AnimaList 2017

AnimaList newsletter special 2017

Pregled aktivnosti u 2017.

U posebnom izdanju AnimaLista predstavljamo godišnji pregled naših aktivnosti i postignuća u 2017. godini.


Zabrana uzgoja životinja radi krzna

Zabranjen uzgoj zivotinja radi krzna
1. siječnja 2017. u Hrvatskoj je stupila na snagu zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, donesena Zakonom o zaštiti životinja 2006. godine. Zabrana je rezultat dugotrajne borbe naše i drugih udruga, građana i građanki i institucija tijekom predugog 10-godišnjeg prijelaznog razdoblja. Ministru Tolušiću odnijeli smo tortu u znak zahvale, a pismo zahvale uputila mu je i Sharon Osbourne.

X


Kampanja #StopTheTrucks

Cow in transport
Istraga organizacija Animals International i TSB|AWF razotkrila je šokantnu istinu o groznim uvjetima i okrutnostima koje trpe životinje iz Europske unije u izvozu. Organizacije su u okviru kampanje #StopTheTrucks udružile snage s našom udrugom i ostalim članicama organizacije Eurogroup for Animals kako bi Europskoj komisiji predale zahtjev za zabranu prijevoza živih životinja. Diljem Europe skupljeno je više od milijun potpisa za ukidanje transporta životinja za klanje. U suradnji s organizacijom Animals International, ponudili smo konkretno i učinkovito rješenje za prestanak mučenja životinja u transportu. Saznajte kako na WhyVeg.com/hr.


Svjetski dan bez mesa

Veganska pizza
Povodom Svjetskog dana bez mesa, koji se diljem svijeta obilježava na prvi dan proljeća, ostvarili smo suradnju s picerijama i potaknuli ih da u svoju ponudu uvrste vegansku pizzu. Organizirana je i akcija na zagrebačkome Trgu bana Jelačića gdje su ukusne i zdravije pizze, bez životinjskih sastojaka, privukle brojne sladokusce, a dostupne su u picerijama u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

x


Spašeno 45 činčila!

Spasena cincila
U brižno provedenoj akciji, u suradnji s Udrugom Mrkvica, spasili smo 45 činčila! Nakon što je 1. siječnja u Hrvatskoj zabranjen uzgoja životinja radi krzna, neki bivši uzgajivači odazvali su se našem apelu i ustupili ih na udomljavanje. Nekada osuđene na smrt radi krzna, spašene činčile provest će ostatak života u domovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i drugim gradovima. Pogledajte fotografije i pročitajte priče iz domova diljem Hrvatske, koji su pod svoju skrb prihvatili činčile spašene iz uzgoja za proizvodnju krzna.


VegeSajam kao pozdrav ljetu

VegeSajam
Kao najavu rujanskog ZeGeVege festivala, održali smo 6. VegeSajam s 15-ak izlagača veganskih prehrambenih proizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama. Potporu VegeSajmu dao je i redatelj Igor Barberić.

x
x
x


Tvoj izbor, tvoja odgovornost

Zvoncica Vuckovic s psima
U suradnji s manekenkom Zvončicom Vucković, u sklopu kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” upozorili smo na obavezno mikročipiranja pasa i kaznu do 6000 kuna za nepoštovanje zakonske odredbe. Zvončici su se na plakatima pridružili psi Abbo i Lady Di iz azila u Dumovcu. Svim lokalnim zajednicama poslali smo dopis u kojemu im nudimo letak o zakonskim obvezama skrbnika kako bi ih podijelili po kućanstvima na svojemu području.

x


Zakon o eksplozivnim tvarima

preplaseni pas
Nakon dugogodišnje kampanje protiv blagdanskih petardi, postigli smo male pomake! Novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja zabranjuje nabavu i uporabu petardi i redenika iz kategorije F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe. Pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1 i P1 nije dopušteno koristiti u zatvorenim prostorima i gdje se okuplja veći broj građana, a propisana je i starosna dob iznad 18 godina za kupnju i uporabu pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3. Unatoč ovim promjenama, smatramo to tek prvim korakom te ćemo se i dalje zalagati za potpunu zabranu nabave i uporabe pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 tijekom cijele godine.


Jubilarni 10. ZeGeVege festival!

ZeGeVege2017
8. i 9. rujna 2017. održali smo jubilarni 10. ZeGeVege festival! Brojni posjetitelji uživali su u lijepom vremenu, ugodnom i pozitivnom ozračju, degustiranju veganskih prehrambenih proizvoda i na licu mjesta spravljenih obroka. Poslušali su i dvadesetak predavanja i radionica kuhanja te uživali u zabavnom programu plesnih skupina iz Hrvatske i inozemstva. Pogledajte fotogalerije: Facebook, Prijatelji životinja, zegevege.com i videouradak Marina Rendića.

x


Novi Zakon o zaštiti životinja!

Novi Zakon o zastiti zivotinja
Nakon našeg 15-godišnjeg truda i velikog angažmana udruga za zaštitu životinja i građana, na Međunarodni dan zaštite životinja Hrvatski sabor izglasao je novi, bolji i napredniji Zakon o zaštiti životinja! Cijelo izglasavanje popratili smo i dočekali ispred Sabora prigodnim transparentima. 26. listopada 2017. novi Zakon o zaštiti životinja stupio je i na snagu donijevši mnoge pozitivne novosti, ali propisavši i rokove za pojedine odredbe, kao i veće kazne za neodgovorne građane i odgovorne osobe, gradove i županije. Kako teče provedba Zakona, s kime smo sve održali sastanke i neke od naših aktivnosti vezano za Zakon možete pratiti ovdje, a sve o Zakonu pronađite na www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017.


Svjetski dan životinja s farma

Svjetski dan zivotinja s farma
Povodom Svjetskog dana životinja s farma održali smo 2. listopada performans u kojemu je 20 aktivista ležalo prikazujući „nevidljive” životinje. Na sebi su imali fotografije životinja iz uzgoja pokazujući prolaznicima na koji način meso, mlijeko i jaja dolaze na naše stolove te zašto su klaonice i farme skrivene od pogleda ljudi. Pogledajte dojmljive fotografije ovdje.

x


Vege piknik na Bundeku

Vege piknik
U suradnji s Gradom Zagrebom, i ove godine obilježili smo na zagrebačkom Bundeku Međunarodni dan zaštite životinja uspješnim Vege piknikom uz kojega su svi uživali u veganskoj hrani i informirali se kako mogu pomoći životinjama.

x
x
x


Marš za životinje!

Mars za zivotinje
Povodom Međunarodnog dana prava životinja, gotovo 400 dvonožnih i četveronožnih sudionika glasno je promarširalo 9. prosinca 2017. središtem hladnog i kišovitog Zagreba! Svojim dolaskom Marš su podržali Dunja Vejzović, Ibrica Jusić i Igor Barberić, a brojni ostali poznati poslali su poruke podrške, kao i 17 udruga iz Hrvatske te 12 udruga i političkih stranaka iz svijeta. Pogledajte fotogalerije i videozapise s Marša i doživite djelić odlične atmosfere.

x


Uz navedene aktivnosti, prisjetimo se još nekoliko događaja, postignuća i inicijativa koji su nam bili važni, oko kojih smo se angažirali, a neki od njih i dalje su aktualni:

– Povodom Međunarodnog dana kastracije uličnih mačaka, dogovorili smo da će veterinarske ambulante koje su se odazvale našem pozivu kastrirati o svojemu trošku po dvije mace s ulice. Tijekom cijele godine, u suradnji s veterinarima, nudimo mogućnost kastracije pasa i mačaka po povoljnijim cijenama ili besplatno.

– Svim lokalnim zajednicama poslali smo dopis o zakonskoj mogućnosti propisivanja trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja i rješavanja problema napuštenih pasa u njihovoj zajednici.

– U organizaciji Mreže za zaštitu životinja, u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu održali smo prvi sastanak skloništa, gdje se raspravljalo o raznim temama vezanima za skloništa, programe udomljavanja i izradu Pravilnika o skloništima. Sastanku su prisustvovali predstavnici više od 20 skloništa.

– Ministarstvu zaštite okoliša i energetike uputili smo zamolbu za brisanje dijela nacrta Uredbe o komunalnom otpadu u kojemu se predlaže plaćanje komunalnih naknada za kućne ljubimce. Nakon našeg službenog dopisa i mnogo komentara građana na javnoj raspravi o nacrtu Uredbe o komunalnom otpadu, Ministarstvo je odlučilo izbaciti dio s uračunavanjem kućnih ljubimaca u cijenu odvoza otpada.

– Zbog zabrinutosti za dobrobit konja, koja je i dalje ugrožena natjecanjima popularno zvanima „štraparijade” ili „šlajs” koja se održavaju u nekim dijelovima Hrvatske, uz podršku veterinarske struke i javnosti, ustrajemo u zalaganju za njihovu potpunu i izričitu zakonsku zabranu.


Hvala svima na potpori, praćenju i sudjelovanju u našim aktivnostima. Budite uz nas i ove godine, podržite nas članstvom, donacijom ili kako želite i možete, kako bismo zajedno ostvarili mnoge nove uspjehe.

Vaši,
Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTubeu.