji žele saznati više o njima i njihovim aktivnostima pozivamo da posjete njihovu web stranicu www.proanimals.ro.

🙂 Od novosti na webu, između ostaloga, osim fotografija s akcija, upućujemo vas da pogledate i pročitate odgovore na najčešće postavljana pitanja (FAQ) te vas pozivamo da potpišete peticiju za zabranu uzgoja životinja za krzno u Hrvatskoj, što je, primjerice, već zabranjeno u Austriji.

🙂 U subotu, 20. studenog 2004. u Beču će se održati veliki prosvjed protiv krzna. Mjesto okupljanja je Westbanhof, Europaplatz 1 u 13:00 sati, a prosvjed će završiti oko 15:30 sati na Stephansplatzu. Više informacija na www.vgt.at.

🙂 Naši mladi aktivisti pripremaju novu, četvrtu web stranicu Udruge o pravima životinja, namijenjenu prvenstveno djeci i mladima, a prostor za sve naše stranice nam omogućuje iskon internet (www.iskon.hr).


Za kraj se zahvaljujemo svima koji na svojim portalima i web stranicama prenose vijesti o aktivnostima Udruge i tako omogućuju da se o pravima životinja govori sve više, kao i svim pojedincima koji pomažu Udruzi i životinjama na bilo koji način. Javljajte se svojim prijedlozima, savjetima i kritikama kako bismo zajedno bili još efikasniji. Pozdravljamo vas uz riječi Eliea Wiesela: ‘Zauzmite strane. Neutralnost pomaže tiraninu, nikada žrtvi. Tišina ohrabruje mučitelja, nikada onoga koji je mučen.’

Uvijek za životinje,

Vaši PŽ-ovci