AnimaList br. 144

Za spas činčila!

    Kissing of Mama and Baby Chinchilla in Front View on white          
Više od 700 građana i udruga još jednom je glasno reklo NE uzgoju činčila radi krzna u Hrvatskoj! Prijedlog za dodatnom godinom iskorištavanja činčila na nedavno zaključenom javnom savjetovanju naišao je na jednoglasno negodovanje, tako da smo uvjereni da 1. siječnja 2017., nakon iznimno dugog desetogodišnjeg prijelaznog razdoblja, slavimo Hrvatsku bez krzna uime građana, stručnjaka, institucija i samih životinja.

xx
xx


Veganstvom u novu godinu

2
U 2016. godini bilježimo nevjerojatan porast zanimanja za veganstvo. Pozivamo sve da donesu najsuosjećajniju novogodišnju odluku i 2017. dočekaju kao vegani, zbog ljubavi prema životinjama, vlastitome zdravlju i planetu. Zasladite prelazak na veganstvo popularnom veganskom sarmom Mame Veganke!
x
x
x


Nizozemsko NE krznu

3
U pravnoj bitci koju su nizozemski uzgajivači kuna vodili protiv države, nizozemski Vrhovni sud presudio je u korist Nizozemske i životinja te tako uvriježio etičku svijest građana koji su protiv ubijanja radi krzna! Podsjećamo, uzgoj činčila za krzno u Nizozemskoj zabranjen je još 1997. godine.
x
x
x


Premlaćeni pa zaklani

4
Iživljavanje nad životinjama koje kolju za hranu mučna je ali rutinska praksa u industriji mesa i u Hrvatskoj. 2016. godinu obilježila je šokantna snimka klanja teleta i krave, a tragove mučenja nose i tijela mrtvih životinja u hrvatskim trgovinama. Životinje koje se uzgaja za hranu vode tužne živote u užasnim uvjetima, a pomoći im najlakše možemo tako da ih prestanemo jesti.
x
x


Kampanja #StopTheTrucks za zabranu prijevoza živih životinja

5
Zemlje EU-a svake godine izvezu preko milijardu živih ptica i 37 milijuna ostalih životinja. Životinje provode dane u pretrpanim kamionima i brodovima, izložene ekstremnim uvjetima i nasilju, a na odredištu ih čeka mesarski nož. Potpišite peticiju za zabranu prijevoza živih životinja ovdje!
x
x
x


Blic vijesti

 • Reagirali smo u medijima na apsurdni prijedlog da se zabrani uporaba naziva „mesnih” specijaliteta poput kobasica i pašteta za vege proizvode, a sve smatramo napadom na proizvođače i potrošače koji žele i trebaju etičnije, ekološkije i zdravije proizvode.
 • Varaždinska veterinarska inspekcija hitro je reagirala na našu prijavu i spriječila održavanje javnog kolinja u organizaciji motokluba iz Varaždinskih Toplica.
 • Prisustvovali smo predstavljanju brošure „Pravilna prehrana u dječjim vrtićima Grada Zagreba” u organizaciji Grada, a jedna od tema bila je važnost uvođenja veganskih obroka u vrtiće.
 • Ciklus predavanja o pravima životinja za osnovnoškolce „Svi smo mi dio istog svijeta” nastavili smo posjetom zagrebačkoj knjižnici Medveščak.
 • Svim većim knjižnicama u Hrvatskoj poslali smo traženu knjigu za mlade „Mama, tata, ja sam vegan”, koja se još može naručiti bez naplate.
 • Vodeća francuska udruga za prava životinja One Voice u dopisu ministru poljoprivrede Tolušiću podržala je stupanje na snagu zabrane uzgoja činčila radi krzna 1. siječnja 2017.
 • Na veselom prednovogodišnjem druženju s volonterima zahvalili smo svima vama koji nam tijekom cijele godine nesebično pomažete. 🙂
 • Izdvajamo novo na webu:
  Novi video na našem YouTube-kanalu (oprez: uznemirujuće snimke)
  Promjene na Top listama pozitivaca i negativaca
  Nova izjava i link tjedna

Naše aktivnosti i dalje možete pratiti na našoj Facebook-stranici, a za dobivanje besplatnih veganskih recepata i informacija predbilježite se na e-vjesnik Zeleni ponedjeljak.

Hvala vam na ljubaznoj potpori, članstvu i aktivnom uključivanju u naše aktivnosti za unaprjeđenje prava životinja!

Sve najbolje u novoj godini žele vam vaši Prijatelji životinja