Animalist br. 249

Vegani darivali krv i dobili biljni obrok

Uz volontersku pomoć, pokrenuli smo inicijativu za uvođenje veganskih opcija u menzu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Inicijativa je usmjerena na osiguravanje jednakih prava i mogućnosti za sve darivatelje krvi, neovisno o njihovim prehrambenim navikama. Kao dio inicijative, naši članovi su 24. siječnja posjetili Zavod i sudjelovali u darivanju krvi.Dječja pjesma o veganstvu

Devetogodišnja Sofia Makar, koja je veganka gotovo od rođenja, otpjevala je i snimila spot za vrlo emotivnu pjesmu, „Vege song”, koja se dotiče teme veganstva. Spot je snimljen na Svjetski dan veganstva ispred Meštrovićeva paviljona i fontana ispred NSK-a koje su na taj dan svijetlile u veganskim bojama.
Potrebno hitna izmjena Pravilnika o opasnim psima

Nedavna tragedija u Zadru, kada je staricu nasmrt izgrizao američki staford, trajno će obilježiti živote i psa i članova obitelji nesretne žene. Poražavajuće je što se ova užasna nesreća s velikom vjerojatnošću mogla izbjeći da je na snagu stupio novi Pravilnik o opasnim psima kojim su propisane nove i dobre preventivne mjere. Kastracija i socijalizacija može samo pomoći psima. Nažalost, iako je javna rasprava o njemu završila 2021. godine, još uvijek nije otišao u daljnju proceduru.


4. Marš za životinje!

Nakon duge četiri godine, u subotu 13. travnja 2024. ponovno ćemo održati Marš za životinje, četvrti u Hrvatskoj! Životinje se iskorištavaju u gotovo svim sferama ljudskih aktivnosti, a i kućne životinje u velikome broju pate jer ih ljudi zanemaruju, napuštaju i zlostavljaju, dok nadležna tijela zakazuju. Vjerujemo da će zato svatko naći svoj razlog da korača i digne glas za nedužne.Max Mara, odbaci krzno!

Na početku tjedna mode u Milanu i uoči nadolazećeg tjedna mode u Parizu, organizacije Humane Society International, LAV i Fur Free Alliance su pokrenule kampanju kako bi uvjerile luksuzni modni brend Max Mara da prestane koristiti krzno. Porukom „Max Mara, odbaci krzno!” na balonu na vrući zrak visokom 25 metara, koji je spektakularno preletio sjedište modne kuće u Italiji, pozvali su Max Maru da izbaci krzno iz svojih kolekcija!


Blic vijesti

  • Poslali smo dopis svim JLS-ovima povodom Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka i zatražili da ga obilježe promocijom važnosti kastracije i financiranjem kastracija.
  • Za N1 govorili smo o broju pasa i mačaka u Hrvatskoj, potrebi uvođenja registra kućnih ljubimaca i propustu mnogih lokalnih zajednica da provedu zakonski obaveznu provjeru mikročipiranih pasa u cilju smanjenja napuštenih životinja.
  • Poslali smo dopis ministrici poljoprivrede vezano za uzgoj i prodaju kućnih ljubimaca.
  • Uložili smo žalbu DIRH-u zbog njihovih šturih i šablonskih odgovora.
  • Bili smo na sastanku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, gdje smo pričali o važnosti promocije biljne prehrane kako bi se spriječile klimatske promjene te smo im poslali dopis o sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.
  • Bili smo na sastanku s glavnim državnim inspektorom na kojemu smo izložili glavne probleme s kojima se suočavamo vezano za rad veterinarske inspekcije.
  • Osudili smo svirepo ubojstvo vuka u Dalmaciji.

Pogledajte nove videe na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.