AnimaList br. 1

Pred vama se nalazi prvi broj elektronskog newslettera udruge Prijatelji životinja pod nazivom AnimaList. Zašto AnimaList? Zato jer već postoje Večernji, Jutarnji i Novi list, a mi smo htjeli neki svoj ‘list’ pa što je onda bolje od AnimaLista?


Cirkus NIJE zabavan životinjama !

Trenutno se u Splitu nalazi cirkus Embell Riva, a kao što znate, za uvježbavanje ‘zabavnih’ cirkuških trikova sa životinjama potrebne su palice, struja, bičevi i puno boli. Za prijevoz životinja koriste se mali kamioni, a putuje se dugo, jako dugo. Putuje se po velikim vrućinama i hladnoćama, a životinje to “trpe” uz dodatnu palicu dresure. Zato od svih hrvatskih gradova tražimo zabranu nastupa cirkusa sa životinjskim točkama, a od građana tražimo da bojkotiraju takve predstave.

Za sada protesti Prijatelja životinja idu skupa s cirkusom, iz grada u grad. Sljedeći je na redu Zadar, ali naši su spremni i u Šibeniku, Dubrovniku pa i dalje u Rijeci, Puli, a i ostatku Hrvatske. Uz prosvjede se prikazuje i film o životu životinja u cirkusu za vrijeme kojeg su u Zagrebu na presici novinari izletali iz prostorije, kada su vidjeli što se životinjama radi u svrhu “zabave”. Možda bi svi posjetitelji izletali iz cirkusa kada bi znali ono što mi znamo – cirkus nije zabavan životinjama!


Za spaljivanje mačaka – packe po ruci?!

Zgroženi nedavnim događajima na otoku Krku gdje su sedamnaestogodišnji srednjoškolci spaljivali žive mačiće, a njihovu majku vukli automobilom po cesti Prijatelji životinja zatražili su od Ministarstva pravosuđa strogu kaznu za počinitelje, a od najviših državnih institucija zatražili smo promjenu Zakona o dobrobiti životinja prema prijedlogu dopuna i promjena koji smo sastavljali proteklih godinu dana.

Zakon je katastrofalan, pun rupa i nelogičnosti, te ga se mora promijeniti. U isto vrijeme dok Europska Unija zabranjuju testove na životinjama, uzgoj krznaša, lov i druge okrutnosti na životinjama, naš Zakon izgleda kao priručnik za mučenje životinja. Vrijeme je da i naša zemlja napravi korak prema etičnijem postupanju sa životinjama, kad se već toliko priča o našoj bliskosti s Europom. (više na prijatelji-zivotinja.hr u rubrici Kampanje)


Dan bez mesa – Meatout Day 2003.

U Hrvatskoj smo po drugi put obilježili Dan bez mesa, dan kada potrošači, ekolozi i aktivisti za životinjska prava upozoravaju javnost na opasnosti prehrane mesom. Mnogo je razloga za vegetarijanstvo, od osnovnih, odnosno ubijanja i mučenja životinja, uništavanja vlastitog zdravlja do zagađenja i potrošnje voda, zemlje, zraka, siječe prašuma, potrošnje i neravnopravne distribucije hrane te visokih cijena za prilično monotonu prehranu leševima. Ovaj dan iskoristili smo kako bismo podsjetili hrvatsku javnost da postoji i etična, ekološka i zdrava prehrana te smo u tu svrhu organizirali razne degustacije te smo dijelili paketiće sa sojinom hranom i receptima.

Akcije su bile organizirane u deset gradova u kojima postoje podružnice Udruge, gdje su redom bile odlično medijski popraćene te jednako dobro prihvaćene od prolaznika. Bila je to prva simultana akcija u skoro svim podružnicama Udruge te smo nakon odličnog uspjeha odlučili vrlo brzo organizirati nove.


Prijateli živali Slovenija

Na Svjetski dan voda, 22.ožujak kada Udruga upozorava na strahovite štete koje mesna industrija čini vodama planeta, kao i na ogromnu potrošnju vode za proizvodnju mesa izaslanstvo PŽ-a je gostovalo u susjednoj Sloveniji. Nakon projekcije filma i predstavljanja udruge u graničnom mjestu Metlika, gdje su gostovale i predstavnice iz Ljubljane, uz degustaciju fenomenalnih veganskih jela koje su nam domaćice pripremile pokrenuti su Prijatelji životinja Slovenije, odnosno Prijateli živali. Uz potpunu potporu ostatka udruge i naše “mašinerije” nadamo se širenju i aktivnostima u cijeloj Sloveniji.

Iako smo puno prije Slovenije dogovarali pokretanje Prijatelja životinja u BiH te Srbiji, zbog aktualne situacije u Srbiji to je prolongirano do “normalnijih” vremena, dok se nadamo uskorom osnivanju PŽ-a BiH. Tako se osim u cijeloj Hrvatskoj, PŽ širi i na susjedne države te tako postaje međunarodna organizacija s jednim ciljem – borbom za životinje, jer životinje ne poznaju granice, životinje ne poznaju nacije, a bol ih jednako boli u svim zemljama i svim gradovima.


Sisak i Varaždin dodani popisu podružnica, deset gradova čeka!

Prije naše invazije na Sloveniju, osnovane su podružnice u Sisku i Varaždinu. Iako vrlo mlade, podružnice su se veoma aktivno uključile u Dan bez mesa, a krenule su i s uličnim štandovima i drugim aktivnostima. Bili smo više nego zadovoljni pokretanjem aktivnosti u tim gradovima jer Nerina je pokazala da Sisak može napraviti mnogo, a u Varaždinu je Siniša vratio nadu muškom dijelu članstva poboljšavši omjer muško-ženskih predsjedničkih snaga. Tako sada već dvije podružnice vode članovi, a čak 9 članice.

Ali tko zna kako će izgledati krajnji omjer, jer više od deset gradova trenutno čeka na osnivanje podružnica. Iz svih dijelova zemlje, od krajnjeg sjevera do krajnjeg juga javljaju se članovi iz svih gradova i pokreću rad Udruge.

Podružnice nas inače svakodnevno oduševljavaju svojim radom, od izdavanja letaka i drugih materijala, do radio emisija i brojnim akcijama. Puno se radi, ali kvalitetno i sa smislom. Pridružite im se, budite dio promjena, a ne prepreka !


Prvo službeno vozilo Prijatelja životinja!

Od Ministarstva financija PŽ je dobio zaista vrijednu donaciju, osobno vozilo Renault 4. Vozilo je bilo na popisu vozila za rashod te smo umjesto HAK-a vozilo preuzeli mi. Ali kako je riječ o automobilu iz 1991.godine, redovno održavanom te vrlo kvalitetnom, zapravo smo dobili prilično dobar auto. Za sada još čekamo ishod pregovora u vezi sponzorstva za osiguranje i registraciju kako bismo auto izvezli na ulicu. Vozilo 001 je tu, ako izuzmeno kolica iz supermarketa koje nam je do sada služilo kao teretno vozilo za prijevoz robe od ureda do štanda te nekoliko bicikala i rola.


Nagrade, kviz, zanimljivosti, forum, vijesti…

Posljednjih tjedana bilo je vruće na našem forumu. Razvile su se diskusije, inicijative, priče i sve je više gostiju. No i dalje je naš forum utočište za one koji ne vole uvrede, svađe, prijetnje i provokacije. Dobrodošli ste i vi.

Na prijatelji-zivotinja.hr je i dalje naša nagradna igra koja čeka da je zaigrate te poberete nagrade.
A novost na webu je kviz Volite li životinje? Zaigrajte ga, provjerite koliko zaista volite životinje, ili pak koliko ih NE volite. Ovih dana očekujemo još neke promjene, nadamo se zanimljivostima iz životinjsko-ljudskog svijeta, a stranicu objavljujemo i na njemačkom jeziku te ne bi bilo loše da ponovno pozovemo naše poliglote da pomognu u stvaranju PŽ-ovog weba za njemačko govorno područje.

S Hinom smo zgotovili dogovore te na našim stranicama možete svakodnevno pratiti najnovije vijesti iz cijelog svijeta. Iz prve ruke prenosimo vijesti Hine, PETA-e te drugih agencija i organizacija iz cijelog svijeta.

Za kraj, pridružite se PETA-i u novoj kampanji spašavanja pasa iz laboratorija !

Nakon devetomjesečne istrage o testiranju na životinjama u američkoj tvrtki Iams Company, inače dijelu kompanije Procter&Gamble, PETA je svijetu prikazala istinu kako je tome proizvođaču hrane za životinje malo stalo do pasa i mačaka.

Za više informacija posjetite PETA.org na čijoj stranici možete vidjeti o njihovim nastojanjima da oslobode 19 pasa na kojima se trenutno vrše nutricionistička istraživanja u tvrtki Iams Co., te da ih udome u dobre ruke.

U međuvremenu možete poslati mail sljedećeg sadržaja na ovu adresu:

Jeffrey P. Ansell, President
Iams Company
7250 Poe Ave.
Dayton, OH 45414-5801
Jeff.Ansell@iams.com

Dear Mr. Ansell,

I won’t be buying P&G or Iams (Eukanuba) for my animal companions until you stop using contract laboratories for nutritional experiments. Please, let the 19 “Met” dogs out of your laboratory and turn them over to PETA so they can be adopted to good homes.

I sincerely hope that you will find enough decency in your heart to free this dogs, and find alternatives for your experiments. Until then, I will boycott your products and urge others to do the same.

Yours truly,

Naravno, nemojte im napisati da Procter&Gamble-ove proizvode bojkotirate već odavno zbog njihovih gnusnih pokusa, nek se malo zamisle. Možda se spasi bar ovih 19 pasa.


I nakon svega malo humora sa stranica Udruge

Doktore, pas me ugrizao za uho!
– Jeste li ga dezinficirali?
– Nisam. Odmah je pobjegao.


Nadamo se da vam se prvi broj našeg njuzića sviđa i da se nećete ustručavati sudjelovati raznim doprinosima, od tekstova, prijedloga, akcija, rada pa i samih reakcija.

Čitajte nas i dalje, a do tada primite naše srdačne @nimalističke pozdrave!