Animalist br. 248

Odgovornost roditelja u vezi pirotehnike

Uputili smo dopis MUP-u kako bi se ograničilo korištenje dopuštene pirotehnike F2 i F3 na 31.12. i 1.1. te da se roditelje koji djeci kupuju za njih nedozvoljenu pirotehniku sankcionira zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava.

Ministarstvo nastavlja s dozvolama za koćarenje

Uključili smo se u javno savjetovanje za dopune „Pravilnika o izdavanju odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom – koćom” te pozvali sve da komentiraju. Ministarstvo želi rok za odobrenje ribarenja koćama produljiti do 31. prosinca 2026. što bi značilo još dvije godine daljnje devastacije Jadrana. Naglasili smo da oporavak Jadrana nije moguć zakonskom regulacijom korištenja pridnenih povlačnih mreža, već jedino njihovom potpunom zabranom.


Veganuary 2024.

Početkom siječnja smo i ove godine pozvali sve da isprobaju veganstvo povodom Veganuaryja te da pogledaju novi hit-dokumentarac „Ono si što jedeš: Eksperiment s blizancima”. Naglasili smo da su razna istraživanja pokazala da je biljno meso zdravija opcija od životinjskog mesa, uz to što se time spašavaju nedužni životi. U kampanju su se priključili i hrvatski food blogeri koji su objavili nadahnjujuće recepte i savjete povodom Vege izazova. Objavili smo i da će 3 osobe koje se prijave na Vege izazov u siječnju biti nagrađene prigodnim poklon-paketom.


Crikveničkom neregistriranom skloništu zabranjen rad

Nakon naših nekoliko prijava, veterinarska inspekcija zabranila je rad Veterinarskoj ambulanti Crikvenica koja je kao pravna osoba obavljala i djelatnost skloništa. Iz DIRH-a su naredili da se osam pasa premjesti u druga registrirana skloništa. Time je ova skandalozna priča dobila sretan epilog.


Inspekciji su deve domaće životinje

Državni inspektorat nam je prošlog mjeseca nakon više naših prijava poslao odgovor da u radu i djelovanju cirkusa Candy ne nalazi bilo kakvu neusklađenost sa zakonom. Njihovo obrazloženje je da su deve domaće životinje, a hodanje konja na stražnjim nogama je za njih svojstveno ponašanje. Na to smo odgovorili i zaključili da su njihove tvrdnje proizvoljne i suprotne zakonskim odredbama na koje se pozivaju.Blic vijesti

 • Reagirali smo na komentar Dugog sela vezano za novinarski članak o postupanju njihovog komunalnog redara.
 • Poslali smo prijavu o mrtvim i zanemarenim životinjama na zapuštenom gospodarskom imanju.
 • Poslali smo dopis ministru gospodarstva i održivog razvoja vezano za Niskougljičnu strategiju.
 • Razglasite da će se 13. travnja održati 4. po redu Marš za životinje. Ako želite sudjelovati i podržati nas dolaskom, slobodno ispunite prijavnicu.
 • Poslali smo dopis Ministarstvu poljoprivrede vezano za kontrolu dodjele potpora za uzgoj domaćih životinja.
 • Dali smo izjavu za N1 vezano za napuštene pse.
 • Komentirali smo potresnu objavu slika i snimki zlostavljanihi pasa u šumi u Zadru.
 • Reagirali smo na objavu Tarika Filipovića zbog fotografije sa zatočenim gepardom.
 • Karamelizirani lješnjaci brenda All Sweet noviji su proizvod na domaćem tržištu koji nosi V-label.
 • Dali smo izjavu vezano za važnost mikročipiranja, kastracije i provedbe Zakona o zaštiti životinja.
 • Komentirali smo slučaj psa koji je umro od straha za novogodišnju noć zbog pirotehnike.
 • Pozvali smo sve da obave suosjećajan shopping tako da odaberu vegansku kozmetiku.
 • Poslali smo molbu svim osnovnim i srednjim školama da educiraju učenike o opasnosti pirotehnike te da ih upozore da je sva pirotehnika F2 i F3 kategorije zabranjena za maloljetnike.
 • Poslali smo dopis premijeru Plenkoviću i Vladi te zamolili da dodatno poboljšaju izmjene i dopune Kaznenog zakona.
 • Zamolili smo ministra gospodarstva i održivog življenja za sastanak na kojem bismo prezentirali istraživanje o sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti uzgoja pasa.

Pogledajte novi video na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.