AnimaList br. 6

Dragi prijatelji,

iza nas je iznimno aktivna godina, u kojoj su naša “centrala” i naših deset podružnica djelovali na svim područjima gdje se životinje zlostavljaju – u industriji krzna, mesnoj industriji, mliječnoj industriji i industriji jaja, cirkusima, istrebljivanju divljih životinja, zanemarivanju i napuštanju životinja, vivisekciji… Bilo je zaista puno akcija i nadamo se da smo njima uspjeli potaknuti mnoge da razmisle o patnjama životinja i odluče se na djelovanje u cilju smanjenja te patnje. Osobito bismo vas željeli podsjetiti na mnoge životinje koje su ovih dana, u ozračju blagdanskoga “duha”, završile pod nožem a potom i na tanjurima.

U promišljanju mira, nenasilja i dobrih želja svima, upućujemo vas da slijedite riječi Axela Munthea iz predgovora Priči o San Michele: “Sve najbolje od sebe dao sam životinjama i stajat ću uz njih sve do kraja te podijeliti njihovu sudbinu, kakva god bila. Ako je istina da nema raja za njih jednom kad njihovim patnjama dođe kraj, onda ne želim raj niti za sebe. Ići ću bez straha putem kojim oni idu te, samilosno izumrijevši s braćom i sestrama iz šuma i s polja, s neba i iz mora, otići ću u tajnoviti podzemni svijet, siguran od daljnjih patnji.”


Prosvjed protiv Iamsa u Zagrebu

20-tak aktivista Prijatelja životinja, držeći natpise “Zaustavite Iamsove pokuse na životinjama”, a neki od njih odjeveni u zatvorenička odijela, s maskama pasa i mačaka i nagurani u četiri kaveza, održali su 01. prosinca prosvjed protiv Iamsa, poznatog proizvođača hrane za kućne ljubimce. Iams, koji također proizvodi hranu Eukanuba, a u vlasništvu je Procter & Gamblea, neočekivano je naišao na protivljenje i u Hrvatskoj i to ponajviše zahvaljujući aktivistu PETA-e UK, Andrewu Butleru, koji je na svojoj anti-Iams europskoj turneji posjetio i Zagreb, osmislivši vrlo atraktivnu i medijski efektnu akciju. Prosvjedom se željelo ukazati na patnje zanemarenih i ubijenih životinja u okrutnim “prehrambenim” pokusima koje provodi Iams. Nakon izuzetno uspješne akcije u Zagrebu, naših petero aktivista sljedećeg se dana uputilo u Ljubljanu gdje je održan i prvi prosvjed u Sloveniji uopće! Zajedno s domaćim snagama, Andrew iz PETA UK je, uz tehničku potporu Prijatelja životinja, digao čitavu akciju na međunarodni britansko-slovensko-hrvatski nivo što je u slovenskim medijima očito ostavilo dubokoga traga.


Nemo i u hrvatskim kinima

Dugo očekivani Disneyjev block-buster stigao je 04. prosinca i u hrvatska kina, a mi smo mu tom prigodom, po uzoru na američke kolege iz organizacije PETA, poželjeli dobrodošlicu! Oboružani letcima, kino plakatima i uzorcima veganske hrane, naši su aktivisti ispred kina Zagreb prije prve tri predstave “presretali” posjetitelje i “educirali” ih o tome kako su ribe naši prijatelji, a ne hrana te ih poticali da ne jedu stvarne dvojnike zvijezda toga filma. Osim toga, aktivisti su upozoravali posjetitelje da ne kupuju ribe za kućne ljubimce te da se pravilno brinu o onima koje već imaju. Dok je Potraga za Nemom trenutno i dalje najgledaniji film u zagrebačkim kinima, na našoj web stranici u tijeku je nagradna igra u kojoj će troje najsretnijih dobiti podvodne foto aparate.


Prosvjed protiv pokolja dupina u Japanu

10. prosinca, diljem svijeta održao se Međunarodni dan prosvjeda protiv pokolja dupina u Japanu, pa se naša udruga, kao udruga koja se zalaže za zaštitu i promicanje prava svih životinja, pridružila organizaciji Sea Shepherd Conservation Society (www.seashepherd.org) sa zahtjevom za puštanjem na slobodu dvoje njezinih aktivista. Naime, aktivisti organizacije Sea Shepherd, Allison Lance-Watson i Alex Cornelissen, uhićeni su 18. studenoga u Taijiu zbog puštanja na slobodu dupina uhvaćenih od strane japanskih ribara. Poslavši međunarodnu notu japanskoj vladi za oslobođenje Allison i Alexa, Prijatelji životinja tako su osudili pokolj nad bespomoćnima i nedužnima.


Turneja Zašto vegetarijanstvo? i dalje praši punom parom

U suradnji s FARM Sabina Fund (www.farmusa.org), i tijekom ovoga mjeseca nastavili smo s projektom Zašto vegetarijanstvo? Projekt, koji je započeo 01. listopada na Svjetski dan vegetarijanstva postavljanjem informativnog štanda, informativnog panoa, dijeljenjem letaka i uzoraka veganske hrane, nastavljen je projekcijama filmova po srednjim školama i fakultetima poput Fakulteta političkih znanosti (05. studenog), II ekonomske gimnazije (18. studenog i 05. prosinca), u klubu Mama (13. prosinca) i u Osnovnoj školi Kralja Tomislava (15. prosinca). Nakon projekcija uslijedile su vrlo zanimljive i žustre rasprave o vegetarijanstvu te iskorištavanju životinja u mesnoj i mliječnoj industriji te u industriji jaja, laboratorijima i na farmama krzna. Podsjećamo, projekt Zašto vegetarijanstvo? traje do mjeseca kolovoza 2004. Stoga vas pozivamo da nam se javite ukoliko želite da se projekcije i predavanja održe i u vašoj školi, fakultetu ili poduzeću.


Zabranimo kolinje!

Neki će reći da je ovo bila atraktivna kampanja, drugi će reći da je bila šokantna. Vjerojatno su u pravu i jedni i drugi, no nama je bitno da je potaknula ljude na razmišljanje. 18. prosinca, ispred kina Europa u Zagrebu, naš aktivist Željko je “zaklao” koordinatora udruge Luku te ga potom, kako bi što lakše i prije ‘iskrvario’, objesio naglavačke za kuku na konstrukciju koja je nosila natpis ZABRANIMO KOLINJE! Ovaj performans odigrao se kao odgovor Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, čiji je glasnogovornik nedavno izjavio da će se “običaj” kolinja nastojati očuvati i pri ulasku u Europsku uniju, u kojoj je ta praksa već zabranjena. Stoga smo o tome obavijestili sve naše kontakte u zemlji i u svijetu, na čije smo adrese poslali i kratak film koji prikazuje običaj kolinja. Obavijest o međunarodnoj kampanji za zabranu kolinja poslali smo i hrvatskim strankama, nevladinim udrugama, pojedincima i medijima, a sve kao najavu za lobiranje novog prijedloga Zakona o dobrobiti životinja na kojemu je udruga Prijatelji životinja radila proteklih 18 mjeseci. Prijedlog novoga zakona, u kojem se, između ostaloga, traži i zabrana kolinja kao nehigijenske i okrutne metode ubijanja životinja te uzročnika zaraznih bolesti poput trihineloze, javnosti će biti dostupan na našim web stranicama početkom sljedeće godine. Ujedno vas pozivamo da na www.prijatelji-zivotinja.hr/kolinje potpišete protestno pismo za zabranu kolinja i pridružite se brojci od trenutno više od tisuću ljudi, koji su dali svoj glas protiv kolinja!


Ukratko…

🙂 Naša dopisnica Susan Cava iz New Yorka protekli je mjesec svoj doprinos dala sakupljanju pisama potpore Albio Siresu i Joe Robertsu iz New Jerseyja koji se bore za izglasavanje prijedloga zakona koji bi telićima uzgajanima zbog mesa i kože omogućio dovoljno prostora da se okrenu u svojim pregratcima i da dobivaju hranu koja im neće uzrokovati anemiju. Ukoliko i vi želite dati svoju potporu ovim plemenitim nastojanjima, slobodno uputite koju riječ potpore na Assemblyman Albio Sires (e-mail: AsmSires@njleg.org).

🙂 Novo na našem webu! Na našoj engleskoj web stranici kao novost pojavila se rubrika Golden Drops of Bare Truths! Zahvaljujući gđi Adeli Pisarevsky iz New Yorka, koja je uložila veliki trud u sakupljanju nekoliko stotina pro-animalističkih misli iz čitavoga svijeta, sada i vi imate priliku upoznati se s ovom fenomenalnom zbirkom!

🙂 Novo na našem webu! Jeste li čuli za The Matrix? Naravno da jeste! No, jeste li čuli za njegovu inačicu The Meatrix? Većina od vas zacijelo jest, no one koji ne znaju o čemu je riječ upućujemo da na www.prijatelji-zivotinja.hr/meatrix pogledaju kratki animirani film o Leu i Muufiusu, borcima za oslobođenje farmskih životinja i glavnim akterima Meatrixa.

🙂 Novo na našem webu! Kao i uvijek, tu su i nove vijesti i novi tekstovi. Prošvrljajte malo našim siteom i sigurni smo da ćete naći nešto novo što će vas iznova šokirati. Na žalost, ono što ćete vidjeti na našim web stranicama jest istina, ona nije tamo negdje – u virtualnom svijetu, a naša je dužnost da vam ju prenesemo onakvu kakva ona doista i jest. Okrutnu i bez ušminkavanja.

🙂 01.12. završen je natječaj za najbolji esej na temu Kako razumijem zaštitu životinja. Svima onima koji su sudjelovali u natječaju želimo zahvaliti te ih uputiti da ovih dana pozorno prate promjene na našem webu, jer će tri najbolja uradka uskoro osvanuti na našim web stranicama. Možda ćete upravo vi biti među nagrađenima.

🙂 Svakako zahvaljujemo svima koji na svojim stranicama pišu o pravima životinja. Ovaj puta vas, osim na www.zarez.hr, upućujemo i na izvrstan i jedinstveni portal www.lilalo.com, koji redovito prenosi vijesti o akcijama Udruge i educira svoje čitatelje o životinjskim pravima.

🙂 Krivolovac iz Gerova nedavno je osuđen za ubojstvo risa novčanom kaznom od oko 28.700,00 kn! Ovo je prva veća odšteta koja je u Hrvatskoj dosuđena za ubijenu zaštićenu životinju. Zakonodavstvo u Hrvatskoj se, kad su u pitanju prava životinja, barem u ovom slučaju pokazalo učinkovitim!

🙂 “Najbolje odjevena Hrvatica” Vlatka Pokos, na vlastitu sramotu kao i na sramotu Hrvatske, ne prestaje puniti ormare krznima oderanih životinja i perjem egzotičnih ptica!

🙂 Znate li da se pomanjkanje vitamina B12 u veganskoj prehrani rješava jednostavno? Znate li da taj vitamin ne proizvode ni životinje ni biljke, već bakterije? O tome kao i o mnogim drugim činjenicama o utjecaju biljne prehrane na naše zdravlje, okoliš i opstanak životinja, možete saznati u izvrsnoj knjizi Juliet Gellatley “Kako postati, biti i ostati vegetarijanac ili vegan”.

🙂 Jeste li znali da se članstvo u Prijateljima životinja približava brojki 1.000??? Ako se još niste učlanili, požurite to učiniti jer 1.000-tog člana očekuje iznenađenje!

🙂 Svjesni smo činjenice da je mnogo životinja ovih dana darovano i možemo se samo nadati da s dolaskom ljeta neće završiti na ulici. Ako, potaknuti blagdanskim duhom, želite biti odgovorni i pomoći neželjenim i napuštenim životinjama, udomite ih, ali ih nikako nemojte kupovati!

🙂 Za one koje još nisu ispekli sve kolače evo jedan lagani recept kako napraviti
Smokvine kuglice
Sastojci: 1/2 kg smokava, 1/4 kg oraha, margarin, šećer, rum.
Smokve i orahe sameljite te ih umijesite s dodatkom margarina i malo ruma. Napravite kuglice, uvaljajte u šećer i poslužite.


Nadamo se da nam na isteku ove godine ništa ne zamjerate. Uistinu, posao kojeg smo u 2003. napravili je ogroman i s olakšanjem možemo samo prividno odahnuti, jer s novom godinom za Prijatelje životinja stižu i novi izazovi. Ako niste zadovoljni našim radom, prijedlozima ili savjetima, iznesite nam svoja stajališta i mišljenja kako bismo bili što bolji i učinkovitiji u nastojanjima da izgradimo svijet ravnopravnosti za sva živa bića s kojima dijelimo ovaj planet. Ako ste pak zadovoljni onime što činimo, poduprite nas u našim daljnim akcijama i, što je još važnije, i sami se “aktivirajte”. Neka vaše novogodišnje odluke, za početak, budu tolerancija, suosjećanje, razumijevanje i pomaganje.

S najboljim željama, vaši Prijatelji životinja