Animalist br. 250

Trajna zabrana držanja druge životinje čovjeku čiji je pas usmrtio staricu

Nakon nedavne tragedije u Zadru, kada je staricu nasmrt izgrizao američki staford, uputili smo dopis DIRH-u i zatražili da se skrbniku odredi da plati sve troškove zbrinjavanja psa u skloništu te da mu se izrekne zaštitna mjeru trajne zabrane držanja i nabavljanja druge životinje. Podsjetili smo da se problem može riješiti samo hitnim donošenjem novog Pravilnika o opasnim psima kojim bi se uvele preventivne mjere kastracije i socijalizacije.


Svjetski dan kastracije pasa i mačaka

Povodom Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka pisali smo jedinicama lokalne samouprave i ukazali im na važnost provođenja programa kastracije slobodnoživućih mačaka i financiranja troškova kastracije skrbničkih pasa i mačaka. Pozvali smo ih da obilježe taj dan promocijom na društvenim mrežama, edukacijom putem plakata, distribucijom letaka o zakonskim obavezama skrbnika kao i financiranjem kastracija.



Horor na plaćenom smještaju

Javili smo o scenama kao iz horor-filma koje se događaju na privatnom smještaju kod jedne tzv. čuvalice pasa u Osijeku. Nema registriranu djelatnost hotela za životinje ni sklonište, a čuvanje psa naplaćuje udrugama 50 eura i dodatno za hranu te vlasničkim psima 85 eura i hranu. Upozorili smo da svi koji rade sa životinjama trebaju raditi uz registraciju i potpuno u skladu sa svim zakonskim odredbama i važećim pravilnicima.



Napuštanje životinja kao kazneno djelo

Saborski zastupnici izglasali su uvođenje napuštanja životinja kao kaznenog djela, za što smo se mi zalagali od 2021. godine. Povećane su kazne te se uvodi nova korisna sigurnosna mjera – mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina.




14 milijuna eura godišnje na prodaji pasa

Ukazali smo na nevjerojatno apsurdnu situaciju kada se kažnjavaju oni koji prodaju kolač za nekoliko eura, ali ne i oni koji uzgajaju i prodaju živa bića za tisuće eura. Oglasnici su prepuni uzgajivača koji nemaju registriranu gospodarsku djelatnost, životinje drže u katastrofalnim uvjetima, ne podliježu kontroli uvjeta držanja, a pritom ostvaruju golemu nelegalnu i neoporezivu dobit uzgojem i prodajom životinja. Povodom toga smo se obratili i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.


Vege obroci u menzama

Bili smo na sastanku s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja vezano za uvođenje veganskih obroka u menze gdje su saslušali naše zahtjeve te nam obećali sastanak u Povjerenstvu za izradu novog pravilnika o studentskoj prehrani. Imali smo i sastanak s tajnikom Hrvatskog studentskog zbora te nam omogućio da putem njih predlažemo naše prijedloge veganskih obroka u povjerenstvu. Također iščekujemo sastanak sa zajednicom studentskih centara, s kojima ćemo konkretnije razgovarati o preinaci Pravilnika na način da uključuje više isključivo biljnih obroka.


Svjetski dan bez mesa

20. ožujka obilježili smo Svjetski dan bez mesa na Trgu bana J. Jelačića uz ukusni veganski čobanac s biljnim mesom. Pozvali smo sve da nam se pridruže kako bi degustirali čobanac i sličnu vegansku hranu i to u društvu vege-blogerice Martine Đođo. Ovdje pogledajte kako nam je bilo.




Blic vijesti

  • Zamolili smo Ministarstvo poljoprivrede da podrže Pozitivnu listu EU-a.
  • Poslali smo dopis Ministarstvu poljoprivrede da osigura dostatna financijska sredstva i putem natječaja omogući lokalnim zajednicama financiranje kastracija skrbničkih pasa i mačaka, preko ugovorenih veterinarskih organizacija.
  • Dali smo intervju za portal Akademija Art.
  • Pisali smo Ministarstvu poljoprivrede vezano za problematiku zanemarenih ili privremeno oduzetih domaćih životinja i njihovog privremenog zbrinjavanja kao i za korekciju postojećeg Jedinstvenog informacijskog centra za napuštene i izgubljene kućne ljubimce.
  • U sklopu Erasmus+ projekta “Youth for Volunteering” kod nas gostovali učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš i njihovi gosti iz Rumunjske, Sjeverne Makedonije te Srbije. Predstavili smo im našu udrugu i ispričali sve o aktualnim projektima i kampanjama te predstavili razne načine na koje volonterski rad omogućavaju njihovu izvedbu.
  • Pisali smo Vladi da Povjerenstvo za novi Zakon o zaštiti životinja nije počelo s radom niti su, zbog nedostatka ljudi, u planu u ovoj godini zbog čega je nužno povećanje broja zaposlenih na području zaštite životinja odnosno osnivanje Sektora za zaštitu životinja.
  • Uputili smo dopis DIRH-u u kojem smo zamolili veterinarsku inspekciju da navede konkretne korake u nadzoru provedbe mikročipiranja svih pasa koju su sve lokalne zajednice obilaskom kućanstva treble obaviti još 2018 godine.
  • Pozvali smo sve još jednom na 4. Marš za životinje.
  • Pojasnili smo zašto se protivimo i što ima loše u izložbama pasa i mačaka.
  • Ne zaboravite staviti u kalendare datum za VegeSajam, 8. lipnja!
  • Objasnili smo da više od 80% kunića koje ljudi kupe u vrijeme Uskrsa ne doživi ni godinu dana, jer ljudima nakon par mjeseci dosade i onda ih jednostavno napuste.

Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.