AnimaList br. 15

Protekli mjesec, ispunjen burnim aktivnostima Udruge, najbolje karakteriziraju riječi Mahatme Gandhija: ‘Prvo vas ignoriraju, zatim vam se smiju, nakon toga vas napadaju i tada pobjeđujete.’


Iams i dalje testira na psima?!

06. studenoga 2004. za vrijeme ‘špice’ u Gajevoj ulici u Zagrebu održao se drugu godinu za redom prosvjed protiv Iamsa, proizvođača Iams i Eukanuba hrane za pse i mačke, u vlasništvu kompanije Procter & Gamble, koja svoje proizvode testira na životinjama. Živopisnoj kampanji pridonijeli su brojni aktivisti oboružani transparentima, kao i sedmero veselih i glasnih pasa koji su, noseći oko vrata www.IamsCruelty.com rupce, prošetali Trgom bana Jelačića i Gajevom ulicom, privlačeći pozornost na odvratna Iamsova testiranja koja rezultiraju bijednim životom pasa i mačaka i njihovom strašnom smrću, u što se svatko može uvjeriti i preko video snimke na spomenutoj web stranici.

Za razliku od naših četveronožnih prijatelja, psi u Iamsovim laboratorijima provode svoje jadne živote zatvoreni u hladne kaveze, bez ikakvog života, podvrgnuti prisilnom gutanju hrane i ulja kroz cjevčicu koja im je umetnuta u grlo. Dok svaki odgovorni vlasnik s radošću vodi psa o kojem skrbi u šetnje, psi u Iamsovim laboratorijima nemaju priliku za socijalizaciju, a njihove se šetnje svode na neprekidnu vrtnju po kavezu. Njihov očajnički lavež Iamsovi stručnjaci rješavaju kirurškim odstranjenjem glasnica, a bolesti poput infekcija uha ili ozlijeđenih šapa ne liječe se, jer pse ionako nakon iskorištavanja u pokusima ubijaju. Ovu kampanju Prijatelji životinja organizirali su u suradnji s PETA-om UK kako bi zaustavili Iamsove pokuse na životinjama. Nakon prošlogodišnje kampanje protiv Iamsa i unatoč obećanjima da će obustaviti pokuse na životinjama, Iams i dalje nastavlja sa svojom okrutnom praksom. Stoga koristimo i ovu priliku da pozovemo na bojkot Iamsa i Eukanube u znak suosjećanja s nesretnim psima i mačkama, od kojih bi svaki mogao biti i član naše obitelji.


Vlatka Pokos je sramota Hrvatske!

Za vrijeme kampanje protiv Iamsovih pokusa na životinjama, Prijatelji životinja najavili su i sljedeću kampanju pod nazivom “Vlatka Pokos je sramota Hrvatske!”. Koja se održala točno tjedan dana kasnije, u subotu 13. studenoga, na Trgu Petra Preradovića ispred zgrade u kojoj stanuje pjevačica i voditeljica Vlatka Pokos. Pedesetak aktivista okupilo se po lošem vremenu i upornoj kiši najprije ispod nadstrešnice, a zatim obilazeći po kiši trg kako bi prosvjedovalo protiv promoviranja nošenja životinjskoga krzna od strane Vlatke Pokos. Uzvikujući preko megafona i noseći transparente s natpisima ‘Osmijeh na licu, krv u ormaru’, ‘Krzno pripada životinjama’, ‘Preko životinjskih leševa do statusa’ te izjava same Vlatke Pokos: ‘APSOLUTNO sam protiv ubijanja divljih životinja, pogotovo onih koje izumiru’, ‘Kad se radi o nečem tako APSTRAKTNOM, kao što je za mene proces stvaranja bunde, onda čovjek NE RAZMIŠLJA o tome.’, ‘Ja STRAHOVITO volim životinje.’ i ‘Nećete me pitati od čega je?’, aktivisti su skrenuli veliku pozornost građana i medija na izrazitu okrutnost i nepotrebnost lova, uzgoja i ubijanja životinja zbog njihova krzna te na sramotu njegova nošenja i promoviranja.

Osim Zelene akcije i Udruge za zaštitu divljih životinja, kampanju su podržali i brojni građani, osuđujući tako ubijanje životinja zbog krzna, kao i ubijanje ugroženih životinja (u ovom slučaju zaštićene ptice marabu i leoparda, odnosno, risa) te promoviranje odijevanja, kojeg su sastavni dio patnja i smrt životinja i ekološke štete.

Žao nam je da se Vlatka Pokos nije ugledala, primjerice, u Jasmina Stavrosa koji se nakon javne osude javno ispričao zbog nošenja krzna od vuka i čak novčano pomogao programe za zaštitu vukova u Hrvatskoj. Za razliku od njega, Vlatka Pokos nije pokazala nikakvog srama – štoviše, želi skrenuti pozornost sa svoje dvije bunde od ugroženih vrsta i svojeg napadnog promoviranja krzna, prikazati sebe kao žrtvu i čak prijeti tužbom Prijateljima životinja, državi i medijima. Javna osuda i pravo na prosvjedovanje protiv neetičnosti sastavni su dijelovi razvoja civilnoga društva i stoga u 21. stoljeću više ne možemo razmišljati o krznu kao o predmetu mode bez njegova povezivanja s našim postupanjem prema životinjama. Zato je važno javno osuditi one koji nošenjem krzna promoviraju i opravdavaju mučenje i ubijanje životinja zbog banalnog iskazivanja tzv. modnoga ukusa i ‘ljepote’. Svatko tko nosi krzno, nosi okrutnost i sramota je sam za sebe, no kada javna osoba promovira krzno i nosi krzno ugroženih životinja, što se u svijetu osuđuje, sramoti i društvo u cjelini.

Nadamo se kako Vlatka Pokos kao javna osoba više neće isticati životinjsko krzno, kao i da će se ubuduće, kada se govori o krznu, neizostavno pričati o životinjama kojima ono i pripada. Ovaj javni apel za zaštitu životinja ozbiljno je shvaćen te je pokazao kako prava životinja više nikako nisu marginalna stvar ni u Hrvatskoj.


Prosvjedi protiv Gärtnera se nastavljaju

Nakon Križevaca, Dugog Sela i Siska prosvjede protiv cirkusa sa životinjskim točkama nastavili smo u Velikoj Gorici i u Samoboru, u čemu nas nisu spriječili ni već uobičajene uvrede djelatnika cirkusa ni hladnoća. Kada nam je bilo najhladnije razmišljali smo o životinjama koje su bile u našoj blizini, nenaviknute na klimu ovoga podneblja. Od samog pogleda na deve koje su ležale na goloj hladnoj zemlji, bivola koji je, izluđen zatočeništvom i ‘cirkuskim’ životom, neprekidno ponavljao iste pokrete, bili smo još spremniji prosvjedovati za životinje. Zato nam se javite, jer ćemo biti spremni i kada cirkus stigne i u vaše mjesto. Kako su u Austriji cirkusi sa životinjskim točkama u potpunosti zabranjeni, Gärtner pokušava obmanuti hrvatske građane i podvaliti im skupu ulaznicu u zamjenu za mučenje životinja. Osim povezanosti s ubojstvom čovjeka, cirkus Gärtner povezan je i s aferom brijunskih slonova, kada je Anton Gärtner zbog mučenja i ozljeđivanja slona osuđen i kažnjen novčanom kaznom. Ne postoji cirkus u kojem životinje konstantno ne pate, no bojimo se da je sve još gore kada se radi o Gärtneru, koji sa sobom vodi 40 životinjskih vrsta. Upravo zato je važno da ne odustanemo od stalnog prosvjedovanja i educiranja javnosti, kako bismo zajedno postigli zakonsku zabranu cirkusa sa životinjskim točkama i u Hrvatskoj.


Sastanak Eurogroup-e u Bruxellesu

Prijatelji životinja drugu su godinu za redom sudjelovali kao gosti na godišnjem sastanku Europske grupe za dobrobit životinja, koja sljedeće godine obilježava 25.-tu godišnjicu postojanja. Sastanak, na kojem je prisustvovala naša aktivistica Nina Ćorić, održao se u Bruxellesu, 19. i 20. studenoga 2004. godine. Bilo je riječi o uvijek aktualnim problemima vivisekcije, farmskom uzgoju životinja, transportu životinja, brojlerima te o alternativama, promjenama u međunarodnom statutu i planovima za 2005. godinu, a vezano uz promjene u zakonodavstvu i probleme na području dobrobiti životinja. Novi Europski međunarodni statut koji je prihvaćen 18. lipnja 2004. godine, a stupit će na snagu 01. studenoga 2006.godine., sadrži članak o dobrobiti životinja, prema kojem su životinje prepoznate kao osjećajna bića (do nedavno su smatrane samo dobrima ili proizvodima). Također, jedan od članaka odnosi se na potpisivanje peticija, koje građanima omogućuje da vrše pritisak na vlasti u bilo kojoj zemlji Europske unije. Sa sakupljenih milijun potpisa građana iz svih zemalja članica, Europska komisija je dužna predložiti promjenu zakona.

Ono što valja izdvojiti iz fenomenalnih predavanja o alternativnim metodama je Sedmi amandman, kojim se odlučilo da se sva testiranja sastojaka i finalnih proizvoda (kozmetike i sredstava za čišćenje) na životinjama moraju što ranije privesti kraju (do 2009. godine) i zamijeniti humanim metodama testiranja. Što se tiče testiranja na životinjama u znanstvene svrhe, prognoze nisu baš obećavajuće. No, činjenica je da su prestanak testiranja na životinjama i nove in-vitro metode naša budućnost, za koju se moramo izboriti što prije.


Prema zabrani kolinja

Vijesti o pojavi trihineloze i ove godine najavili su sezonu krvavih dvorišta. Brutalno klanje preko milijun svinja godišnje u Hrvatskoj, zvano kolinje, bilo je tema foto galerije, postavljene na dvometarski pano ispred hotela Dubrovnik posljednje subote u studenome. Sablažnjeni prolaznici su na postavljenom informativnom štandu, osim izražajne foto galerije, mogli vidjeti i video zapis kolinja, koji čak ni one koji su se podsmjehivali nije ostavio ravnodušnima. Spomenuta foto galerija, kao i video zapis kolinja dostupni su na web stranici Udruge.

Kampanjom za zabranu kolinja osvrnuli smo se na problem klanja životinja u domaćinstvima, gdje se životinje ubijaju bez kontrole i na najbrutalniji način, a također često i bez najosnovnijih higijenskih uvjeta. Unatoč činjenici da humano klanje ne postoji, zalažemo se, što smo naveli i u prijedlogu Zakona o dobrobiti životinja, da se klanje životinja regulira zakonom kako bi se moglo kontrolirati i kako bi se patnje životinja barem donekle smanjile na način da se kolinje kao primitivan običaj krvavih dvorišta i trihineloze zakonom zabrani, kao što je već odavno zabranjen u Europskoj uniji.

Također želimo naglasiti kako se kolinja u Hrvatskoj obilježavaju uz zabavu i veselje te smatramo da mučenje i klanje osjećajnih bića ne bi trebalo biti povod za proslave, prejedanje i opijanje, već da bi hrvatski građani trebali težiti etičkom razvoju društva u cjelini.


Životinje na tržnici

Osim javnosti vidljivih akcija, Prijatelji životinja stalno rade i potiho za životinje. Još prije tri mjeseca aktivisti Udruge su obilaskom zagrebačke tržnice Trešnjevka uočili trgovce koji su prodavali životinje, još ih pritom držeći u neprimjerenim i nehigijenskim uvjetima. Egzotične ptice, ribice, zečevi, hrčci, miševi i druge životinje nalazili su se nagurani u uske kaveze i posude, izloženi izravnom suncu, a sićušan pas ležao je u krletki za ptice u vlastitom izmetu. Istoga dana prijavili smo trgovce veterinarskoj inspekciji, zatražili hitnu zabranu takvog trgovanja životinjama i poduzimanje odgovarajućih sankcija. Veterinarska inspekcija je izvršila nadzor i potvrdila naše navode, no također je utvrdila da navedena lokacija nije registrirana kao sajmište te da na toj lokaciji nije ni dozvoljeno prodavati životinje. Potom smo uputili prijave komunalnoj i tržnoj inspekciji, koje su reagirale sankcioniranjem prodavača novčanim kaznama i zabranom prodaje na tržnom prostoru.

Slijedi prijava i gospodarskoj inspekciji, kako bi se prodaja životinja na tržnici, koja je trajala više od desetljeća, potpuno zabranila. Zatražili smo i inspekcijski nadzor ostalih tržnica grada Zagreba i zabranu takvog oblika trgovine. Naime, trgovci ne mogu nikada zadovoljiti potrebe životinja, jer, vodeći se isključivo interesima profita, zanemaruju dobrobit životinja i izravno ugrožavaju njihovo zdravlje i živote.


Vijesti i najave

🙂 16. studenoga u klubu Mama Prijatelji životinja su održali predavanje o odijevanju životinjskim materijalima (krznu, koži, vuni, svili i paperju), tijekom kojeg je prikazan i video Stelle McCartney o patnjama životinja u krznenoj industriji.

🙂 Robert Franciszty još je jednim performansom, ‘O pravdi ili crno-bijeli svijet/lista’, izvedenim u Kazalištu u Močvari u Zagrebu 27. studenoga, u sklopu predstavljanja hrvatskoga prijevoda knjige ‘Performans: od futurizma do danas’ RoseLee Goldberg, tematizirao radikalni animalizam.

🙂 U nedjelju, 05. prosinca 2004., na sceni ansambla Lado, Trg maršala Tita 6a, u sklopu večeri WARP-a u organizaciji EkS-scene, održat će se izvedbe plesnih predstava Orangecut u 19:30 sati i Private in vitro u 21 sat. Prihod od ulaznica namijenjen je Prijateljima životinja, koji će donaciju upotrijebiti za kampanju protiv ubijanja životinja zbog njihova krzna. Vidimo se!

🙂 Prijatelji životinja gostovat će u srijedu, 08. prosinca 2004. na tribini u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 4, s početkom u 9:30 sati. Na tribini će ujedno biti predstavljena i knjiga Bernarda Jana Potraži me ispod duge.

🙂 Naša varaždinska podružnica i ovaj je mjesec nastavila s predavanjima po školama. U medicinskoj školi u Varaždinu održali su predavanje na temu ugroženosti i zaštite životinja, s radionicom i projekcijom filma ‘1994.’. Novoosnovana podružnica u Križevcima održala je pak svoj prvi informativni štand, na kojem su zainteresirani građani potpisivali peticiju za zabranu uzgoja životinja za krzno.

🙂 Pozivamo vas i na predavanje uz projekciju 08. prosinca. u 19 sati u klubu Mama, Preradovićeva 18, pod nazivom Klanje i ubijanje, blagdani i suosjećanje. Jesu li blagdani koji dolaze uistinu proslava života? Dovest ćemo u pitanje apsurdnost i licemjerje u svakodnevnoj pojavi da se priča jedno, a čini nešto posve suprotno te će se raspravljati i o evoluciji pojmova kao što su ‘suosjećanje’ i ‘poštivanje života’.

🙂 Također, pozivamo vas i da nam se u što većem broju pridružite u prosvjedu protiv zloglasnog cirkusa Gärtner, koji će se održati u četvrtak, 09. prosinca 2004. u 16:30 sati ispred samog cirkusa kod ŠRC Korana u Karlovcu.

🙂 Članstvo u Prijateljima životinja približava se brojki 1500. Ako još niste član Udruge, požurite se podržati članstvom naš rad za životinje, jer jubilarnog člana očekuje iznenađenje!

🙂 Od nedavno imamo i nove promo materijale kojima možete podržati djelovanje Udruge. Uz nove bedževe i naljepnice, svake subote na štandu Udruge ispred hotela Dubrovnik u Gajevoj ulici od 10 do 14 sati zainteresirani mogu vidjeti i penkale i šalice.

🙂 Edukacijski dječji centar Aris izdao je kalendar za 2005. godinu, koji se sastoji od 12 originalnih umjetničkih crteža pasa, inspirativnih izreka i ekološkog kalendara – svjetskih dana vezanih za životinje. Kalendar možete naručiti na http://free-zg.htnet.hr/ariland/ducan.htm, čime pomažete centru Aris i napuštenim životinjama udruge Lea.

🙂 Udruga Canadian Voice For Animals započela je kampanju za oslobađanje vučice Kei iz zoološkog vrta u Okinawi, a cilj kampanje je prekinuti njezino šesnaestogodišnje zatočeništvo preseljenjem u utočište za vukove u američkoj saveznoj državi Colorado.

Svoj doprinos njezinom oslobođanju možete dati potpisivanjem peticije na www.petitiononline.com/Earle2/petition.html.

Za kraj vas, kao i uvijek, pozivamo da mislite na sve životinje i neka vas suosjećanje vodi i kroz predstojeće blagdane. Nadamo se da će vam se svidjeti jednostavan recept za izvrsnu sarmu.


Sarma s grahom i lećom

Sastojci: glavica kiselog zelja, riža, grah, leća, sojine ljuspice, luk, češnjak i začini
Priprema: Sojine ljuspice prokuhamo u slanoj vodi i ocijedimo te ih popržimo na luku i češnjaku. Skuhamo grah i leću. Rižu i ostale sastojke pomiješamo, začinimo paprom, mljevenom paprikom te posolimo po želji. Pripremljenu smjesu umatamo u listove kiselog zelja i slažemo ih u lonac. Kad smo poslagali, zalijemo sve vodom začinjenu soja sosom, paprom, mljevenom paprikom i dodamo malo narezanog zelja. Kad je sarma kuhana možemo je poslužiti sa sojinim vrhnjem ili uz pire krumpir.


Do sljedećeg AnimaLista u novoj godini toplo vas pozdravljaju  vaši Prijatelji životinja