Animalist br. 247

Međunarodni dan prava životinja

Na Međunarodni dan prava životinja 10. 12., održali smo upečatljiv performans, kojim smo poručili „stop” zlostavljanju, mučenju i ubijanju životinja u raznim industrijama. Cilj performansa je bio ukazati na golemu nepravdu koja se čini životinjama i naglasiti da vrijednost njihova života ne ovise o njihovoj iskoristivosti i ljudskoj percepciji. Fotogaleriju s performansa pogledajte ovdje.Briga za druge treba biti ispred uznemirujuće zabave!

Podsjetili smo da je nabava i uporaba petardi i redenika kategorija F2 i F3 zabranjena tijekom cijele godine te smo zamolili sve da pokažu suosjećanje za životinje, djecu i starije te da ne koriste ni dozvoljenu pirotehniku. Pisali smo MUP-u da se poveća kontrola prodaje i uporabe pirotehnike te smo ujedno zatražili zakonsku izmjenu da se uporaba dozvoljene pirotehnike dopusti samo u vrijeme dočeka Nove godine.Tradicionalno može biti vegansko!

Blagdansko vrijeme je pred nama, a to za mnoge od nas znači i druženje s najdražima uz darivanje i stolove pune hrane. Iako mnogi vrijeme oko Božića nazivaju najljepšim danima u godini, podsjetili smo da blagdanska sezona donosi sa sobom još masovnije ubijanje životinja radi hrane. Zato smo naglasili da se gotova sva tradicionalna jela i kolači mogu napraviti od namirnica biljnog podrijetla te su stoga dobra za sve, kako za sve nas tako i za životinje.


Predblagdanske poruke poznatih Dubrovčana

Robert Bošković pozvao je ljude da se odazovu u što većem broju i da volontiraju u novootvorenom skloništu u Dubrovniku. S njim se slažu članovi benda Silente, koji su pozvali ljude koji imaju uvjete da udome psa ili mačku. Poruke smo prenijeli s ciljem poziva da ljudi ne kupuju životinje kao poklon za pod bor.
Slavlje bez pucnjave i eksplozija!

Javili smo da je od 27.12. službeno dopuštena uporaba pirotehnike, osim petardi i redenika, koji su potpuno zabranjeni kroz cijelu godinu. Podsjetili smo da kazne za korištenje petardi i rednika iznose između 660 i 1990 eura. Zamolili smo sve da budu pozitivan primjer djeci koja korištenjem pirotehnike ostaju bez prstiju i očiju, a ujedno će spasiti divlje, domaće i kućne životinje od straha i pogibelji te zaštititi okoliš.Novogodišnja odluka koja spašava živote

Veganuary je globalni pokret kojemu je cilj podizanje svijesti o etičkim, ekološkim i zdravstvenim prednostima veganstva na način da ga isprobaju tijekom siječnju. Na besplatnu hrvatsku inačicu Veganuaryja, Vege izazov, prijavite se na www.veganopolis.net. Tim putem ćete na e-mail dobivati zanimljive informacije o zaštiti okoliša, životinja i zdravlja, preporuke filmova i knjiga, upute kako spremiti ukusna biljna jela i slično.


Blic vijesti

 • Pročitajte odličan članak vezano za veganske obroke u menzama.
 • Učenice Prehrambeno-tehnološke škole, u okviru predmeta “Škola i zajednica”, poslušale su kod nas predavanje o nezbrinutim životinjama.
 • Neodgodivo dobra Bajadera nosi oznaku V-Label.
 • Gostovali smo u emisiji Svakodnevica.
 • Povodom Međunarodnog dana volontera zahvalili smo svim predivnim ljudima koji nam na taj način pružaju podršku.
 • Pročitajte članak o našoj borbi protiv petardi i ostale pirotehnike.
 • Zaprimili smo odgovor Državnog inspektorata na našu prijavu protiv nastupa životinja u cirkusu Candy.
 • Potpišite peticiju da se ne organizira novogodišnji vatromet u Splitu.
 • Ako još niste nabavili poklon za blagdane, ideje možete potražiti na našem webshopu.
 • Podsjećamo da će se Marš za životinje održati 13. travnja 2024.!
 • Pozivamo sve zainteresirane da nam se jave na pz@prijatelji-zivotinja.hr ako žele sudjelovati na našim večernjim štandovima!

Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.