Animalist br. 251

Udomljavanje je fora – „Neželjene šapice”

Akcija „Udomljavanje je fora”, naziva „Neželjene šapice”, održala se 23. ožujka na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Posjetitelji su mogli dobiti korisne informacije o važnosti kastracije pasa i mačaka kako bi se spriječilo da neodgovorni skrbnici ubijaju ili napuštaju njihovo neželjeno potomstvo.
Uskrs uz ukusna veganska jela

Pred Uskrs smo podsjetili da se on može proslaviti bez okrutnosti prema životinjama. Mnoge naše navike tijekom blagdana nisu nimalo u duhu mira, ljubavi i suosjećanja. Stoga je ovo blagdansko vrijeme savršena prilika za upoznavanje s prednostima biljne hrane i istraživanje jela koja su jednako ukusna i manje pogubna za okoliš, jeftinija su i niti jedna životinja za njih neće stradati.Tragedija za Jadran

Povodom Svjetskog dana za okončanje ribolova skrenuli smo pažnju o razornim učincima ribolova na zdravlje planeta i konačnog cilja – zabrane ribolova svuda u svijetu. Također smo podsjetili da je prije dva mjeseca Ministarstvo poljoprivrede produljilo odobrenje koćarskoj floti do kraja 2026. Godine na štetu cijelog Jadrana.
Horor u središtu Splita

Nakon što je policija objavila da je na jednoj lokaciji u Splitu pronašla 67 pasa i dva vuka, ukazali smo da sve informacije upućuju da se radi o psima koji se koriste za borbe. Na posjedu i psima uočeni su nedvosmisleni pokazatelji brojnih kršenja zakonskih propisa, što izravno utječe na dobrobit i zdravlje životinja. Stoga smo zatražili žurno i sveobuhvatno postupanje veterinarske inspekcije, ali i Državnog odvjetništva kako bi se utvrdile činjenice i izrekle sankcije.


Split treba hitno izgraditi sklonište

Gorući problem u slučaju uzgoja pasa za borbe u Splitu je gdje smjestiti toliki broj pasa. Za njih je nužno osigurati adekvatnu skrb, s obzirom na to da se radi o visokotraumatiziranim životinjama na koje se primjenjuju odredbe Pravilnika o opasnim psima. Gradonačelniku Splita poslali smo dopis gdje smo zatražili žurnu izgradnju skloništa.4. Marš za životinje!

Podsjetili smo da životinje nemaju gotovo nikakvu zaštitu od ljudi, a pravno gledano, one su tek stvari. Ususret Maršu nabrojali smo 35 razloga, iako ih ima i više, zašto bi se baš svatko trebao pridružiti Maršu za životinje. I glumac Goran Višnjić u emotivnom videu pozvao je sve da se pridruže glasnoj gomili. Prije Marša smo održali druženje i radionicu izrade transparenata te pozvali sve da dođu. Na Maršu smo pročitali naše zahtjeve, a fotogaleriju Marša pogledajte ovdje.


Svjetski dan napuštenih životinja

4. travnja se obilježava Svjetski dan napuštenih životinja kojim se ukazuje na važnost odgovorne skrbi za pse, mačke, kuniće i druge životinje koje su ljudi izabrali za članove obitelji. Hrvatska skloništa godišnje prime više od 10 000 napuštenih uglavnom pasa, ne zna se broj mačaka.Zatvor za napuštanje životinja

Početkom mjeseca smo javili da su stupile na snagu izmjene i dopune Kaznenog zakona, a s njima i dugoočekivane pozitivne promjene u zaštiti životinja. Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje je postalo kazneno djelo koje se prijavljuje policiji ili općinskom državnom odvjetništvu. Kazna je do godinu dana zatvora, odnosno do dvije ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja.


Glas strankama koje će unaprijediti zaštitu životinja

Uoči parlamentarnih izbora obratili smo se strankama koje sudjeluju u izbornoj utrci apelom da u svojem djelovanju stave naglasak na zaštitu životinja. Pozvali smo ih da kandidatima na svojim listama proslijede poziv da se uključe u bitne inicijative za poboljšanje položaja životinja. Posebno smo istakli važnost zakonskih i institucionalnih promjena koje bi ojačale položaj životinja i osigurale im zaštitu.Blic vijesti

  • Poslali smo dopis Državnom inspekotratu vezano za registraciju djelatnosti uzgoja životinja.
  • Reagirali smo na slučajeve uklanjanja gnijezda vrana u Zagrebu.
  • Reagirali smo na fotografije glazbenika Borisa Rogoznice koji je tijekom putovanja u Tajland jahao na slonu i potezao ga za surlu.
  • Ugostili smo učenike i profesore od 1 do 4 razreda IV. gimnazije i upoznali ih s radom naše udruge i najbitnijim aktivnostima. Pustili smo im edukativne filmove te ispričali sve o tome kako svojim svakodnevnim stavom mijenjaju svijet te odlučuju o sudbinama životinja.
  • Pozivamo vas na predstavljanje knjige Suzane Marjanić “Cetera animantia: od etnozoologije do zooetike” koje će se održati 23. travnja 2024. (utorak) u 20 sati u Književnom klubu Booksa (Martićeva 14d, Zagreb).
  • Održali smo posljednji večernji štand ove zime.
  • Pohvalili smo općinu Trnovec Bartolovečki koja nije dala dopuštenje cirkusu Candy koji koristi životinje.
  • Poslali smo požurnicu vezano za prijavu zlostavljanih konja u Karlovcu.

Pogledajte novi video na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.