AnimaList br. 55

‘Postoji puno načina da svatko od nas pomogne životinjama. Nema isprike da se ne učini ništa za one koji sami sebi ne mogu pomoći.’ – Lea Dekleva


Vege kobasijada

Povodom Globalnog tjedna poduzetništva, 20. studenog održali smo vege kobasijadu u zagrebačkom City Center One na kojoj su bile predstavljene kobasice, salame i hrenovke od sastojaka isključivo biljnoga podrijetla hrvatskih proizvođača. Žiri je u kategoriji Najbolja kobasica odabrao proizvod Zrno krvavica, u kategoriji Najbolja salama proizvod Tofu salama natural, a u kategoriji Najbolja hrenovka proizvod Zrno hrenovka. Prema Izboru publike najbolji je bio Veggie kulen.


Posjet djece skloništu za napuštene životinje

U sklopu kampanje protiv napuštanja životinja organizirali smo posjete djece i mladih Skloništu za napuštene životinje grada Zagreba u Dumovcu. Ovim projektom želimo ukazati mladima na postojanje problema vezanih uz napuštanje životinja i na nužnost poboljšanja odnosa prema životinjama kako bismo uspješno gradili društvo bez nasilja i bili potaknuti na savjesniji način života. Projekt se još uvijek ostvaruje uz pomoć Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i Gradskog ureda za obrazovanje i šport.


Akcija protiv kolinja

Kako bismo prikazali mučni običaj kolinja, 27. studenog u Osijeku smo izveli performans tijekom kojeg je jedan od naših članova bio ‘zaklan i obješen naglavačke da iskrvari do smrti’. Ovim performansom željeli smo upozoriti na odredbu u Zakonu o zaštiti životinja koja zahtijeva obvezno omamljivanje svinja prije klanja i pozvati građane da ne sudjeluju u ubijanju živih bića već da razmisle o prelasku na etički i ekološki prihvatljiviji način prehrane koji je i znatno zdraviji izbor.


Prvi hrvatski band aid za životinje napokon u eteru!

U hotelu The Regent Esplanade Zagreb održana je 3. prosinca promocija pjesme prvog hrvatskog band aida za životinje pod nazivom ‘Nema isprike’. Za band aid ‘JA VOLIM ŽIVOTINJE’ svoje glasove za životinje dali su: Marko Tolja, Tina Vukov, Toni Cetinski, Jelena Radan, Oliver Dragojević, Ines Bojanić, Lea Dekleva, Lana Banely, Maja Vučić, Massimo Savić, Iva Bagić, Detour, Leona Paraminski, Popper, Klinci s Ribnjaka i Zagrebački mališani.

Putem SOS telefona 060 600 500 prikupljaju se donacije za izgradnju prvog utočišta za zlostavljane životinje u Hrvatskoj. Neke od životinja koje čekaju svoje utoćište možete vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr/data/file_4355.pps.

Skladbu ‘Nema isprike’ kantautorice Lee Dekleve možete poslušati na www.prijatelji-zivotinja.hr/data/nemaisprike.mp3, a audio jingle ovdje. Spot i video jingle Nema isprike nalaze se našem YouTube kanalu. Molimo vas da se pozivima na SOS telefon pridružite ovoj kampanji.


Životinje nisu artikli!

U srijedu 10. prosinca ispred Pet centra u Heizelovoj ulici u Zagrebu održali smo performans protiv trgovine životinjama u sklopu kampanje ‘Životinje nisu artikli’ kojom želimo ukazati na neetičnost i okrutnost trgovine životinjama. U sklopu kampanje na naš web portal stavljena je bijela i crna lista trgovina koje (ne) prodaju životinje. Pozivamo vas da ne kupujete životinje i da hranu i potrepštine za svoje životinje nabavljate samo u trgovinama koje ne prodaju životinje, odnosno bojkotirate one koje ih prodaju.


Razno

– Na temelju istrage koju je provela organizacija protiv vivisekcije BUAV o strašnoj patnji majmuna zarobljenih u Kambodži s ciljem nastanjivanja groznih industrijskih farmi koje opskrbljuju svjetsku industriju testiranja na životinjama, uputili smo prosvjednu notu vladi Kambodže, Europskoj komisiji i CITES-u.

– Popuste članovima daju BIO SHOP i Pet shop REA. Učlanite se, postanite Prijatelji životinja, podržite nas rad i ostvarite popuste.

– Pozivamo vas da posjetite naše informativne štandove na kojima će se potpisivati peticija za zabranu plastičnih vrećica, a koji će biti postavljeni 20., 22., 23. i 24.12. u Zagrebu, a i u drugim gradovima.

– Aktivisti Udruge pridružili su se kolegama iz Slovenije na performansima protiv krzna u Mariboru 15.11. i Ljubljani 29.11., te kolegama iz Austrije na velikom prosvjedu protiv krzna u Grazu 13.12., prilikom kojeg je jedna od trgovina odustala od prodaje krzna!

– Održali smo uspješno predavanje u Hotelijersko-turističkoj školi u Zagrebu zajedno s video projekcijom na temu zaštite i prava životinja. Ukoliko želite da se predavanje održi i u vašoj školi javite se kako bi se dogovorili oko termina i ostalih detalja.

– Od novosti na webu pogledajte članak Upala sinusa i kravlje mlijeko, dok u rubrici Literatura možete pronaći novu kuharicu Doručak, a također pogledajte novi film na Youtube kanalu Udruge, ‘Svinje i psi’.

– U web katalogu pronađite prigodne pakete koje smo posebno za vas pripremili za nadolazeće blagdane, kao i nove bedževe i majice. Donacijom putem web kataloga podupirete naš rad i promičete prava i zaštitu životinja.

– Već sada najavljujemo veliki prosvjed protiv ubijanja životinja za krzno koji je zakazan za 28. veljače 2009. s početkom okupljanja u 11 sati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. Ostale aktivnosti udruge možete pratiti u Kalendaru aktivnosti koji se redovito nadopunjuje.


Zahvaljujemo svima na potpori koju smo od vas primili tijekom 2008. godine te vas pozivamo da ostanete uz nas i tijekom naredne godine.

S najboljim željama,

Vaši Prijatelji životinja