Animalist br. 252

Uz biljnu hranu bolji i ljubavni život

Istraživači sa Sveučilišta Stanford zaključili su da veganska prehrana može povećati libido u žena, produljiti muškarcima erekciju i općenito poboljšati seksualni život. O tome je objavljen dokumentarac „Ono si što jedeš: Eksperiment s blizancima”. Sudionici su prošli kroz razne pokuse kako bi se istražilo kako određena hrana može utjecati na tijelo.Pojedinci ne smiju protuzakonito spašavati životinje

Naglasili smo da nas zabrinjava što propise svakodnevno krše veterinari, veterinarska inspekcija, komunalni redari. Međutim, nitko se ne smije baviti skupljanjem velikoga broja životinja i donacija za skrb o njima u svrhu udomljavanja, a da nema sklonište registrirano pri Ministarstvu poljoprivrede. Ako sami nemaju registrirano sklonište, moraju imati ugovor sa skloništem.Veganke pomele konkurenciju

U Osijeku je 13. i 14. travnja 2024. održano Prvenstvo Hrvatske u dizanju utega. Na natjecanju je Ana Špac, dugogodišnja veganka i naša volonterka, pomela konkurenciju i osvojila zlato u čak tri discipline. Na prvenstvu se natjecala i Tihana Majer, također dugogodišnja veganka. I ona je osvojila tri zlatne medalje te je proglašena trećom najboljom dizačicom natjecanja!Horor Svjetske izložbe pasa

Povodom održavanja Svjetske izložbe pasa u Hrvatskoj, javili su nam se uzgajivači koji upozoravaju na veliku patnju pasa s blagoslovom organizatora izložbe, Hrvatskog kinološkog saveza (HKS). Uzgajivači tvrde da HKS dodjeljuje rodovnice psima parenima u srodstvu, s bolesnim potomstvom. Navode da tu nema ljubavi prema životinjama, već da su psi „žrtve gladi za profitom”.U tijeku je (r)evolucija mesa

U petak 10. svibnja u dvorani OAZA Joyful place održali smo promociju vodiča „(R)evolucija mesa”, korisnog za edukaciju o biljnom mesu. Cilj vodiča je povećati ponudu biljnoga mesa u ugostiteljskim objektima. Zato ćemo ga poslati besplatno na adrese više od 1000 restorana diljem Hrvatske, ali i drugim relevantnim institucijama.
Veterinarska inspekcija dopustila zlostavljanje konja

Grubo kršenje zakona i mučenje konja odvijalo se pred očima veterinarske inspekcije na štraparijadi kod Velike Gorice, koja se oglušila na naše traženje da zabrani održavanje ovog događaja. Ovo nije natjecanje u povlačenju trupaca, već u zlostavljanju konja! Pokrenuli smo i peticiju kako bi se zabranila ova sramotna praksa.
25 pasa i majmuna spašeno od jezivih pokusa

Talijanska organizacija LAV izvijestila je da se dogodila najveća zapljena i spašavanje životinja iz laboratorija u povijesti Italije! 25 životinja spašeno je iz istraživačke ustanove koju optužuju za zlostavljanje i nezakonito ubijanje biglova, marmozeta i makakija. Umjesto takvih pokusa potrebno je ulaganje u nove tehnologije što će poticati razvoj znanosti i pomoći bolesnim ljudima.


13. VegeSajam 8. lipnja

13. VegeSajam održat će se na Europskom trgu u Zagrebu u subotu, 8. lipnja od 8 do 21 sati. Ovaj događaj nastavlja educirati i promovirati vegansku prehranu i održivost. Na njemu možete naučiti kako pomoći sebi, životinjama, planetu i drugim ljudima te se zabaviti i zasititi hranom radi koje nije morala stradati nijedna životinja. Pozivamo sve da nas posjete, a možete i pomoći u njegovoj organizaciji.Blic vijesti

  • Naši volonteri ponovno su darivali krv te predali još jedan zahtjev da se na Zavod uvedu i veganski obroci.
  • Reagirali smo na medijske objave o kravi ministra Butkovića te komentirali neadekvate uvjete u kojima živi.
  • Dali smo intervju vezano za održani 4. Marš za životinje.
  • Poslali smo još jedan dopis Ministarstu poljoprivrede i Ministarstvu gospodarstva vezano za registraciju djelatnosti uzgoja životinja i bavljenje gospodarskom djelatnosti. Također smo bili na sastanku u Ministartvu poljoprivrede radi iste teme.
  • Zatražili smo od ministrice Vučković da se na radnoj skupini založi i potakne i ostale sudionike da se založe za uvođenje Pozitivne liste.
  • Apelirali smo da Ministarstvo poljoprivrede vraćena neutrošena sredstva iz JLS-ova Međimurske županije za kastraciju iskoristi i prenamjeni za istu svrhu u nekoj drugoj županiji.
  • Poslali smo dopis svim strankama koje se kandidiraju za Europski parlament da potpišu Obećanje za životinje. Pozivamo i vas da ih zamolite da potpišu obećanje putem ove web stranice.
  • Nastavili smo se zalagati za što bržu izgradnju skloništa za napuštene životinje u Splitu.
  • Obilježili smo Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijima.

Pogledajte novi video na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.