AnimaList br. 4

Za one, koji su se proteklih tjedana zabrinuli što nas nisu prečesto viđali na zagrebačkim ulicama, poručujemo – još uvijek smo ovdje! Istina, tropske i nesnosne vrućine većinu su naših sugrađana doslovce protjerale iz grada tako da je Zagreb dva mjeseca zjapio potpuno prazan – izvrsna kulisa za neki od horror filmova! No, unatoč tome, Prijatelji životinja nisu mirovali već su se – u skladu s trenutnom situacijom – okrenuli međunarodnoj aktivnosti.

I dok smo svi mi putem televizijskih i novinskih izvješća promatrali požare koji su nemilice proždirali našu prelijepu obalu (polovica otoka Lastova je naprosto izgorjela) i sa sobom odnosili u nepovrat bogatstvo tamošnje flore i faune, naša malobrojna online dežurna ekipa upustila se u izazov spašavanja divljih životinja i davanja potpora organizacijama i udrugama diljem svijeta koje su muku mučile sa spašavanjem vlastitih životinja. Zahvaljujući blagodatima Interneta i vodeći bitku s do sada neviđenom invazijom virusa poput Bugbear, SobigF i njima sličnih (dnevno ih je stizalo na naše e-mail adrese i preko stotinu!), Prijatelji životinja su ovoga ljeta svoju ‘Artifical Inteligence ruku potpore’ pružili životinjama iz najudaljenijih dijelova svijeta kao što su Australija, Solomonski otoci, Južnoafrička republika, Grčka, Island i konačno SAD.

Mnoge od ovih životinja dobile su zasluženu međunarodnu potporu i exposure, no sa žaljenjem moramo konstatirati da za to vrijeme nitko nije spomenuo životinje stradale u požarima diljem hrvatske obale. Desetine tisuća riba pomrlih od visokim temperaturama uzavrelih rijeka donekle su još bile zanimljive hrvatskim medijima – ako zbog ničega drugoga, onda barem iz razloga ekonomskog šoka kojeg je njihov pomor izazvao hrvatskome gospodarstvu. No životinje Dalmacije i naših otoka nitko (od sedme sile) nije smatrao vrijednim spomenuti. Šteta se brojala u uništenim maslinicima, vinogradima, borovim šumama, niskim raslinjem, šikarama i nekoliko izgorjelih kuća, no kao da životinje na vatrom poharanim područjima nisu nikada obitavale i živjele. Nitko nije smatrao vrijednim osvrnuti se na njihovu patnju, pretrpjeli strah u bijegu od plamene stihije te smrt u agoniji podmetnutih požara. Iako one tamo više ne postoje, mi smo ove retke našeg elektronskog newslettera odlučili posvetiti upravo sjećanju na njih. Nadamo se da nam nećete zamjeriti što smo uobičajenu priču u našem uvodnom dijelu zamijenili ovom istinitom pričom o životinjama – žrtvama ljetnih vatrenih stihija – te vam na taj način pokušali predočiti strah u očima onih nestalih iza dimne zavjese. U samoći svoje beznadnosti i umiranja u strahu anonimnosti. Jer, svaka priča ima svoju pouku, pa tako vjerujemo da će i ova naći put do srca onih kojima je namijenjena.


Bojkotirajte Adidas! Recite NE pokolju klokana zbog kopački!

30. kolovoza ispred trgovine Lantea u Bogovićevoj ulici u Zagrebu, Prijatelji životinja održali su prosvjed protiv Adidasa te se na taj način pridružili svjetskom bojkotu Adidasovih proizvoda koji koristi kožu od klokana za svoje kopačke ‘Predator’, ‘Maniac’ i ‘Supernova’. U gore navedenoj prodavaonici viđene su kopačke ‘Predator’, inače najunosniji proizvod zbog kojeg se ubijaju klokani (sama činjenica da ih nosi svjetska mega zvijezda David Beckham govori dovoljno za sebe), pa smo se stoga odlučili stacionirati upravo ispred nje s našim transparentima i letcima na kojima smo pozivali sugrađane da se priključe našemu bojkotu. Nekoliko desetaka metara dalje, bio je postavljen i štand na kojemu su se skupljali potpisi za peticiju koja će biti proslijeđena Australskom ambasadoru u Hrvatskoj, Australskoj Vladi te Adidasu. U četiri sata, koliko je štand bio postavljen, skupljeno je nekoliko stotina potpisa protiv najvećeg pokolja divljih životinja u povijesti nakon pokolja bizona a informativni materijali gotovo su razgrabljeni. Jesmo li zadovoljni uspjehom kampanje koju je naš član Šime Validžić organizirao u suradnji s britanskom organizacijom VIVA (Vegetarians International Voice for Animals), pozivajući pri tom sugrađane da ne nose životinjsku kožu na svojoj? Apsolutno! Ne samo da su štandovi postavljeni 30. kolovoza ispred hotela Dubrovnik u Gajevoj i dva dana prije ispred ulaza u Importanne Centar na Starčevićevom trgu ispunili svoju svrhu, već se nekoliko dana nakon našeg prosvjeda na zagrebačkim radio postajama počela vrtiti Lanteina reklama u kojoj reklamiraju ni više ni manje nego kopačke ‘Predator’! Koincidencija? Ne bi baš rekli! Očajnički pokušaj da se na taj način reagira na našu kampanju? To već puno prije! A da li te omražene kopačke nose samo najbolji, pravi muškarci – kako nam radijska reklama sugerira – ili pak oni najneupućeniji, sami presudite. Iz objektivnih razloga mi se suzdržavamo od svakog komentara!

Može jedno osobno pitanje? Kako stojite sa zemljopisom? Brijemo da svi dobro znadete da je domovina klokana Australija i da ste više-manje upoznati s njezinom zemljopisnom širinom i dužinom. No, koliko ste spremni staviti ruku u vatru kad su u pitanju Solomonski otoci? Okay, nećemo vas previše tupiti sa zemljopisom. Popnete li se malo sjevernije, naći ćete to prekrasno otočje. Zašto smo odabrali baš to otočje za naš e-newsletter? Na žalost, sigurno ne zbog njegovih prirodnih ljepota. Jeste li znali da se u proteklih nekoliko mjeseci najveća drama dupina u povijesti održavala (i još uvijek se održava) upravo tamo? Ne? Pročitajte onda izvješće koje nam je poslao gospodin Alan Cooper, naš prijatelj iz organizacije Cetacea Defence UK.


Kriza na Solomonskim otocima: drama dupina i dalje se nastavlja!

Početkom srpnja nepoznat broj dupina, procjenjuje se oko dvjesto, ulovljeni su od strane lokalnih ribara za što im je plaćeno nekoliko stotina dolara. Kanađanin Christopher Porter upleten je u osnivanje kompanije The Solmon Isles Marine Mammal Education Centre iza čijeg imena se krije zarobljavanje dupina za predstave s dupinima i programe ‘plivanje s dupinom’ u prekooceanskim zemljama.

Na Solomonskim otocima još traju politički nemiri i njihova vlada zatražila je pomoć mirovnih snaga Australije i Novog Zelanda. U takvom okruženju nije utvrđeno je li vlada Solomonskih otoka dala ikakve dozvole za zarobljavanje ijednog dupina, ali ipak 60-200 dupina zarobljeno je u operaciji lova koji je očito nedopustiv i bez presedana.

21. srpnja, 28 dupina avionom je dopremljeno u Parque Nizuc u Cancunu (Meksiko). Nakon nekoliko dana jedan dupin je umro, a mnogi su bili bolesni i plutali na površini. 22. kolovoza Meksiko je zabranio daljnji uvoz sa Solomonskih otoka, a 25. kolovoza park je zatvoren zbog provođenja istrage.

Na Solomonskim otocima otkriveno je da je 25. kolovoza ulovljeno još 10-15 dupina u vodama oko Honiare. Očevici kažu da je trenutno u Honiari zarobljeno više od 25 dupina. 28. kolovoza nacionalni australski TV show A Current Affair objavio je senzacionalne snimke podvodnih kaveza u Gavutuu i Honiari. Snimatelj je teško ozlijeđen u napadu petnaestero ljudi koji su ga pokušali spriječiti pri snimanju kaveza u Honiari, pa je morao biti hitno hospitaliziran.

Kavezi su prenatrpani i čak je reporter bio ganut i izjavio da su dupini očajni i gladni. Najganutljivija je snimka dupina koji pliva u krug, što je ‘trik’ koji je očito naučio kao posljedicu konzumiranja usitnjene neprikladne hrane.

Šokirani? Iznenađeni? Ogorčeni? Odlično! Upravo takve osjećaje smo i željeli postići kod vas! Sada ste spremni da se priključite Prijateljima životinja, Cetacea Defence UK i drugim organizacijama i pojedincima koji su poslali prosvjedne note nadležnima. Nemojte ostati nijemi na ovu tragediju tih prekrasnih bića, već i sami dignite svoj glas. Izrazite svoje zgražanje i gnušanje! Nova hvatanja dupina moraju se zaustaviti a Meksičke vlasti moraju konfiscirati dupine i vratiti ih na Solomonske otoke. Australija i Novi Zeland bi trebali osigurati zaštitu dupina na području Solomonskih otoka u budućnosti.

Ovdje ćete naći korisne adrese, na koje biste mogli uputiti dopis slijedećeg sadržaja (uz dodanu poneku vašu osobnu primjedbu):

Dear Sir or Madam:
Shocked by the news about Solomon Isles dolphins tragedy, I strongly urge you to do everything that is in your power to release captured dolphins and return them to their natural habitat on the Solomon Isles.
The new captures MUST be stopped, whilst Australia and New Zealand should protect dolphins on the Solomon Isles in the future!
With best regards,
Vaše ime:
Vaša e-mail addresa:

E-mailove šaljite na: cites@unep.ch, enquiries@mfat.govt.nz, nzhicom@solomon.com.sb, nzhicom@welkam.solomon.com.sb, Elizondo@presidencia.gob.mx, rbarba@semarnat.gob.mx, mexuk@easynet.co.uk, sbfish@ffa.int, kdfmp@welkam.solomon.com.sb, environment2@fco.gov.uk, bhc1@solomon.com.sb, desint@giga.com.


Bojkotirajte Island!

Nekako su se morski sisavci ovih dana našli opasno na udaru krivolovaca, lovaca, profitera, ‘znanstvenika’ i slične svite. Jer dok neki švercaju i kradu dupine, drugi pak nastoje obnoviti izlov kitova pod krinkom znanstvenih istraživanja. A kako Prijatelji životinja nisu specisti, priključili smo se i ovome prosvjedu te ovom prigodom pozivamo i vas da učinite isto.
Jednostavno napišite da se na ovaj način priključujete prosvjedu Cetacea Defence UK te pošaljite već pripremljeni dopis na niže navedene adrese.

With this letter I join Cetacea Defence UK and other international protesters which have raised their voice against killing of Minke whales:

A message to the Icelandic People via the Icelandic media: BOYCOTT ICELAND!

Iceland has been on the verge for the last 4 years of announcing a return to whaling. In this period there has been a growing interest in whale watching by visitors and Icelanders. By simply watching whales, the economy of your country has benefited.
Last month, on 3rd August, it was announced by your government that 38 Minke whales will be killed with first whale already being killed. I wish to remind the Icelandic people that killing whales is: inhumane, whales die in agony from an explosive harpoon, entering the body and shattering internal organs. The time of death for the Minke whale, a mammal may be up to ONE HOUR. The average time of death is several minutes.
Killing whales is: inappropriate to humanity. Therefore, I am going to boycott Iceland and choose to spend money with respecters of whales, rather than with killer of whales.
Yours sincerely,
Vaše ime:
Vaš e-mail:

Prosvjedno pismo uputite na slijedeće adrese: icemb.berlin@utn.stjr.is, icemb.london@utn.stjr.is, icemb.wash@utn.stjr.is, info@icetourist.is, postur@umh.stjr.is, postur@sjr.stjr.is, postur@for.stjr.is.

Sada radimo nagli zaokret, i sa sjevera Europe spuštamo se do samog juga Afrike. Čovjek bi pomislio da na ovom vrućem i prostranom kontinentu životinje imaju priliku uživati u blagodatima divljine neometane od utjecaja čovjeka i daleko od mirisa straha kojeg on nosi sa sobom. No da je to daleko od stvarnosti pokazuje slijedeća kampanja koju su Prijatelji životinja također, pišući prosvjedna pisma, podržali. Ako vam je stalo i do divljih mačaka a ne samo do onih koje blaženo predu u vašemu krilu, molimo vas da se ne oglušite na apel naših prijatelja iz Južnoafričke republike te da i u ovome slučaju dignete svoj glas.


Lov na uzgojene lavove u Južnoafričkoj republici

Prema općeprihvaćenom mišljenju ‘canned lov’ je lov na pitome životinje uzgojene u zarobljeništvu. Napuštena je dogma o fer potjeri i vještinama, a ‘lov’ je sveden samo na egzekuciju. Stanovnici JAR-a žele da se taj izopačeni oblik lova zabrani. Važeći politički akti ne zabranjuju lov ‘uzgojenih’ lavova, čak ga ni ne ograničavaju. Dapače, političari su ga legitimirali – i proširili na druge vrste grabežljivaca. Politika kakva se primjenjuje na lov ‘uzgojenih’ lavova je tipičan primjer koji predočuje sve što je pogrešno pri zaštiti životinja u JAR-u, i izvan svake sumnje dokazuje da su osobe zadužene za zaštitu prirode ni manje ni više nego lovački klub. Takva politika je zapravo dozvola okrutnim lovcima za bogatstvom da ukorijene i prošire taj najodvratniji oblik lova. “Pokokaj i posloži,” je moralna baza te korumpirane politike.

Prije pet godina u zarobljeništvu je bilo 500 lavova. Danas se taj broj povećao na više od 2,500. Zaštita prirode nekad je podrazumijevala njezino očuvanje. Kako ta ista riječ može obuhvaćati najokrutniju zamislivu komercijalnu eksploataciju životinja? Južnoafrička republika je raj za lovce, ali za životinje ona je pakao na Zemlji.

S namjerom da se ova politika odbaci, kao i sve ostale prikrivene varijacije ‘koncesija’, molimo vas da iskažete svoje negodovanje šokantnim prijedlogom južnoafričke Vlade da se dozvoli i proširi lov na ‘uzgojene’ lavove. Evo i pripremljenog dopisa!

To:
Dr Kas Hamman, Chairman of the Committee for the National Policy of the Sustainable Use of Large Predators in SA, Att: Sonja Tolken
The ANC (Ruling party in South Africa)
Minister for the Environment – Valli Moosa
The Secretariat for Biodiversity Convention
The Secretariat for CITES Convention
Mr. Moss Mashishi – Executive Director, SATOUR

Dear Sir or Madam:

May I draw your attention to the despicable practice of canned lion hunting in South Africa. I see from the policy which was gazetted in Govt Gazette 25090, Notice 874 of 13 June 2003, and which is already being implemented in the provinces, that the breeding and hunting of tame lions is being extended to all predators.
After being factory-farmed in captivity the tame targets are then turned out into a hunting camp from which there is no chance of escape. They are then hunted by either gun or bow and arrow, and sometimes by dog packs. (see website www.africancats-hounds.co.za) All this is done with the approval and permission of your nature conservation authorities. The Kenyan government wisely banned sport hunting as a barbaric relic of colonialism in 1972. Why is South Africa so backward? I am sure that you like most normal South Africans will be as disgusted as I am by such insanely cruel practices.
I am publicizing this information to everyone we possibly can asking them to reconsider whether they wish to support with their tourist dollars a country where such cruelty is institutionalized. Until captive breeding and canned hunting has been banned effectively, and all the 2500 lions and other predators now in captivity are rescued into sanctuaries, I will actively discourage people from visiting South Africa.
Yours,
Vaše ime:
Vaš e-mail:

E-mail adrese: stolken@pawc.wcape.gov.za, info@anc.org.za, frogers@iafrica.com, tabane@iafrica.com, secretariat@biodiv.org, cites@unep.ch, mossm@iafrica.com, satour@icon.za.

Moguće je da smo vam već dojadili s apelima ‘pomognite ovima, pomognite onima’, kao da nemate dovoljno posla i angažmana oko životinja u vlastitom dvorištu. No upravo zahvaljujući Internetu vjerujemo da smo svi sve više svjesni da je čitav svijet postao jedno veliko dvorište i da nitko od nas ne može spokojno sjediti u hladu pod vlastitim stablom ignorirajući probleme kroz koje drugi, u ovom slučaju druge životinje, prolaze. Jer, danas za pomoć mole životinje s ovih kontinenata no već sutra ćemo možda mi biti ti koji ćemo biti prisiljeni uputiti apel daleko u svijet, očekujući iz njega pomoć. Metodom reciprociteta ili, kako narodna kaže, što siješ to ćeš i požnjeti, mi ćemo ju dobiti ili ne. Na kraju, nije li blaženije davati nego primati? Apsolutno! Stoga ćemo ovu priliku iskoristiti da najavimo našu najnoviju online, odnosno Internet kampanju. A da bismo saznali o čemu je riječ, moramo napraviti i prostorni i vremenski skok do Atene 2004.


Olimpijske igre u Ateni 2004 – životinje u Grčkoj natječu se za svoje živote!

Ovih dana udruga Prijatelji životinja dat će svoju potporu gospođi Marijo Anne Gillis, utemeljiteljici WAG-New York (Welfare for Animals in Greece – a Lobby Group), koja je stala u obranu životinja u Grčkoj. Naime, u Grčkoj se trenutno odvija okrutno zlostavljanje i namjerno zanemarivanje životinja! Trovanja pasa i mačaka lutalica, i onih koji imaju vlasnike, događaju se svakodnevno diljem Grčke. Krivci za postavljanje otrovnih mamaca rijetko su ulovljeni na djelu, a tijela žrtava trovanja obično, rano ujutro, pokupe smetlari. Otrovi koji se koriste mogu biti bilo što, od strihinina i otrova za štakore do poljoprivrednih pesticida i herbicida; čak i smrvljeno staklo. A sve to kako bi se ulice grčkih gradova ‘ušminkale’ pred nadolazeće Olimpijske igre. Stoga se postavlja opravdano pitanje, koja je prava cijena Olimpijade 2004? Hoće li i životi ubijenih i otrovanih životinja također biti ukalkulirani u proračun kojeg će Grčka vlada izdvojiti za Olimpijadu 2004?

Kako biste više saznali o nadolazećoj svjetskoj kampanji posjetite web stranicu www.canadianvoiceforanimals.org/WAG_NewYork.html.

Nakon ove američko-grčke suradnje kojoj se kao su-sponzor priključuju i Prijatelji životinja uz brojne druge udruge diljem svijeta, mi se selimo na Sjevernoamerički kontinent. Na vaše sveopće zadovoljstvo možemo vam reći da napokon možete odahnuti, jer nema više peticija! Bili bismo, doduše, sretni kad bismo isto mogli reći i da više nema patnje i problema za životinje, no i mi i vi znamo bolje. Situacija je daleko od idealne, o čemu nam govori i novo izvješće naše dopisnice iz New Yorka. Pa, pročitajmo što nam ovoga puta Susan ima za reći.


Stanje životinja u Sjedinjenim Državama – II dio

U SAD-u se od 27.06.-02.08.2003. u Washingtonu, D.C. održavala godišnja Nacionalna Konferencija o pravima životinja, a u Los Angelesu, od 02.-06.08.2003., tako da su obje konferencije bile dostupne aktivistima s obje obale.

Sudjelovali su i bili dostupni glumica/vegan/aktivistica Alicia Silverstone, priznati autor Oslobođenja životinja Peter Singer, poznati politički ekspert Bil Maher i osnivači farma utočišta, najvećeg utočišta za životinje sa farmi u Americi, Lorri i Gene Bauston. Fokus je bio na strategiji za mnogo humanije tehnike na farmama.

S dobro poznatim udrugama kao što su In Defense of Animals (U obranu za životinje) i Farm Animal Reform Movement – F.A.R.M. (Pokret za reformu životinja na farmama) koje su gostovale događaju, možete i zamisliti da se razgovaralo o dobrobiti vegetarijanske/veganske prehrane te su se razmjenjivala znanja o tom načinu života. Usprkos tome, sveukupno je dogovoreno da je prvi korak eliminirati farme za proizvodnju životinja i raditi sa seljacima kako bi usvojili humanije tehnike dok se potrošače moli da kupuju meso koje nije uzgajano na farmama. Na čelu s korporativnim divovima franšize hrane kao što su McDonald’s i Wendy’s koji zahtijevaju mnogo humaniji tretman životinja s farmi, postignut je neki napredak, naročito u vezi sa pritiskom medija od strane PETA-e.

Konferencija je bila dobra da se sretnu srodne duše i raspravlja o dugoj bitci koja slijedi s ciljem da se ukine masovna proizvodnja životinja. Ali ono što ostaje i ono što će uvijek ostati jest: sve počinje od jednog – nas.


Kako razumijem zaštitu životinja?

Upravo tako, sve počinje od nas samih. Stoga smo ove godine pokrenuli zajednički projekt Kako razumijem zaštitu životinja? u suradnju s organizacijom Intimate With Nature Society (www.iwns.org) iz Sofije, Bugarska. O ovome projektu obavještavat ćemo vas više kroz naredne brojeve našeg e-newslettera, no za sada ćemo vam reći toliko da je riječ o natječaju u kojem će studenti i učenici iz Sofije i Zagreba pisati eseje na temu Kako razumijem zaštitu životinja? Svrha ovoga projekta je pokrenuti naše mlade mozgove da se više angažiraju oko pitanja i prava životinja, a projekt kojeg financira youthExchange.see (www.allavida.org) trajat će od 01. listopada do 01. prosinca 2003. nakon kojeg će najbolji uradci iz Zagreba i Sofije ući u najuži krug od kojih će najbolji biti i nagrađeni.


Izvanredne vijesti: Lovci ubijaju pse i u Varaždinu!

Evo i jedne izvanredne vijesti koju smo primili u zadnji čas, odnosno neposredno prije završavanja ovog broja AnimaLista. Nakon Karlovca slična priča dolazi nam i iz Varaždina. Vjerujemo da je svaki komentar suvišan.

Uz ogradu privatnog gospodarskog objekta u varaždinskom naselju Biškupec lovci su u srijedu 10. rujna na mjestu ubili kuju i teško ranili njezino štene koje je preminulo kasno navečer od unutarnjeg krvarenja izazvanog jednim od 10 metaka. Električar koji je radio na objektu Martine Juriše vidio je muškarce u vozilu lovačkog društva “Trčka” koji su pucali na pse. Kad ih je upitao što se to događa, muškarci su ga odgurnuli vozilom no zbog male brzine srećom nije ozlijeđen. Predsjednik županijskog Lovačkog saveza Stjepan Daraboš osudio je ovaj čin i najavio istragu. Doznajemo kako su lovci prije nekoliko tjedana pucali u psa Konjičkog kluba “Varaždin 95” i to stotinjak metara od djece koja su pasla konje u krugu kluba. Inače, površina Varaždinske županije je 126.000 ha, a čak 77.000 nalazi se pod lovištima kojima upravlja 35 lovačkih društava.


Od svega pomalo…

I konačno smo došli do vama najdraže rubrike, jer je ona najdinamičnija, najkraća a samim time vam je već svima jasno da je blizu i kraj našeg ‘pametovanja’! Dakle, idemo brzinom Pony Expressa (ili City Expressa, ako vam je tako draže!).

🙂 Uz Forum, Chat i news grupu hr.alt.vegetarijanstvo radost nam je objaviti da sada možete raspravljati i na novo otvorenoj news grupi hr.alt.prijatelji-zivotinja na kojoj su rasprave vezane za zaštitu i prava životinja.

🙂 Uz par novih tekstova na hrvatskom i engleskom webu, sada imamo redovito i najsvježije novosti iz Animal News Centera (www.anc.org)!

🙂 A u našem Internet oglasniku i dalje strpljivo čekaju psi i mačke na nekoga tko bi im pružio dom, pa zajedno sa Zagrebačkim društvom za zaštitu životinja i ovoga puta apeliramo na vas da ga posjetite i udomite nekog od beskućnika koji se tamo nalazi.

🙂 Dolazi deseti mjesec, a brijemo da već i sami znadete da je on natrpan datumima. Stoga vas pozivamo da se i ove godine uključite i obilježite barem neke od njih. Evo nekoliko naših prijedloga:

01.10. – Svjetski dan vegetarijanstva
02.10. – Dan farmskih životinja
03.10. – Međunarodni dan protiv laboratorijskog testiranja na životinjama
04.10. – Svjetski dan borbe protiv okrutnosti nad životinjama
16.10. – Dan borbe protiv McDonaldsa i Američki nacionalni dan mačaka lutalica

Uključite se prema željama, mogućnostima i afinitetima, samoinicijativno ili nam se pridružite ispred ili na našim štandovima.

🙂 Nismo zaboravili niti na naše majice. Već su gotove, a uskoro ćete ih imati prilike vidjeti našim štandovima, a kasnije i na webu. Što ćete, kad ste ‘sam svoj majstor’ sve ide malo sporije i pedantnije. Ako ništa drugo, moći ćete se pohvaliti da ćete imati unikatne majice! Dakle, molimo još za samo malo strpljenja…

🙂 U Varaždin stiže cirkus, no ne brinite, Prijatelji životinja iz Varaždina dočekat će ga spremni kako bi Varaždince upozorili na patnje životinja u industriji zabave.

🙂 I da ne kažete da nismo mislili na vas, na kraju ovog broja AnimaLista poklanjamo vam jedan recept. Veganski naravno, jer ima li boljeg načina da kao uvod u vegetarijanske/veganske mjesece svojim prijateljima i rodbinima ponudite jedan veganski specijalitet?!

Sarma od bukovača
(za 4 do 6 osoba)

Sastojci: 40 dkg bukovača, 1 glavica kiselog kupusa srednje veličine, 1 luk, 2 režnja češnjaka, 4 jušne žlice ulja, 15 dkg riže, 1 žlica brašna, 1 žlica mrvica, crvena paprika, peršin, sol i papar
Priprema: Na 2 žlice zagrijanog ulja propržite sitno kosani luk i češnjak, dodajte narezane bukovače, te miješajući pirjajte nekoliko minuta. Posolite i popaprite, te ostavite da se ohladi. Tada umiješajte rižu, mrvice i kosani peršin. Smjesom punite listove kiselog kupusa, savijte ih i slažite u posudu u kojoj ste napravili laganu zapršku od ulja, brašna i mljevene paprike. Zalijte s malo vode, prema potrebi još posolite i poklopljeno kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Poslužite vruće uz pire krumpir.

I bez Golog kuhara, želimo vam dobar tek!


Do slijedećeg javljanja, primite ogromne @nimalističke pozdrave od vaše vjerne ekipe.

p.s. Ovi retci posvećeni su onima koji su nam svojom ljubaznošću (čitaj financijskom potporom ili volonterizmom) omogućili da i dalje postojimo. Ovom prigodom, svima vama željeli bismo od srca zahvaliti.

p.p.s. Ovi retci posvećeni su onima koji će nam tek pružiti potporu te ovom prigodom bismo svima vama željeli unaprijed zahvaliti!

4 the animals i mirnu savjest, vaši Prijatelji životinja