AnimaList br. 11

Osnovna značajka po kojem se ovaj ljetni newsletter razlikuje od ostalih jest pojačana aktivnost Prijatelja životinja na međunarodnom planu. Baš kao i prošle godine u ovo doba, naše se djelovanje prelilo preko granica Hrvatske i to do Španjolske, Grčke i Mađarske. No, da ne bi ispalo da smo u potpunosti zanemarili aktivizam na vlastitom terenu, ukratko se osvrnimo na sva zbivanja u zemlji i inozemstvu u kojima su naši aktivisti u proteklom razdoblju – od jubilarnog desetog broja AnimaLista do danas – sudjelovali i ostavili svoj trag.


Stop trgovini egzotičnim životinjama!

Po prvi put u povijesti, u Hrvatskoj je dignut glas protiv trgovine egzotičnim životinjama, kao i trgovine životinjama općenito! Prvog dana srpnja desetak aktivista Udruge i jedna egzotična životinja u kavezu (aktivist Željko Skender u kostimu majmuna) ispred Pet centra u Heinzelovoj 62, prosvjedovali su protiv nehumane trgovine egzotičnim životinjama te transparentom i dijeljenjem letaka pozvali sugrađane na bojkot pet shopova koji drže životinje. Ujedno je poslana i prijava Veterinarskoj inspekciji protiv zagrebačkih pet shopova kako bi se ispitali uvjeti držanja i načini nabavke životinja koje se u njima prodaju, a od samih smo pet shopova zatražili da u svojim prodavaonicama ne prodaju životinje već da svoju zaradu usmjere na prodaju hrane i opreme za životinje. Slične akcije pripremamo i u ostalim hrvatskim gradovima, a naš aktivist kojemu se za životinje nije bilo teško tridesetak minuta kuhati u debelom kostimu u kavezu, najavljuje da je ovo bio tek početak aktivnosti Prijatelja životinja kad su pet shopovi u pitanju.


‘Trka golih’ u Pamploni!

I to se dogodilo! Ne kaže se uzalud treća sreća, pa je tako po prvi put i Hrvatska ove godine službeno imala svoju predstavnicu na PETA-inoj ‘Trci golih’ u Pamploni. Budući da su mediji u Hrvatskoj početkom srpnja brujali o ‘Trci golih’ koja je dva dana prethodila trci bikova u španjolskom gradu Pamplona, malo je toga što bismo ovom prigodom mogli dodati o toj okrutnoj zabavi i primitivnoj tradiciji u kojoj bikovi našu ‘zabavu’ plaćaju krvlju i svojim životima.

Aktivistica Prijatelja životinja Željka Mikulčić je hrabro i dostojanstveno, uz tristotinjak aktivista za prava životinja iz čitavoga svijeta, prkosila okrutnoj tradiciji. Družeći se s kolegama iz PETA-e, isprobavajući s njima nova veganska jela i razmjenjujući iskustva, Željka se vratila puna entuzijazma i još više motivirana za aktivizam. Put i sudjelovanje u trci popratila je odlična ekipa RTL-a, koja je, uz ostale medije, hrvatskoj javnosti ukazala na okrutnost borbi bikova. Fotografije iz Pamplone možete vidjeti na web stranici Udruge u rubrici Kampanje.

Prijatelji životinja i Željka osobno pozivaju na bojkot španjolskog turizma do ukinuća nehumane ‘zabave’ te poručuju: Vidimo se i dogodine u Pamploni!


Cirkusi ne odustaju, Prijatelji životinja se ne predaju

Talijanski cirkus Moira Orfei koji je gostovao u Rijeci, aktivisti Prijatelja životinja dočekali su glasnim megafonom i ogromnim transparentima!

Sedamnaestoro aktivista, trinaestoro Riječana potpomognuto četveročlanom ekipom iz Zagreba, profesionalno i bučno je odradilo dvosatni prosvjed, smjestivši se ispred ulaza u cirkus i odvraćajući posjetitelje od ulaska na predstavu. Medijski dobro popraćen prosvjed i uspješan zbog mnogih koji su uvidjeli kakvo se postupanje prema životinjama krije iza blještave pozornice, bio je začinjen i incidentom. Naime, jedna posjetiteljica cirkusa je, iako ničim direktno izazvana, počastila aktivisticu Martinu Staničić šamarom, na koji ona nije uzvratila, već je još žešće nastavila apelirati za bojkot cirkusa sa životinjskim točkama. Više o životinjama iskorištavanima u industriji zabave možete pročitati u rubrici Cirkus na web stranici Udruge.


Posljednji poziv na bojkot Olimpijade

Prijatelji životinja uputili su otvoreno pismo svim hrvatskim medijima pozivajući na bojkot Olimpijade u Ateni zbog 3.000 pasa i mačaka koje su atenske vlasti dosad pobile zbog ‘ušminkavanja’ grada pred početak Olimpijade, a ubijanja se nažalost nastavljaju. Također se na web stranici Udruge može vidjeti potresna foto galerija trovanih i izgladnjivanih pasa, kao i pročitati članak Bogovi Olimpa ubiru nove žrtve iz 131. broja Zareza.


Prijatelj životinja na radionici u Budimpešti

Od 9. do 11. srpnja 2004. u Budimpešti se održala radionica na temu zaštite i ilegalne trgovine divljim i egzotičnim životinjama. U organizaciji IFAW-a (International Fund for Animal Welfare) na radionici, uz četrdesetak predstavnika iz petnaestak vladinih organizacija i nevladinih udruga, sudjelovao je i predstavnik Prijatelja životinja Ozren Ćuk. Na radionici je, između ostaloga, istaknuta potreba za edukacijom carinika i graničara kako bi prepoznali krijumčarenje životinja i utvrdili vjerodostojnost dokumenata o porijeklu uhvaćenih i uvezenih životinja, a predloženo je čipiziranje i pohranjivanje DNA uzorka svake životinje prilikom prelaska granice.


Lov nije zabava, a još manje sport

Prijatelji životinja su na poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, koje radi na promjeni Zakona o lovu, iznijeli svoje prijedloge. U prijedlogu Udruge koji se bazira na pritužbama građana, dosadašnjim kampanjama Udruge vezanima za lov, kao i uz promjenu Zakona o dobrobiti životinja, ukazuje se na problem postojećeg članka 54. Zakona o lovu, sveprisutnu samovolju lovaca, lovišta, kao i na civilizacijsku težnju društva da lov ne bude zabava i sport. Prijedlozi su proslijeđeni dr. vet. med Ingeborg Bata, predsjednici Udruge za zaštitu divljih životinja.


Kratke vijesti

🙂 Na zagrebačkom Jarunu 26. lipnja okupilo se pedesetak aktivista Prijatelja životinja iz gotovo cijele Hrvatske. Susret aktivista je prošao u ugodnoj atmosferi; uz roštilj i veliki izbor veganske klope, uz kupanje i druženje, aktivisti su prepričavali prošle i planirali daljnje akcije.

🙂 Umjetnik i aktivist Prijatelja životinja Robert Franciszty je u sklopu 5. međunarodnoga kazališnog festivala PUF u Puli izveo dojmljiv performance Protiv korekcije kože i krzna 2 koji razmatra okrutnost nad životinjama uzgojenima na farmama i lovno istrjebljenje većine krznaša u prirodi. Za glazbu je bio zaslužan Igor Bogdanić, a gutač vatre i svirač didgeridooa bio je Ivica Luka Škaro.

🙂 Zahvaljujući aktivistima iz inozemstva, želimo vam predstaviti jedan vrlo zanimljiv veganski web site. Za one koji nisu znali da i takve stvari postoje na ovome svijetu, posjetite www.vpsg.org ili Vegan prisoners Support Group web site, na kojem možete saznati o sudbinama zatvorenih britanskih aktivista za prava životinja.

🙂 Na zagrebačkim ulicama osvanula su četiri jumbo plakata Udruge! Na Šubićevoj kod tržnice može se vidjeti plakat koji natpisom Je li tvoja hrana imala oči? poziva na vegetarijanstvo, u Savskoj ispred Cibone nalazi se plakat Obitelj na more, a pas na ulicu?! postavljen u sklopu istoimene ljetne kampanje Udruge. Drugi plakat koji poziva na vegetarijanstvo pod naslovom Svi smo mi vegetarijanci nalazi se u Savskoj pod podvožnjakom nedaleko okretišta tramvaja, dok se plakat protiv pokusa na životinjama Mrtvi zbog znanosti nalazi gotovo na samom okretištu. Plakati će biti izloženi sve do jeseni, a mogu se vidjeti i na web stranici Udruge pod foto galerijama!

🙂 U nagradnoj igri na web stranici Udruge ovaj mjesec možete osvojiti kreme za sunčanje koje nisu testirane na životinjama. Bijelu i crnu listu proizvođača kozmetike i sredstava za čišćenje osim na web stranici, možete dobiti i na redovitim štandovima, u Zagrebu subotom ispred hotela Dubrovnik u Gajevoj ulici.

🙂 Predstavnici Udruge su 10. srpnja na Otvorenim vratima skloništa za napuštene životinje, koja su se u organizaciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo održala u Dumovcu, predstavili kampanju Obitelj na more, pas na ulicu te preko medija pozvali građane na odgovorno ponašanje. Spomenut je i prijedlog Zakona o dobrobiti životinja te se apeliralo na udomljavanje steriliziranih/kastriranih, cijepljenih i čipiranih ‘štićenika’ Dumovca, koji se mogu vidjeti i na stranici Udruge.

🙂 Glumica Alicia Silverstone, pobjednica ovogodišnjeg PETA-inog izbora za World’s Sexiest Vegetarians, kaže: ‘To što sam postala veganka najbolja je stvar koju sam učinila u životu. Mnogo sam sretnija i samopouzdanija. Odluke donosim na osnovi svojih moralnih uvjerenja.’

🙂 Za kraj vas pozivamo na besplatne vegetarijanske obroke, koje će svaki tjedan dobiti dvoje posjetitelja web stranice Udruge, a ova izvrsna ponuda rezultat je suradnje Prijatelja životinja i restorana i cateringa Vege Hop!


Pozdravljamo vas na kraju ovog broja e-newslettera i pozivamo vas na aktivizam, suradnju i pomoć u borbi za prava, dobrobit i zaštitu životinja. Baš kao što patnja i zlostavljanje životinja ne poznaju granice, tako ni naš doprinos u borbi protiv istih ne bi trebao biti ograničen zemljopisnim ili nekim drugim granicama. Jedan je svijet u kojem živimo i svi smo mi dio njega. I kako god okrenuli, u njemu ostavljamo svoj trag: bilo kao pasivni promatrači, bilo kao aktivni sudionici.

Za životinje,
Vaši prijatelji aktivisti

*Fotografija: Tony Moore