AnimaList Br. 67

‘Da bi se proizveo foie gras, patke i guske prisilno se hrani tako da se metalne cijevi uguraju niz njihove vratove. Kukuruzna kaša pumpa se u njihove želuce, dva ili tri puta dnevno, svakoga dana i tako tjednima…’ – Tamara Ecclestone


Kolinje – običaj krvavih dvorišta

Performansom u Slavonskom Brodu kojeg smo održali 27. studenoga željeli smo skrenuti pozornost na zakonsku obvezu omamljivanja svinja prije klanja i ukazati na sramotno nasljeđe mučnog običaja kolinja. Klanje je najbrutalniji čin u odnosu čovjeka prema životinji i najbolji način za ukidanje ove ‘tradicije’ jest prelazak na vegetarijansku odnosno vegansku prehranu.


Tamara Ecclestone otkriva ‘golu istinu’ o foie gras

Ne noseći ništa osim narukvice, s dva pačića, pokraj natpisa ‘Gola istina: foie gras je patnja u konzervi’, nasljednica Formule 1 Tamara Ecclestone zvijezda je najnovijeg PETA-inog plakata. Plakat je za Hrvatsku preuzela naša udruga kako bi po prvi puta od svoga postojanja ukazala na patnju gusaka i pataka koje se uzgaja i šopa kako bi se od njihovih bolesnih jetra dobila pašteta zvana foie gras.


Vegetarijanstvo kao rješenje za klimatske promjene

Uoči UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u Kopenhagenu od 7.-18. prosinca i nakon velikog eventa 3. prosinca u Europskom parlamentu na temu globalnog zatopljenja na kojem su predsjednik Međuvladine skupine za klimatske promjene dr. Rajendra K. Pachauri i Sir Paul McCartney tražili od donositelja zakona i stručnjaka da se usredotoče na ono što pojedinci mogu napraviti protiv klimatskih promjena, uputili smo svim predsjedničkim kandidatima upit o tome planira li netko od njih postati vegetarijancem i jesu li spremni zalagati se da se u Hrvatskoj uvede barem jedan vegetarijanski dan u tjednu kako bi pridonijeli smanjenju klimatskih promjena. Ovdje pročitajte do sada pristigle odgovore.


Promocija filma ‘Nevidljive životinje’

Na Međunarodni dan prava životinja 10. prosinca predstavili smo u Rijeci na Titovom trgu kratki film o životinjama snimljen u Hrvatskoj. Film je bio prikazan na projekcijskom platnu unutar potpuno prekrivenog šatora, a građani su film mogli pogledati kroz malene otvore na šatoru. Svatko tko je pogledao film dobio je i brošuru Zašto vegan? otisnutu za ovu prigodu. Film ‘Nevidljive životinje’ nalazi se na zasebnoj internet domeni www.nevidljive-zivotinje.com i prikazuje životinje i njihovu bol koje često ne vidimo ili ne želimo vidjeti.


Razno

– Uputivši mu i sami zahvalu, priključili smo se PETA-i Njemačka koja je golmanu Ivanu Banoviću poslala pohvalnicu ‘Heroj životinja’ jer je tijekom utakmice između Šibenika i Međimurja 15. kola HNL-a uhvatio izgubljenu mačku i odnio je s igrališta na sigurno, pri tom dobivši žuti karton.

– Naša podružnica iz Vukovara održala je 28. studenoga zajednički štand s Udrugom Pobjede iz Osijeka. Naši štandovi održavaju se redovito u Splitu, Rijeci i Zagrebu.

– U zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka, u sklopu ciklusa predavanja Hrvoje Jurića na temu Bioetika, 30. studenoga sudjelovali smo na tribini pod naslovom ‘Čovjek i druge životinje: Zooetika,zoopravo i zooaktivizam’.

– Gradovi Mali Lošinj i Samobor su 31. i 32. hrvatski gradovi koji su zabranili cirkuse sa svim životinjama, povodom čega smo gradonačelnicima Gariju Cappelliu i Kreši Beljaku uputili zahvale. Pogledajte cijeli popis gradova s popisom e-mail adresa na koje možete uputiti zahvale.

– Pokrenuli smo i peticiju za zakonsku zabranu držanja svih životinja u cirkusima na području Hrvatske kako je to primjerice u Bosni i Hercegovini s obzirom da trenutna odredba Zakona o zaštiti životinja odnosi samo na divlje životinje. Peticija za zabranu cirkusa sa životinjama u Sloveniji nalazi se na www.cirkus-brez-zivali.org.

– Kako se kampanja s Medvjedima zahuktava, mi smo i 6. prosinca bili na utakmici Medveščaka protiv Villacha, a organizirane odlaske planiramo i za 13. i 27. prosinca kada u Ledenu dvoranu dolaze Jesenice i Alba Volan.

– Od novosti na webu pogledajte nove vegetarijance u rubrici Poznati vegetarijanci, novu knjigu Dewey autorice Vicki Myron, a u web katalogu knjigu Pisma o (ne)ljudskosti 2. dio Gorana Majetića i kuharicu Za djecu.

– Izdali smo i DVD kompilaciju filmova br. 4 koja se nalazi u našim besplatnim materijalima, dok smo na našem Youtube kanalu, na kojeg se možete i predbilježiti, dodali novi film Kolinje. Pogledajte i naše ostale web projekte.

– Druženje u SublinKu uz raznovrsnu vegansku klopu održava se danas 12. prosinca od 19 sati. Pozivamo vas da navratite i provedete vrijeme u opuštenoj atmosferi. Možete donijeti neku vegansku domaću klopu ili pomoći donacijom od 10 kuna namijenjenoj za održavanje i pripremu nadolazećih prosvjeda protiv krzna.

– Podsjećamo vas na predavanje Mag. DDr. Martina Ballucha koje će se održati u srijedu, 16. prosinca u 19 sati u zagrebačkom KIC-u u Preradovićevoj 5. Ne propustite priliku poslušati predavanje iskusnog borca za prava životinja.

– 19. prosinca u 17 sati pozivamo u prostorije Udruge, Gajeva 47 na druženje djece vegetarijanaca i vegana kako bi svi budući i sadašnji roditelji razmijenili iskustva, a djeca se međusobno upoznala i družila.

– Članovi koji su platili godišnju članarinu od 50 kuna imaju od sada pravo na popust i u Centru Salvia te u Veterinarskoj stanici Rijeka. Učlanite se i pridružite nam se, platite članarinu i podržite nas, a popis popusta pronađite u rubrici Popusti za članove.

– S obzirom na vrijeme darivanja, pozivamo vas da razmislite kako biste kupnjom zanimljivih darova iz naše ponude nekoga ugodno iznenadili, a u jedno i pomogli našem radu. Sve artikle koje imamo u ponudi možete vidjeti u našem web katalogu, a svaki kupac tijekom mjeseca prosinca na dar će dobiti jedan bedž.

– Osim kupnjom artikala iz naše ponude, financijski nam možete pomoći donacijom robe i usluge te uplatom donacije i to osobno u uredu ili nekom od informativnih štandova, putem žiro-računa, kreditnom karticom, a pozivamo vas i da postanete naš namjenski donator.

– Podsjećamo vas: svi članovi koji su uplatili svoju članarinu dobivaju člansku iskaznicu te ulaze u bubanj za veliku godišnju nagradnu igru s brojnim vrijednim nagradama, pa ukoliko još to niste učinili požurite jer je godina na isteku!


Zahvaljujemo vam na vašoj potpori tijekom 2009. godine te vam želimo miran i sretan ulazak u novu, nadamo se svima uspješniju, 2010. godinu.

Vaši Prijatelji životinja